Rugpjūčio 22–28 dienomis šiluminių elektrinių generacija didėjo nuo 27 GWh iki 58 GWh. Saulės jėgainių bei hidroelektrinių generacija kito nežymiai ir atitinkamai siekė 11 GWh bei 8 GWh, o elektros energijos gamyba vėjo jėgainėse krito nuo 21 GWh iki 10 GWh.

Šiluminės elektrinės pagamino 63 proc. Lietuvoje generuotos elektros energijos, saulės elektrinės – 12 proc., vėjo jėgainės – apie 11 proc., hidroelektrinės – apie 9 proc., o kitos elektrinės – 5 proc.
Tuo metu elektros kaina Lietuvoje praėjusią savaitę augo 7 proc. ir siekė 550,3 Eur/MWh.

„Litgrid“ teigimu, šiluminių elektrinių gamyba augo visose Baltijos šalyse, kadangi regione daugiau nei perpus krito vėjo jėgainių gamyba.

Anot operatoriaus Strategijos departamento direktoriaus Liutauro Varanavičiaus, Estijoje ji padidėjo nuo 67 GWh iki 132 GWh, taip užtikrindama net 93 proc. Estijos suvartojimo. Latvijoje šiluminės elektrinės pagamino apie 53 GWh elektros energijos, užtikrindamos 43 proc. Latvijos elektros poreikio.

Jo teigimu, praėjusią savaitę Baltijos šalyse ir Suomijoje veikiančioje „GetBaltic“ biržoje dujų kainos buvo 30 Eur/MWh mažesnės nei Vakarų Europoje, kur fiksuotos didesnės vidutinės elektros kainos.

Praėjusią savaitę elektros suvartojimas Lietuvoje augo 4 proc. nuo 217 GWh iki 226 GWh. Lietuvoje vietos elektrinės užtikrino 40 proc. šalies elektros energijos suvartojimo. Bendrai Lietuvoje per savaitę buvo pagaminta 91 GWh elektros energijos – 28 proc. arba 20 GWh daugiau nei savaitę prieš tai.

„Litgrid“ duomenimis, 60 proc. šalies elektros energijos poreikio buvo importuota, o bendras importas per savaitę mažėjo nuo 188 iki 160 GWh. 59 proc. elektros importuota iš Švedijos „NordBalt“ jungtimi, 38 proc. buvo importuota per sieną su Latvija, o 2 proc. iš Lenkijos.

Bendras elektros srautas iš Lietuvos išaugo 87 proc., nuo 25 GWh iki 47 GWh. Per „LitPol Link“ į Lenkiją buvo nukreipta 100 proc. Lietuvos eksportuojamos elektros. Šios jungties pralaidumas buvo išnaudojamas 58 proc. Lenkijos kryptimi ir 6 proc. Lietuvos kryptimi. „NordBalt“ pralaidumo išnaudojimas buvo 0 proc. Švedijos kryptimi bei 99 proc. Lietuvos kryptimi.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją