„Dėl „Perlo“ atvejo užsiklausėme, kad visi tiekėjai pateiktų informaciją, kaip valdo rizikas. Ir kai gausime informaciją, nagrinėsime ir žiūrėsime, ar kiti tiekėjai negali turėti tokių problemų, kokias turėjo „Perlas Energija“, – žurnalistams pirmadienį sakė R. Pocius.

Jis pakartojo anksčiau jau išsakytą tarybos poziciją, kad jos manymu, „Perlas Energija“ sutarčių vienašališkai nutraukti negali.

„VERT pateikė savo nuomonę, išnagrinėjusi teisės aktų nuostatas (...) Ir, mūsų vertinimu, vienašališkai „Perlas Energija“ sutarčių nutraukti negali, nes tai būtų neteisėtas veiksmas“, – teigė VERT vadovas.

Jo teigimu, sutartį pakeisti galima tik su vartotojo sutikimu.

„Mes manytume, kad sutartis gali būti pakeista tik esant vartotojo raštiškam sutikimui. Kitu atveju, toks bendrovės veiksmas būtų laikomas neteisėtu. Tai yra mūsų nuomonė. Pagal įstatymo nuostatas tą turės ištirti Valstybinė vartotojų teisių apsaugos tarnyba (VVTAT), o vėliau šios išvados pagrindu VERT galės imtis kitų veiksmų“, – sakė R. Pocius.

Jis pridūrė, kad jeigu ūkio subjektas nevykdys šitų nuostatų ir išvadų, tai jo gali laukti bauda iki 10 proc. metinės praėjusių metų bendrovės apyvartos, o gal net ir leidimo vykdyti nepriklausomo tiekėjo veiklą sustabdymas arba panaikinimas.

VVTAT yra ta institucija, kuri turi pateikti išvadą. Mūsų vertinimu, vienašališki veiksmai neteisėti“, – sakė pirmininkas.

Renatas Pocius

„Paprastas kelias“ – rinktis kitą tiekėją

Paklaustas, ką daryti vartotojams, jis teigė, kad jeigu vartotojas pareiškė nesutikimą, jam sutarties nuostatos turi galioti toliau, kiek jos numatytos. Kita vertus, R. Pocius sako, kad „paprastesnis kelias“ būtų rinktis kitą tiekėją.

„Vartotojai, kurie nori eiti paprastesniu keliu, yra keleto tiekėjų pasiūlymai, gali pakeisti tiekėją ir turėti sutartį su kitais tiekėjais panašiomis arba netgi tokiomis pačiomis kainomis, kokias siūlė minėtas tiekėjas (...).

Paprasčiausias variantas – pakeisti tiekėją. Aišku, vartotojas gali nesutikti ir likti pas „Perlas Energiją“, tačiau ar vartotojas norėtų turėti santykį su galbūt nevisiškai patikimu tiekėju, – tai čia yra klausimas“, – sakė R. Pocius.

Anot jo, neatrodo, kad kiti tiekėjai ketintų sekti „Perlas Energija“ pavyzdžiu.

„Kiek teko matyti, ir patys tiekėjai teigia, kad nesiūlo ir neplanuoja siūlyti tokių veiksmų“, – teigė jis.

R. Pocius pabrėžė, kad tiekėjų pasiūlymai šioje situacijoje turi būti atsakingi.

„Tie pasiūlymai neturėtų būti kitų klientų sąskaita. Lygiai taip pat jie neturėtų būti ir kompensacijos, kuri buvo nustatyta šitam pusmečiui atžvilgiu: neturėtų kompensacija ar tie pinigai būti naudojami šito pasiūlymo tikslais.

(...) Ir kad nebūtų tie pinigai naudojami tam, kad tiekėjas šiandienai siūlo iš esmės tokią pat kainą, kokią siūlė „Perlas Energija“, jeigu kalbėtume pavyzdžiui, apie „Ignitis“, 24 centai. Bet visi suprantame, kad rinkoje kaina yra aukštesnė", – sakė jis.

R. Pocius papildė: „vadinasi, tarp 33 centų ir tos rinkos kainos, kuri šiandien yra, tiekėjas turi įsivertinti savo rizikas ir savo sąskaita teikti tokius siūlymus“.

Kaip jau skelbta, „Ignitis“ pranešė apie savo specialų siūlymą – pirmus 4 mėn. kilovatvalandė kainuos 33 ct (24 ct su valstybės kompensacija), nuo 2023 metų – 39,5 ct už kWh. Tiesa, sutarties trukmė – 40 mėnesių (yra ir kitų sąlygų). „Ignitis“ aiškina, kad specialų pasiūlymą pateikti gali dėl išaugusių piniginių srautų Lenkijos vėjo parkuose.

Birželį daugelis tiekėjų orientavosi būtent į 24/33 ct kainą, nes valstybė numatė 24 ct „grindis“ 9 centų kompensacijai (be jos kaina tuomet siekia 33 ct). Tačiau šiuo metu elektros kainos rinkoje pastebimai paaugo, tad R. Pocius ir atkreipė dėmesį į birželio ir rugpjūčio situacijos pasikeitimą biržoje.

Fiksuotų planų pasiūlymus pristato ir „Elektrum Lietuva“ bei „Enefit“.

Ar nebus grįžta prie monopolio?

Pasiteiravus, ar liberalizuojant elektros rinką nekyla rizika, kad ji vėl taps monopoline, pirmininkas sakė, kad ir be bendrovės „Ignitis“ yra stiprių rinkos dalyvių.

„Ignitis“ šiandien šiandien užima stambiausią rinkos dalį, apie 70 proc. Viskas priklauso, kaip vartotojai pasirinks. Kiti tiekėjai pateikia pakankamai konkurencingus pasiūlymus“, – kalbėjo R. Pocius.

Pasak jo, jeigu dominuojančia padėtimi besinaudojantis tiekėjas imtų ja piktnaudžiauti, VERT imtųsi veiksmų: tikrintų, ar jis neužkelia kainų, o kartu kiltų rizika, kad tiekėjas taptų reguliuojamas.

„Jeigu būtų pamatyta, kad jis piktnaudžiauja savo dominuojančia padėtimi ir tas būtų nustatyta, VERT gali taikyti įvairius reguliavimo mechanizmus: tai yra, įpareigojimus tiekti ataskaitas (...) ir netgi iki tokių kraštutinių, kad šitas tiekėjas gali būti pradėtas reguliuoti“, – aiškino VERT pirmininkas.

VERT jau domisi „Ignitis“ kainodara nuo anksčiau, tačiau, pasak R. Pociaus, paprašyta papildomų duomenų iš bendrovės.

„Perlas Energija“, antras pagal populiarumą, nepriklausomas tiekėjas praėjusį penktadienį pranešė, kad informavo visus savo klientus, jog naikina fiksuotos kainos planus esamiems ir būsimiems klientams ir visus perkelia į tiesiogiai su birža susietą planą, kuris reiškia, kad už elektros energiją klientai mokės pagal realias biržos kainas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)