„Pirmo etapo vartotojai vidutiniškai moka 17 centus už KWh, antro etapo vartotojai 25 centus už KWh, be kompensacijos. Pažiūrėkime, kokias turime rinkos kainas ir kokią reguliuojamą kainą. Reguliuojama kaina, kuri gerokai mažesnė negu rinkos, yra 33 centai. Tai net ji yra didesnė, negu tai, ką šiandien turi fiksuotus kontraktus sudarę antrojo etapo vartotojai“, – ketvirtadienį surengtoje spaudos konferencijoje kalbėjo R. Pocius.

Be to, VERT pirmininkas atkreipia dėmesį, kad reguliuojamo tiekėjo siūloma elektros kaina taip pat kinta priklausomai nuo rinkos tendencijų.

„Reikia suprasti, kad reguliuojama kaina nėra kažkokia stebuklinga. Ji iš esmės atitinka rinkos sąlygas, tik tiek, kad dėl reguliavimo specifikos jos nustatymas vėluoja, nes ją nustatome kas pusę metų, o rinkos kaina keičiasi kas mėnesį“, – tvirtino R. Pocius.

ELTA primena, kad rugpjūčio 5 d. antras didžiausias nepriklausomas elektros tiekėjas „Perlas Energija“ pranešė, jog sparčiai augant elektros kainoms, nebegali vykdyti savo įsipareigojimų fiksuotą elektros tiekimo kainą pasirinkusiems klientams ir jiems nuo rugsėjo pritaikys tiekimo planus kintama kaina, susieta su elektros kainomis biržoje.

Ketvirtadienį jis pareiškė, kad ketina nutraukti veiklą.

Toks įmonės žingsnis sukėlė diskusijas, kad vertėtų atidėti trečiąjį elektros rinkos liberalizavimo etapą, kurio pabaigą ir ketinama nukelti keliems metams.

Neteisėtais „Perlas Energija“ veiksmus pavadino tiek Energetikos ministerija, tiek VERT, kuri kartu kreipėsi ir į Generalinę prokuratūrą.

Šį tiekėją pasirinkę apie 180 tūkst. buitinių vartotojų, o liepos pradžioje, pasibaigus antrajam elektros rinkos liberalizavimo etapui, „Perlas Energija“ buvo antras daugiausiai sutarčių su klientais sudaręs tiekėjas – jį pasirinko apie 15 proc. 1–5 tūkst. kWh elektros energijos kasmet suvartojančių gyventojų (67 proc. rinkosi „Ignitis“, apie 8 proc. – „Elektrum Lietuva“ ir „Enefit“).

Tuo metu energetikos ministras Dainius Kreivys kreipėsi į VERT prašydamas ištirti, ar regioninėje elektros energijos prekybos biržoje nėra atmetami Lietuvos elektros energijos gamintojų kainos pasiūlymai, kurių kaina yra žymiai mažesnė nei galutinė susiformavusi elektros kaina biržoje, antradienį pranešė Energetikos ministerija.

Ministras taip pat prašo reguliuotojo įvertinti, ar pats algoritmas, kuriuo remiantis skaičiuojama elektros energijos kaina biržoje, nėra dar viena aukštų energijos kainų priežastis.

D. Kreivys viešėdamas Darbo partijos frakcijos posėdyje Seime, teigė, kad antradienis buvo „baisiausia diena Lietuvos elektros energetikos istorijoje“, kadangi vidutinė elektros kaina „Nord Pool“ biržoje trečiadienį siekia 823 eurų už megavatvalandę.

Lietuvos pramoninkų konfederacijos (LPK) vadovas Vidmantas Janulevičius informavo, kad tuo laikotarpiu, kai elektros kaina biržoje pasieks aukščiausią tašką, šio sektoriaus įmonėms bus pasiūlyta pristabdyti darbus, taip siekiant sumažinti dalį sąnaudų.

Trečiadienį, kuomet „Nord Pool“ biržoje elektros kilovatvalandė kainavo 4 eurus, visose šalies „Norfa“ prekybos centruose valandai buvo sumažintas apšvietimas.