„I ir II etapų „Perlas Energija“ vartotojai gali pasirinkti naują tiekėją iki rugsėjo 1 d. Jei to nepadarys, šie klientai iki spalio 1 d. laikinai gaus garantinio tiekimo elektrą, o nuo rugsėjo iki spalio elektra bus tiekiama už visuomeninio tiekimo artimą kainą“, – ketvirtadienį žurnalistams sakė D. Kreivys.

„Bus priimtos įstatymo pataisos, kuriomis nuo spalio 1 d. iki naujų metų visi I ir II etapo „Perlas Energija“ klientai grįš į visuomeninį tiekimą“, – informavo ministras, pridūręs, kad per šį laikotarpį šie vartotojai galės pasirinkti kitą nepriklausomą tiekėją.

„O, kaip žinome, pasiūlymų šiandieną rinkoje yra pakankamai neblogų“, – tikino D. Kreivys.

Kainų skirtumus, pasak jo, kompensuos Vyriausybė.

Tuo metu III etapo „Perlas Energija“ klientai, pasak ministro, gali arba iki rudens pasirinkti naują tiekėją, arba grįžti ir likti visuomeniniame tiekime, kadangi paskutiniojo rinkos liberalizavimo etapo pabaiga bus nukelta.

Dainius Kreivys

Jis, be kita ko, patikino visus „Perlas Energija“ vartotojus, kad elektros tiekimas „niekam ir jokiu būdu“ nebus nutrauktas.

D. Kreivys taip pat pasmerkė „Perlas Energija“ sprendimą nutraukti veiklą, esą taip įmonė savo verslo riziką perkelė „ant valstybės ir visuomenės pečių“.

„Tai nepriimtina“, – pabrėžė ministras.

ELTA primena, kad „Perlas Energija“ ketvirtadienį pranešė stabdanti veiklą, elektrą klientams tieks iki rugpjūčio 31 d., naują tiekėją klientai turi pasirinkti iki rugpjūčio 28 d. Bendrovė veiks tol, kol išparduos turtą, išmokės kompensacijas klientams, atsiskaitys su kreditoriais ir partneriais. Bendrovės akcininkai negaus jokio „Perlas Energija“ turto ir uždarbio įmonę uždarius, rašoma bendrovės pranešime žiniasklaidai.

Anot įmonės vadovo Viliaus Juraičio tokį žingsnį lėmė prarastas klientų pasitikėjimas, kurių jau apie 20 tūkst. nutraukė sutartį, be to, toliau finansuoti tiekėjo veiklą atsisako jo kreditoriai.

Rugpjūčio 5 d. „Perlas Energija“ pranešė, jog sparčiai augant elektros kainoms, nebegali vykdyti savo įsipareigojimų fiksuotą elektros tiekimo kainą pasirinkusiems klientams ir jiems pritaikys tiekimo planus kintama kaina, susieta su elektros kainomis biržoje.

Šį tiekėją iki šio sprendimo buvo pasirinkę apie 180 tūkst. buitinių vartotojų, o liepos pradžioje, pasibaigus antrajam elektros rinkos liberalizavimo etapui, „Perlas Energija“ buvo antras daugiausiai sutarčių su klientais sudaręs tiekėjas, turėjęs apie 15 proc. 1–5 tūkst. kWh elektros energijos kasmet suvartojančių gyventojų (67 proc. rinkosi „Ignitis“, apie 8 proc. – „Elektrum Lietuva“ ir „Enefit“).

Ketvirtadienį V. Juraitis patvirtino, kad įmonės klientais šiuo metu likę apie 160 tūkst. vartotojų.

Energetikos ministerija primena, jog remiantis apibendrintais nepriklausomų elektros tiekėjų duomenimis, 87 proc. visų nepriklausomą tiekėją pasirinkusių vartotojų, turinčių fiksuotą tiekimo tarifą, už elektrą moka pigiau, nei šiuo metu nustatyta visuomeninio tiekimo (VT) kaina be dalinės valstybės kompensacijos.

I-ojo liberalizacijos etapo vartotojai už suvartojamą elektrą moka vidutiniškai po 0,17 Eur/kWh. II-ojo etapo vartotojai – po 0,25 Eur/kWh be valstybės subsidijos (kai kompensuojama iki 9 cnt/kWh, bet ne žemiau 0,24 Eur/kWh ribos).

Palyginimui, visuomeninio tiekimo elektros kaina be valstybės subsidijos šiuo metu yra 0,33 Eur/kWh.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)