Sostinėje prie didžiausio elektros tiekėjo „Ignitis“ klientų aptarnavimo skyriaus tokių eilių, kokios buvo liepos pradžioje, nėra. Tačiau žmonės vis dar eina rinktis nepriklausomo elektros tiekėjo. Kai kurie atveda savo artimuosius. Žmonių prie „Ignitis“ klientų aptarnavimo skyriaus nemažai ir Šiauliuose.

„Man anūkė tvarkė, šiandien pati atėjau, žiūriu, kad nelabai sutvarkė. Nežinau (ar man parinktas tiekėjas – red.), ji pati išvažiavo, o aš likau“, – kalbėjo viena senjorė.

„Sumakaluoti tie žmonės. Vieniems 24 centai nustatyta kaina, man – 36 centai, niekas nesuprantama“, – apie elektros kainų skirtumus kalbėjo kita pašnekovė.

„Žmonės laukia po dvi valandas. Paklausiau, kurie išėjo, kiek pralaukė – 1,5-2 valandas“, – įspūdžiais dalijosi kitas kalbintas vyras.

Elektros tiekėjo nepasirinkusiems gyventojams nuo liepos elektrą tiekia „Energijos skirstymo operatorius“ (ESO), bet čia kainos didesnės. Rugpjūtį jos paaugo dar beveik trečdaliu.

Šį mėnesį, jeigu nebūtų valstybės skiriamos 9 centų kompensacijos, garantinis tiekimas kainuoja 55,5 cento už kilovatvalandę (kWh). Su kompensacija kilovatvalandė kainuoja 46,5 cento. Tai 12 centų daugiau nei praėjusį mėnesį.

Elektra

Energetikos ekspertas Vidmantas Jankauskas teigia, kad toks kainų lygis dar nematytas.

„Ne, kur jau čia. Ne tik mes, bet ir kitos Vakarų šalys nematė“, – sakė V. Jankauskas.

„Labai ilgai tempė, labai buvo neaišku, kas ten bus, kokios kompensacijos, kiti sakė, kad čia laikinai, tuoj garantinis bus pigesnis, ir prašau: dabar garantinis daug daug brangesnis“, – pridūrė ekspertas.

Jeigu per mėnesį suvartojate 150 kWh ir nesate pasirinkęs nepriklausomo tiekėjo, už liepą sąskaita su kompensacija siekia per 50 eurų, o už rugpjūtį – jau 70 eurų.

„Pasirinkdami bet kokį nepriklausomą tiekėją gyventojai ir mokės mažiau, ir bet kokiu atveju tą sprendimą jie turės padaryti. Garantinio tiekimo paslauga yra laikina ir brangesnė. Taigi, tikrai nėra gerų priežasčių, kodėl ten vertėtų būti“, – sako ESO atstovas Paulius Kalmantas.

LNK teigimu, nepriklausomi tiekėjai siūlo maždaug 6-9 centais mažesnę kainą nei gautumėte iš ESO, tačiau nepasirinkusiųjų tiekėjo dar likę palyginti daug. Tiesa, per liepos mėnesį jų sumažėjo apie 13 tūkst. vartotojų.

„90 proc. šio etapo gyventojų sėkmingai pasirinko tiekėją ir jau gauna paslaugas iš nepriklausomo tiekėjo. Likę 10 procentų, maždaug 87 tūkst. gyventojų vis dar šį mėnesį gaus laikiną garantinio tiekimo paslaugą iš ESO“, – sakė jis.

Gerų žinių dėl kainų ekonomistai beveik neturi.

„Kol kas priežasčių, dėl ko kaina turėtų sumažėti, rinkoje nėra. Nebent iš Skandinavijos gautume kažkokios pigesnės elektros dėl padidėjusio vandens kiekio (hidroelektrinėse – red.). Bet matome, kad gamta tam nepadeda“, – teigia Lietuvos verslo konfederacijos (LVK) viceprezidentas Marius Dubnikovas.

Banko „Luminor“ vyriausiasis ekonomistas Žygimantas Mauricas sako, kad atokvėpis gali būti nebent pavasarį.

„Tik pavasarį galime tikėtis tam tikro atsikvėpimo. Jau matome, kad ateities sandoriuose dujų kaina krenta, elektros – taip pat. Tai sakyčiau, kad grubiai maždaug tokia kaina turėtų laikytis iki pavasario. Be abejo, gali būti ir aukštesnė, ir žemesnė, priklausomai nuo to, kokia bus žiema, ar ji bus šalta ar nešalta, vėjuota ar nevėjuota“, – prognozuoja ekonomistas.

Numatyta, kad ESO pardavinės elektrą nepasirinkusiems tiekėjo pusmetį, vėliau jos tiekimas gali būti atjungtas.

„Delfi“ primena,kad vartotojai dabar gali pasirinkti iš šių nepriklausomų elektros tiekėjų: „Ignitis“, „Elektrum Lietuva“, „Perlas Energija“, „Enefit“, „EGTO energija“, „Birštono elektra“. Trijų etapų elektros tiekimo rinkos liberalizavimas turėtų būti baigtas šiemet.

Čia galite pažiūrėti LNK video: