„Turime stengtis išvengti elektros energijos krizės, kuri papildytų dujų krizę, – laikraščiui „Bild am Sonntag“ sakė Ch. Lindneris. – Dujos nebeturėtų būti naudojamos elektros gamybai, kaip yra iki šiol“.

Jis sakė, kad ekonomikos ministras Robertas Habeckas turi teisinius įgaliojimus sustabdyti dujų naudojimą elektros energijos gamybai ir reikalauti, kad Vokietijos „saugios ir klimatui nekenksmingos atominės elektrinės“, esant reikalui, būtų naudojamos iki 2024 metų.

Tačiau R. Habecko atstovas spaudai perspėjo, kad „visiškas draudimas naudoti dujas elektros energijos gamyboje sukeltų elektros energijos krizę ir elektros tiekimo sutrikimus“.

Jis pridūrė, kad kai kurioms elektrinėms, kad galėtų veikti, būtinos dujos, ir jos yra labai svarbios Vokietijos elektros tinklui palaikyti. Tačiau, pasak jo, dedamos visos pastangos, kad, kur tik įmanoma, elektra būtų gaminama ne iš dujų.

Vokietija yra labai priklausoma nuo Maskvos tiekiamų dujų, tačiau Rusijos valstybinė energetikos įmonė „Gazprom“ praėjusią savaitę sumažino dujų tiekimą per „Nord Stream 1“ iki 20 proc. maksimalaus pajėgumo.

Tiekimo sumažinimas skatina nuogąstavimus, kad Vokietijai neužteks dujų ateinančiai žiemai, o tai gali turėti pražūtingų padarinių pramonei ir visuomenei.

Nors Berlynas stengiasi sumažinti savo priklausomybę nuo Maskvos, ieškodami alternatyvių energijos šaltinių įstatymų leidėjai yra susiskaldę, nes Vokietija taip pat siekia tęsti perėjimą prie žaliosios energijos.

Pirmieji pokyčiai – leista anglimi kūrenamoms elektrinėms vėl gaminti elektros energiją. Nuo spalio 1 dienos kai kurioms anglių elektrinėms bus leista atnaujinti veiklą, kad būtų užtikrintas elektros energijos tiekimo stabilumas.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)