Krizės gylį lems daug faktorių

Paklaustas, kokie scenarijai dėl energijos kainų ir poreikio projektuojami Europoje, nes visiems akivaizdu, kad rudenį ir žiemą laukia tikra energetikos krizė, V. Sinkevičius patikino, kad jai pakankamai gerai pasirengta ir net yra gerų naujienų.

„Situacija kol kas išlieka nepakitusi. Dujų tiekimas iš Rusijos yra minimalus, jų tiekimas dujotiekiu „Nord Stream 1“ sumažintas iki minimo dėl įvairių gedimų ir panašiai. Maksimaliai tiekimas yra diversifikuotas iš JAV, Kaspijos jūra, Norvegijos. Kas galbūt gali džiuginti, kad ta Rusijos dalis jau yra sumažėjusi per pusę, anksčiau rusiškos dujos Europoje sudarydavo per 40 proc. dabar likę tik 20 proc. Dar viena gera naujiena, kad dėl saugyklų užpildymo esame labai arti tikslo, yra beveik 80 proc. Tai valstybės narės ieško būdų, galimybių ir taupant, ir diversifikuojant tiekimą užtikrinti saugyklų užpildymą. Esu ne kartą minėjęs, kad ši žiema nebus didžiausias iššūkis kalbant apie dujų tiekimą. Dideliu iššūkiu gali tapti kita žiema. 

Didžiausias faktorius, kokio šaltumo bus žiema. Jei abi žiemos bus labai šaltos, tai, aišku, iššūkis bus didelis ir mūsų pasirengimas toks, kad modeliuojamos situacijos, kai galimi visiški sutrikimai ir labai šaltos žiemos. Tokia situacija modeliuojama, kad galėtume pasiruošti maksimaliai. Ir visi tie sutaupymai, apie kuriuos EK kalba, tai nėra privaloma, tai solidarumas, tai būtent modeliuojant ateinančią žiemą, kurią galime pasitikti su beveik tuščiomis saugyklomis ir jų užpildymas bus daug sudėtingesnis“, – prognozės nepagražino V. Sinkevičius.

Tačiau jis tvirtino, jog šiuo metu džiugina tai, kad ir esant tokioms aukštoms kainoms, verslas randa būdų taupyti. 

„Mes matome, kad dujų paklausa, palyginti vienerių metų laikotarpį, yra kritusi daugiau nei 5 proc. Labai svarbu pasakyti, kad tas tiekimas net su sutrikimais gyventojų tiesiogiai nepalies, gyventojams šalti tikrai neteks. 37 proc. namų ūkių Europoje šildosi dujomis, tai jiems tikrai užteks. Didžiausia grėsmė yra verslui, kuris negali pakeisti dujų, jas turi naudoti gamyboje. 

Mes skaičiuojame, kad jei kitą žiemą pasitiktume su apytuštėmis saugyklomis ir prie šalčiausios žiemos, tai aišku, juodžiausias scenarijus reikštų 1 proc. BVP smukimą. Tai situacija pakankamai komplikuota, matysime, kokios bus ateinančios žiemos. Šiai žiemai pasiruošimas yra pakankamai neblogas“, – aiškino eurokomisaras.

Tačiau jis juodžiausio scenarijaus nepiešė ir ateinančiai žiemai, nors pripažino, kad ji tikrai bus sudėtinga. 

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)