Saulės elektrinės įsirengimo aplinkybės sulaukė dėmesio ir socialiniuose tinkluose, kur, pavyzdžiui, verslininkas Laurynas Boguševičius pasipiktino dokumentacijos išdavimo terminais, jis portalui pakomentavo savo poziciją. Į diskusiją internete įsitraukė ir laikinasis ESO vadovas Renaldas Radvila.

Nustebino galimi terminai

„Delfi“ skaitytoja Elena (vardas pakeistas, redakcijai žinomas), sako, kad jau kurį laiką svarstė apie saulės elektrinę. Elektros kainų augimas ir valstybės subsidijos padėjo apsispręsti. Anot jos, reikia kreiptis dėl elektros įvado galingumo stiprinimo, taip pat būtinas leidimas saulės elektrinei, vėliau projektavimas, įrengimas.

„Kreipėmės į konsultantus, daug kur skambinomės, domėjomės, tai praktiškai visur gavome tokius atsakymus, neoficialius: „o Dieve, lauksite. Jėzau, kokios eilės, visi čia prašo“ – tokios štai dejonės.

Jie iš karto pasakė, kad „duodame panašiai 1,5–2 metus projekto įgyvendinimui, kol stovės elektrinė pas jus“. Mes sakom „jūs gal juokaujat, ta prasme, kaip čia?“, – kalbėjo Elena.

Pasak jos, konsultantai aiškino, kad esą užtruks ir galios padidinimas, ir sąlygų išdavimas.

„Tada jau užsisakysite visus komponentus, rezervuositės darbus, nes jau „būsite gudrūs“, sako, jau nelauksite ten, nes žinosite, kad jums atseit patvirtins. Na ir va, sako: bus apie kokie 1,5 metų“, – toliau pasakoja Elena.

Ji teigia sužinojusi, kad problema yra didžiulis paklausimų skaičius ir bendrovei „Energijos skirstymo operatorius“ (ESO) tenkantis krūvis, trūksta ir profesionalų, kurie fiziškai įrengtų elektrinę.

„Prisimenu tą momentą, kai pateikėme tą pirminę paraišką, ar galime gauti sąlygas: kad mūsų paraiška vien priimta ir bus nagrinėjama, mes gavome atsakymą tik po 30 dienų. Neįtikinėtinas terminas“, – stebėjosi moteris.

ESO komentuoja „Delfi“, kad sulaukia itin daug prašymų išduoti technines sąlygas nuosavų elektrinių prijungimui prie skirstomųjų tinklų.

„Per pirmą šių metų pusmetį gauta daugiau nei 22 tūkst. arba 183 proc. daugiau prašymų nei tuo pačiu laikotarpiu pernai.

Siekiame sudaryti visas įmanomas sąlygas kaip tik galima greičiau ir lengviau gyventojams tapti gaminančiais vartotojais, todėl dedame visas pastangas, kad reikiamas technines sąlygas galėtume parengti ir pateikti kaip tik įmanoma greičiau“, – sako ESO atstovas Paulius Kalmantas.

Energetikos ministerija sako, kad esant gausiai paramai saulės elektrinę šiandien įsirengti užtrunka kiek ilgiau.

„Tiek dėl išaugusios paklausos, tiek dėl rangovų užimtumo, tiek dėl sutrikusių tiekimo grandinių, ir pan. Natūralu, jog ženkliai išaugus gyventojų kreipimosi į ESO dėl techninių sąlygų skaičiui, prijungimo sąlygų išdavimo terminas taip pat gali užtrukti“, – komentuoja ministro patarėja Vita Ramanauskaitė.


Asociacijos atstovas: įrengimas turėtų užtrukti trumpiau

Lietuvos saulės energetikos asociacijos (LSEA) tarybos narys Mantas Volkus teigia, kad fiziniam asmeniui, ketinančiam įsirengti saulės elektrinę namų valdoje, sodyboje, sode ir pan., siektinas saulės elektrinės įrengimo terminas „nuo nulio iki rakto“ yra 4–6 savaitės.

Šiam tikslui pasiekti, pasak jo, praėjusi Vyriausybė nuėmė visus perteklinius apribojimus. Reguliavimas pasiteisino, todėl gaminančių vartotojų augimas augo nuosekliai. Tačiau tai esą – praeitis.

Jis palygino, kad jeigu anksčiau ESO prijungimo sąlygų išdavimas galėjo trukti dvi savaites, tai dabar – 40 dienų ir daugiau, saulės elektrinės įrengimas truko 1–3 mėn., o dabar – iki metų.

Anot jo, išaugus elektros kainai, kuri galiausiai visa apimtimi persikėlė ir ant gyventojų pečių, saulės elektrinės tapo pagrindine priemone apsiginti nuo išaugusių išlaidų elektrai. Paklausa saulės elektrinėms šiais metais išaugo kone 3-5 kartus (palyginti su 2021 metais).

„Tokiam augimui nebuvo pasiruošę nei rangovai, nei ESO, todėl ženkliai pailgėjo saulės elektrinių įrengimo terminas“, – sako gaminančių vartotojų sritį asociacijoje kuruojantis M. Volkus.

Jis detalizuoja termino pailgėjimo priežastis: ESO žmogiškieji pajėgumai šiame etape yra riboti. Rangovai susiduria su trūkumu montuotojų, kurie galėtų fiziškai greitai įrengti elektrines. Tam tikrais atvejais rangovai susiduria su įrangos tiekimo problemomis, nes ją patiekti vėluoja gamintojai.

Saulės moduliai

„Daugėja atvejų, kai rangovai, sudarę sutartis su gyventojais, pavyzdžiui, vasarį, yra ženkliai pradelsę saulės elektrinių įrengimo terminus ir atsisako jas įrengti sutartyje įtvirtinta kaina (motyvuoja išaugusia įrangos ir darbo jėgos kaina).

Daugėja atvejų, kai išryškėja ESO tinklo techninis ribotumas. Vis dažniau ESO nesutinka nemokamai prijungti gyventojų elektrinių“, – dėsto M. Volkus.

Tikisi kitokio požiūrio į vartotoją

Bendrovės „Deals on Wheels“ įkūrėjas L. Boguševičius feibuke pasidalijo kritišku įrašu apie esą ilgus terminus įsirengiant jėgainę privačioms reikėms. „Delfi“ jis pakomentavo situaciją kaip „blogą patirtį“.

„Patirtis bloga dėl kelių priežasčių, kurios yra nelogiškos, tarkime, ESO dabar turi tokią apkrovą, kurios neturėjo, nežinau, dešimtmetį? Dabar visiems visko reikia ir jie nebuvo tam pasiruošę. Ta apkrova pradėjo didėti nuo kovo mėnesio. Šiaip jau bet kuris verslas būtų reagavęs ir didinęs darbuotojų skaičių, ESO – didino atsakymų terminus“, – sakė L. Boguševičius.

„Mano atveju reikėjo laukti išankstinių sąlygų beveik mėnesį – irgi nėra priimtina. Bet kuris privatus verslas su tokiu požiūriu bankrutuotų“, – pridūrė verslininkas.

Anot jo, viso projekto trukmė norintiesiems statyti elektrinę gali būti įvairi, priklausomai nuo turimos infrastruktūros. Pavyzdžiui, situacija tampa sudėtingesnė, jeigu reikia stiprinti įvadą.

„Gal kitas žmogus nenori 10 kilovatų, jis nori 20 kW. Tai tada reikia įvado stiprinimo, tai čia jau visai kita tema. (...) Jeigu pradėsime nuo to, kad pasistačiau namą ir ten reikia to, ano, tai panašu, kad gali užtrukti metus ir daugiau“, – sako jis.

Verslininkas palygino situaciją su vienu populiariu Lietuvos mažmeninės prekybos tinklu kalėdiniu laikotarpiu.

„Jie samdo laikinus etatus ir kažkaip susitvarko su didžiulėmis apkrovomis, didžiulėmis darbo valandomis, prekių srautais. Gal tai yra atsakymas? Nesakau, kad tai šventa tiesa, neaiškinu ESO kaip dirbti, bet manau, kad tikrai yra tų būdų“, – argumentavo L. Boguševičius.

Jis primena, kad eilinis žmogus kasdien nesistato saulės elektrinės, tad pravartu, kad ir informacija būtų aiški ir pasiekiama.

„Dėl ko didžiausia frustracija, tai dėl itin prastos komunikacijos, nes kiek žmona kalbėjo su ESO, tai kiekvieną kartą gaudavo skirtingą konsultantą, kuris pateikdavo kažkiek skirtingą informaciją“, – dėstė savo požiūrį L. Boguševičius.

Laurynas Boguševičius

ESO laikinuoju vadovu neseniai paskirtas R. Radvila sureagavo į įrašą ir komentavo, kad prijungimo sąlygos – būtinas veiksmas prieš pradedant investuoti į atsinaujinančius šaltinius.

„Techninių sąlygų paruošimo terminus turime išaugusius, nes paskutiniu metu prašymų išduoti technines sąlygas skaičius padvigubėjo (per dieną gauname apie 500 paraiškų), o kiekvieną atvejį turime įvertinti individualiai.

Ar turėtume „greituoju būdu“ rinkoje „rasti“ dvigubai daugiau inžinierių techninių sąlygų paruošimui? Turbūt taip, ir tai viena iš priemonių, šalia kitų būdų (robotizavimas, eilės valdymo sprendimai ir kt.)“, – sako R. Radvila.

Jis, be kita ko, pažymėjo, kad ESO veikla reguliuojama, „visas ESO taikomas kainas, pajamas ir apmokestinimą prižiūri, nustato ir kontroliuoja reguliuotojas (VERT), erdvės „džiazui“ čia tikrai nėra“, sako R. Radvila.

Sustiprino pajėgumus, ministerija pasiūlė steigti AEI centrus

ESO „Delfi“ komentavo, kad jau sustiprino darbuotojų pajėgas, tačiau prašo visų kantrybės ir supratingumo.

„Labai aiškiai komunikuojame klientams, kad dėl valstybės kvietimo teikti paraiškas paramai saulės elektrinėms gauti šiuo metu smarkiai padidėjo pateiktų paraiškų skaičius, todėl gaminančio vartotojo ir kitų klientų prijungimų sąlygų parengimas gali užtrukti iki 40 kalendorinių dienų.

Natūralu, kad žmogiškieji resursai nėra pritaikyti tokiai didelei paraiškų bangai, tačiau jei atsakymo į pateiktą paraišką gyventojas negauna per keletą dienų, nerimauti nėra ko – visi prašymai techninėms sąlygoms bus atidžiai išnagrinėti“, – sako ESO atstovas P. Kalmantas.

Jis kartu pabrėžia, kad nors ESO gali pasakyti, kiek šiuo metu užtrunka proceso dalis, už kurią atsakingas operatorius, tai yra, už techninių sąlygų rengimą, tačiau visame saulės elektrinės prijungimo procese dalyvauja kelios grandys.

Energetikos ministerija savo ruožtu teigia, kad yra rekomendavusi tiek ESO, tiek perdavimo sistemos operatoriui „Litgrid“ steigti tam skirtus atsinaujinančių energijos išteklių (AEI) centrus, kurie leistų užtikrinti greitesnį su tuo susijusių projektų įgyvendinimą, sklandesnius procesus ir greitesnį bei patogesnį klientų aptarnavimą.

„Įvertindama sparčiai augantį gaminančių vartotojų skaičių, ministerija taip pat artimiausiu metu skirs 82,5 mln. eurų elektros skirstomųjų tinklų pritaikymui AEI šuoliui“, – sako V. Ramanauskaitė.

Energetikos ministerija komentuoja, kad gaminančių vartotojų skaičius šiuo metu siekia 28,5 tūkst., kai pernai jų buvo 10 tūkst., tad esą jų skaičius toliau augs geometrine progresija.


„Augimas tiesiogiai koreliuoja su paramos skyrimu – t.y., augant elektros kainoms, ženkliai išaugo gyventojų susidomėjimas galimybe turėti nuosavą saulės elektrinę, ir paramos kvietimų sumos viršijimas aiškiai indikuoja, jog gyventojai labai noriai ir aktyviai naudojasi valstybės parama“, – sako ministro patarėja.

LSEA tarybos narys M. Volkus vis dėlto pastebi, kad paramos priemonių grafikas skelbiamas „paskutinę minutę“, gyventojai paraiškas paramai gauti gali teikti tik 1-2 mėnesius per metus. Tie mėnesiai šiemet buvo sausis ir liepa.

„Galiausiai rinka patiria visiems skausmingas bangas: elektrinių prireikia visiems gyventojams čia ir dabar (tuomet rangovai nespėja įrengti), arba turime laikotarpius, kai jų beveik niekam nereikia“, – sako jis.

Pateikia patarimų, ką dar keisti

M. Volkus siūlo įgalinti ar įpareigoti Aplinkos projektų valdymo agentūrą (APVA) priimti gyventojų paraiškas bet kuriuo metu. Arba aiškiai pasakyti, kad tokios paramos nebebus. Tokiu būdu gyventojai neturės nepagrįstų lūkesčių ir drąsiau priiminės sprendimus.

Pasak asociacijos nario, taip pat reikia įgalinti ar įpareigoti ESO prijungti visas gyventojų elektrines nemokamai. Kartu būtina užtikrinti „pasaugojimo mokesčio“ tvarumą nustatant ilgalaikį ir visiems suprantamą kainodaros metodą.

Aplinkos projektų valdymo agentūra, pasiteiravus, kaip gyventojai ar valstybė galėtų paspartinti procesą, rekomenduoja pradėti ruoštis elektrinės įsirengimui anksčiau.

„Tai yra, įsivertinti stogo būklę, susirasti rangovą, kreiptis į ESO dėl prisijungimo sąlygų. Taip pat įsirengus elektrinę ir tapus gaminančiu vartotoju, nelaukiant termino pabaigos, užpildyti išlaidų kompensavimo prašymą informacinėje sistemoje APVIS“, – komentuoja agentūra.

Trumpa veiksmų seka, pagal APVA:

  • Vykstančio kvietimo metu pareiškėjas užpildo paraišką informacinėje sistemoje APVIS.
  • Po kvietimo pabaigos APVA įvertina visas gautas paraiškas ir sudaro teigiamai įvertintų paraiškų sąrašą bei informuoja pareiškėjus apie jiems rezervuotą finansavimą.
  • Pareiškėjai per nustatytą terminą turi įgyvendinti projektą, tai yra, įsirengti saulės elektrinę ir tapti gaminančiu vartotoju bei pateikti išlaidų kompensavimo prašymą.
  • APVA per 60 dienų įvertinusi teisingai pateiktą išlaidų kompensavimo prašymą išmoka kompensacinę išmoką.


Agentūra rugpjūčio pradžioje skelbė, kad per liepą sulaukė kiek daugiau nei 17 tūkst. gyventojų paraiškų finansuoti saulės elektrinių įsirengimą. Jeigu būtų patvirtintos visos pateiktos paraiškos, kompensacijoms reikėtų beveik 47,5 mln. eurų. Kvietimui buvo skirta 29,9 mln. eurų. APVA paraiškas įvertins iki rugsėjo 5 dienos.

Per sausio mėnesį trukusį kvietimą buvo sulaukta kiek daugiau nei 15 tūkst. paraiškų.

Ministerija pažymi, kad nuo 2020 metų paskelbti šeši kvietimai įsigyti nuotolines elektrines: iš viso patvirtinta beveik 10 tūkst. (9768) tinkamų finansuoti paraiškų už 8,129 mln. eurų.

Nuo 2019 metų paskelbti šeši kvietimai nuosavoms elektrinėms (ant stogo/sklype), patvirtinta 30668 tinkamų finansuoti paraiškų už 80 mln. 103 tūkst. eurų (dabar, kaip minėta, vertinamos šeštojo kvietimo paraiškos).

„Energetikos ministerija šiuo metu atlieka visus būtinus veiksmus, kad papildomą finansavimą gautų visos šeštojo kvietimo tinkamos finansuoti paraiškos“, – teigia ministerija.

Paramos dydis įsirengus pilną komplektą (saulės modulius ir inverterį) yra 322,91 eurų už 1 kW saulės elektrinės įrengtosios galios, o paramos dydis įsirengus tik saulės modulius yra 242,92 eurų už 1 kW saulės elektrinės įrengtosios galios.

Finansavimas skiriamas už iki 10 kW galios saulės elektrinę. Maksimali suma, kurią gali susigrąžinti gyventojas, siekia beveik 3230 eurų.