„Litgrid“ antradienį išplatintame pranešime teigiama, kad siūlymai skirti išvengti situacijų, kai dėl atmestų rinkos dalyvių siūlymų biržoje tam tikromis valandomis susidaro pasiūlos trūkumas ir tai lemia elektros kainos augimą.

Pasak „Litgrid“ generalinio direktoriaus Roko Masiulio, šiuo metu svarbu rasti sprendimą, kuris atspindėtų specifinę Baltijos šalių elektros sistemą bei generacijos struktūrą ir būtų išvengta elektros gamintojų pasiūlymų paradoksalaus atmetimo.

„Kreipdamiesi į „Nord Pool“ biržos operatorę tikimės rasti tinkamus techninius sprendimus, kurie užtikrintų, kad tokios situacijos kaip praėjusią savaitę, kai biržoje buvo fiksuojama maksimali galima kaina ir numatomas vartojimo apribojimas Baltijos šalių rinkose, nebesikartotų“, – pranešime cituoajamas R. Masiulis.

„Litgrid“ primena, kad rugpjūčio 17 d., siekdama išvengti elektros vartojimo ribojimo Baltijos šalyse, Lietuvos elektros perdavimo sistemos operatorė „Litgrid“ aktyvavo šalyje esančius rezervus – iš šaltos būsenos aktyvavo Panevėžio elektrinę, taip pat buvo aktyvuota papildoma rezervinė galia Lietuvos elektrinės kombinuoto ciklo bloke, kurio veikimas buvo suplanuotas rinkoje.

Šis veiksmas užtikrino elektros pasiūlą Baltijos šalyse.

Apie ketinimus kreiptis į „Nord Pool“ yra pranešusi ir Valstybinė energetikos reguliavimo taryba (VERT), po to, kai praėjusį trečiadienį 8–19 val. elektros kaina „Nord Pool“ biržoje Lietuvos, Latvijos ir Estijos zonose siekė maksimalią 4 tūkst. Eur/MWh ribą, o bendra visos dienos kaina viršijo 830 Eur/MWh. Dienos elektros kaina Lietuvoje išlieka viena aukščiausių tarp „Nord Pool“ valstybių. Antradienį dienos elektros kaina viršijo 540 Eur/MWh, trečiadienį sieks 582 Eur/MWh.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją