VERT pirmininkas Renatas Pocius sako, kad jau kreipėsi į bendrovę ir paprašė pakoreguoti jos pranešimą, kuris buvo „netikėtas“, nes bendrovė gali vykdyti savo veiklą. Anot R. Pociaus, pranešimas turi būti teikiamas prieš tris savaites, o ne prieš vieną. Reguliuotojas toliau tiria situaciją ir pradeda įmonės patikrinimą.

„VERT pradeda bendrovės patikrinimą, jo metu bus siekiama įvertinti nepriklausomo elektros tiekėjo veiklos stabdymo pagrįstumą, taip pat įvertinsime sutarčių nutraukimo pagrįstumą. VERT turi preliminarios informacijos, kuri tikrai nėra detali, kad bendrovės veiklos stabdymas yra nesusijęs su įmonės neigiamais finansiniais rodikliais, tačiau tiesiog susijęs su bendrovės nenoru ieškoti alternatyvų ateities rizikų suvaldymui“, – žurnalistams sakė R. Pocius.

Anot jo, ši informacija reikalauja, kad toks bendrovės elgesys būtų papildomai ištirtas.

„Ta preliminari informacija, kurią turime iš „Perlas Energija“, dar kartą kelia mums pagrįstų abejonių dėl bendrovės tikslų, kuriais ji galimai gali siekti visus savo veiklos nuostolius, kurie gali atsirasti dėl tokio bendrovės sprendimo, perkelti ant valstybės, ant kitų rinkos dalyvių pečių siekiant finansinės naudos bendrovės akcininkams“, – kalbėjo VERT pirmininkas.

Vis dėlto jis rekomendavo „Perlas Energija“ klientams rinktis kitą tiekėją.

R. Pocius: skaičiai rodo gerą įmonės finansinę sveikatą

Anot R. Pociaus, iš preliminarių „Perlas Energija“ pateiktų skaičių matyti, kad šiuo metu įmonės „finansinė sveikata – su ja viskas tvarkoje“, tad ir kyla įtarimų, kad situacija mėginama pasinaudoti. Todėl ir buvo, kaip skelbta anksčiau, kreiptasi į Generalinę prokuratūrą.

Renatas Pocius

Paprašytas įvertinti, ar bendrovės finansinių pajėgumų užteks vartotojų sutarčių keitimo kompensavimui (apie kurį „Perlas Energija“ paskelbė ketvirtadienį), R. Pocius teigė, kad jie atrodo pakankami pagal tai, kaip skaičiuoja bendrovė.

„Tačiau vėlgi, išnagrinėję galėsime padaryti išvadas, ar bendrovė, skaičiuodama kompensacijas, jas vertino objektyviai. Nes, kaip ir minėjau, jų veiksmas kompensuoti dalį tarifo, bet kitą dalį nuostolių perkelti galimai valstybei ar kitiems rinkos dalyviai – tai mūsų pagrįsta abejonė, ar taip iš tikrųjų nėra“, – sakė R. Pocius.

VERT pirmininkas pabrėžė, kad „Perlas Energija“, pagal teisės aktų reikalavimus, turėtų ne vėliau nei prieš tris savaites informuoti apie veiklos sustabdymą, tad ketvirtadienį paskelbtas jos pranešimas neatitinka teisės aktų.

„VERT jau kreipėsi į bendrovę, kad ji vis dėlto turėtų laikytis imperatyvių teisės aktų reikalavimų ir pasikoreguoti paskelbtą pranešimą, kurį paskelbė“, – sakė R. Pocius.

Gali grėsti bauda ik 1 mln. eurų

Gyventojams, suvartojantiems iki 1 tūkst. kWh per metus (tai yra, trečiojo liberalizacijos etapo vartotojams), R. Pocius priminė, kad jie turi teisę grįžti į visuomeninį tiekimą, nors ir turi galimybę rinktis nepriklausomą tiekėją.

„Kiti vartotojai, be abejo, turėtų pasirinkti kitą nepriklausomą elektros energijos tiekėją (...). Raginame vartotojus rinktis kitą nepriklausomą tiekėją“, – sakė R. Pocius, tikėdamasis, kad kiti tiekėjai prisidės prie sklandaus vartotojų perėjimo pas juos.

„Ir išties, pabaigai norėčiau pasakyti: ištyrus ir nustačius, kad buvo pažeisti licencijuojamos veiklos sąlygų pažeidimai, bendrovei gresia atitinkamai sankcijos, kurios numatytos teisės aktuose, – iki 10 proc. metinės apyvartos“, – aiškino pirmininkas.

R. Pocius teigia, kad finansinė sankcija, gresianti bendrovei, jeigu pasitvirtintų pažeidimai, gali siekti iki 1 mln. eurų, tai yra, iki 10 proc. metinės apyvartos. Po tyrimo paaiškės tikslūs galimi pažeidimai.

„Perlas Energija“ ketvirtadienį ryte paskelbė, kad elektrą klientams tieks iki rugpjūčio 31 dienos, o naują tiekėją klientai turi pasirinkti iki rugpjūčio 28 dienos. Bendrovė sako, kad veiks tol, kol išparduos turtą, išmokės kompensacijas klientams, atsiskaitys su kreditoriais ir partneriais. Nuo kitų metų vidurio įmonės turėtų nelikti, kita veikla neplanuojama.

„Perlas Energija“ vadovas Vilius Juraitis ketvirtadienį teigė, kad įmonė tebeturi apie 160 tūkst. klientų ir pripažino, jog juos perimantiems tiekėjams teks nemenkas krūvis. Bendrovės vadovas žada, jog kompensuos kainų skirtumą ir jau anksčiau išėjusiems „Perlas Energija“ klientams, tai yra išėjusiems po rugpjūčio 5 dienos įmonės sprendimo pereiti prie su birža susietų planų.

Preliminariu vertinimu, įmonės turtas siekia 15 mln. eurų, įsipareigojimai – per 14 mln. eurų. V. Juraitis sako, kad lėšų įsipareigojimų vykdymui, įskaitant kompensacijas, turi pakakti.

Vartotojai šiuo metu gali pasirinkti fiksuotą planą iš šių tiekėjų: „Ignitis“, „Enefit“, „Elektrum Lietuva“. Dar dvi bendrovės „Birštono elektra“ ir „EGTO energija“ tiekia elektrą pagal su birža susietus planus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją