Lietuvos bankas galėtų vertinti pasiūlymą, kai jis bus pateiktas“, – BNS pranešė LB.

Dainius Kreivys antradienį sakė, jog planuojama Seimui pateikti atitinkamas įstatymo pataisas, o jei jos būtų priimtos, Lietuvos bankas galėtų vertinti šių instrumentų rizikingumą ir jų galias.

Bendrame Seimo Ekonomikos komiteto ir Energetikos ir darnios plėtros komisijos bendrame posėdyje svarstant situaciją, kai nepriklausoma tiekėja „Perlas Energija“ nutraukė fiksuotos kainos sutartis su maždaug 180 tūkst. klientų, D. Kreivys teigė, jog įmonei nepavyko nuo kainų šoko apsiginti draudimo instrumentais, nes jie paprasčiausiai nesuveikė.

„Draudimo instrumentų konfigūracija (...) buvo surišta su Suomijos rinka, joje išsiskyrė kainos, draudimas, kadangi jis buvo sąlyginis, neteko savo galios. Todėl milžiniškas finansinis krūvis atsigulė ant įmonės“, – aiškino ministras.

Valstybinė energetikos reguliavimo taryba (VERT) praėjusią savaitę kreipėsi į Generalinę prokuratūrą ir paprašė įvertinti riziką, jog „Perlas Energija“ gali parduoti finansinius instrumentus ir gauti nepagrįstų pajamų – įtariama, jog nutraukdama sutartis bendrovė gali siekti uždirbti iš šios veiklos.

Įmonės finansiniai instrumentai yra apsidraudimo priemonės (angl. hedging) – jomis bendrovė apdraudė elektros kainų svyravimą Suomijoje.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją