„Perlo energijai“ paskelbus stabdant veiklą, valdžia puolė aiškinti, ką daryti jų vartotojams ir kaip pasirinkti elektros tiekėją. Tačiau žmonės rėžia atvirai: jie yra visiškai pasimetę, nežino kur kreiptis, ką pasirinkti ir kur ieškoti pagalbos.

„Stovėjo kioskas mėlynas, atėjau mokėti, čia buvo balandžio mėnesį. Ji man sako: ko jūs man čia popieriuką duodat, tai imkit knygutę. Na, aš pagalvojau ir gerai, knygutę. Ir aš ją paėmiau. Išėjo, kad aš jau perėjau į „Perlą“. Sugadino gyvenimą ir aš jau moku daugiau, ir dabar be proto nežinau, ką daryti. Nemoku su internetu padaryti, su telefonu ten nepadarysi, labai smulkiai rašosi, o „Ignitis“, norėjo paskambint dar anksčiau, o jis man pasakė, jūs grįšit – mokėsit dvigubai. Na ir aš taip irgi galvojau nieko nedarydama. O dabar tragedija“, – besigraudindama pasakojo Vilniuje kalbinta moteris.

Energetikos ministras taupymo planą ir patarimus gyventojams žada rudenį. Tačiau dalis jų sako pradėję taupyti jau dabar.

„Aš išvis nedegu. Aš lempos išvis nedegu, su telefonu vaikštau, dešimtą valandą žmonės žiūriu, na ne visi, pradeda jungti, o aš nejungiu“, – toliau pasakojo moteris.

„Aš ir anksčiau taupiau, nes kadangi pensija labai maža, dar onkologine liga sergu dabar, einu chemoterapiją, taip, kad, aš visą laiką taupiau. Bet mūsų valdžia nežiūri į tai, kaip žmonės kenčia ir kokie atlyginimai, kokios pensijos. Čia yra baisu. Iki ko mes nusigyvenom“, – teigė kita kalbinta moteris.

„Na galbūt vietoj dviejų kompiuterių su vienu kompiuteriu dirbsim namuose, galbūt iš tiesų ieškosime kitų šaltinių, galbūt šviesos per daug nedegti, kai nereikia, nors laiptinėj viskas tvarkoje, dabar automatiškai ten užsidega šviesos visa kita, bet bute galima, aišku, ieškoti resursų“, – kalbėjo vyriškis.

„Aš dabar elektrą visą išjungsiu. Karštą vandenį tik šeštadienį sekmadienį, kada pigesnis. Pas mane dvi rūšys, o valgyt irgi po 7 valandų tik darysiu“, – komentavo dar kita kalbinta vilnietė.

„Ekonomines lemputes nusipirkus gal jau du metai, būtent nuo lempučių reikia pradėti. O po to, na ką žinau, nepamažinsi, jeigu šaldytuvas A++, tai pataupys, jei jau senas, aišku, jau bus kitas išnaudojimas. Tiesiog peržiūrėti savo visą namų ūkį ir pažiūrėti, kur reikia, kur nereikia“, – sakė kalbinta pašnekovė.

Žaliosios politikos instituto vadovas aiškina: norint sutaupyti elektrą, reikia žinoti pagrindines taisykles, kurių privalo laikytis kiekvienas namų ūkis. Geriausias būdas – elektros energiją gaminti patiems.

„Savo sodyboje prie ežero aš esu įrengęs bendroje sumoje 3 saulės elektrines, nedidelės galios, bendroje sumoje – 25 kW, tačiau šitos elektros pagal tam tikrus planus, kuriuos galima pasirašyti, aš esu pasirašęs planą, kur suteikiu elektrą visuomeniniam tiekėjui ir po to atgaunu tam tikrą procentą už nulį kainos, man, tarkime, po šios investicijos sodyboje elektra kainuoja lygiai nulį“, – pasakojo Žaliosios politikos instituto vadovas Remigijus Lapinskas.

Kitas būdas – naudoti prietaisus, kurie maitinami saulės baterijomis.

„Dieną kraunamos yra baterijos, mini baterijos šitų apšvietimo prietaisų, vakare jie įsijungia, blyškia šviesa apšviečia teritoriją, tačiau kaip taisyklė – turi foto elementus ir nuo judesio, jums einant takeliu, vienas po kito įsijunginėja ir labai ryškiai apšviečia teritoriją“, – sako R. Lapinskas.

Lapinskas rekomenduoja kiekvienam gyventojui atlikti visų elektros prietaisų inventorizaciją. Taip galima pastebėti, kad daugelis prietaisų paliekami veikti budėjimo režimu.

„Budėjimo režime įjungti, kažkokia nedidelė lemputė mirksi arba šviečia ir viskas. Reikia žinoti labai aiškiai, kad ir tokie prietaisai tokiu būdu naudojami taip pat vartoja elektros energijos ir pakankamai daug“, – teigia jis.

Visas namų elektros lemputes Lapinskas pataria keisti LED lemputėmis – jos kainuos brangiau, bet tarnaus ilgiau ir atsieis pigiau.

„Jos jums duos tokią pačią, netgi ryškesnę, geresnę apšvietą, tačiau naudodamos kelis kartus mažiau elektros energijos“, – pastebi R. Lapinskas.

Lapinskas pataria sumažinti prietaisų naudojimo dažnumą ir galią, jei tai neturės žalos kokybei ir jų atliekamai funkcijai. Pavyzdžiui, vietoj vandens filtravimo kiemo baseine kiaurą parą, galima tai daryti pora valandų. Vairuojantiems elektromobilius – investuoti į valandinę elektros apskaitą.

„Verta tikrai domėtis tomis brangiausiomis kainomis arba turėti labai aiškų tarifą, fiksuotą, kur jau tada nusistatytumėt labai aiškų algoritmą, nuo kada iki kada jūs kraunate tą elektromobilį“, – sako vyras.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)