Preliminariai skaičiuojama, kad vien rugsėjo mėnesį tam reikės apie 4-4,2 mln. eurų valstybės biudžeto lėšų.

„Perlas Energijos“ direktorius Vilius Juraitis šią savaitę BNS pranešė, kad kito tiekėjo iki rugpjūčio 28-osios nepasirinko 85 tūkst. bendrovės klientų, iš jų apie 38 tūkst. yra pirmojo ir antrojo etapų vartotojai, kurie pateks į garantinį tiekimą.

Garantinio tiekimo tarifai priklauso nuo „Nord Pool Spot“ biržos biržos kainų: už rugpjūtį vienos laiko zonos standartinio plano tarifas siekia 55,5 cento už kilovatvalandę, o su valstybės kompensacija – 46,5 cento, rodo ESO diuomenys.

„Delfi“ skaičiavimais, rugsėjį garantinio tiekimo kaina šio plano vartotojams kyla iki 82 centų, o su valstybės kompensacija – iki 73 centų.

Vėliau – spalio-gruodžio mėnesiais, jei Seimas iki spalio 1-osios priimtų Elektros energetikos ir Energetikos įstatymų pataisas, šie vartotojai būtų perkelti į visuomeninį tiekimą, kurį užtikrina valstybės kontroliuojama bendrovė „Ignitis“. Jos standartinis vienos laiko zonos tarifas iki šių metų pabaigos yra 33 centai, o su 9 centų kompensacija – 24 centai.

Dar 46 tūkst. kito tiekėjo dar nepasirinkusių „Perlas Energijos“ klientų yra trečiojo etapo vartotojai, todėl jie ir dabar patenka į visuomeninį tiekimą.

Energetikos ministras Dainius Kreivys praėjusią savaitę pranešė, kad Vyriausybė skirs dalines kompensacijas „Perlas Energijos“ klientams. Anot jo, pirmo ir antro rinkos liberalizavimo etapo įmonės klientams iki rugsėjo 1-osios nepasirinkus kito tiekėjo iki spalio 1 dienos bus tiekiama garantinio tiekimo elektra už kainą, artimą visuomeninio tiekimo kainai.

Beveik 180 tūkst. klientų turinčiai „Perlas Energijai“ rugpjūčio 5 dieną atsisakius vykdyti fiksuotos kainos sutartis, kiti nepriklausomi tiekėjai pasiūlė bendrovės klientams pasirašyti sutartis su jais.

Rugpjūčio 28-ąją pasibaigus „Perlas Energijos“ nustatytam laikui klientams pasirinkti kitą nepriklausomą tiekėją, tai padarė 95 tūkst. vartotojų iš beveik 130 tūkst.

BNS žiniomis, 84 proc. (daugiau nei 77 tūkst.) jų pasirinko „Ignitį“, 10 proc. (9,5 tūkst.) – „Enefit“, apie 5 proc. (4,6 tūkst.) – „Elektrum Lietuvą“, o likę – smulkias elektros tiekimo įmones.

Bendrovė ESO BNS pranešė, kad naują tiekėją pasirinko 62 proc., arba 63,6 tūkst. „Perlas Energijos“ klientų, priskiriamų pirmajam ir antrajam liberalizavimo etapams, apie 38 proc. (apie 38 tūkst.) to dar nepadarė, jie tą turės padaryti iki Naujųjų metų.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)