Vis dėlto, jis neatmetė, kad Latvijoje esančioje požeminėje Inčukalnio dujų saugykloje, kurioje dujas žiemai kaupia ir Lietuva, gali susimaišyti dujų srautai iš skirtingų šalių.

„Esmė yra ne tai, kokios kilmės yra molekulės, bet kur eina finansiniai srautai. Inčukalnio saugykloje yra ir norvegiškos dujos, ir kitokios, tai, aišku, kad jos susimaišo. Bet finansiniai srautai tai jokiu būdu neina iš Lietuvos (į Rusiją – BNS)“, – BNS penktadienį teigė A. Zananavičius.

Pasak jo, Lietuvos įmonės dujas perka tik iš šalies dujų tiekėjų, kurie jas gauna per Klaipėdos suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) terminalą.

„Lietuvos įmonės perka dujas tik iš lietuviškų tiekėjų. Su latviškomis įmonėmis, mūsų žiniomis, nėra kontraktų. Tokiu atveju, kadangi Lietuvos dujų tiekėjai dujas perka tik iš terminalo ir tikrai ne iš Rusijos, tai grėsmės tokios nėra“, – teigė energetikos viceministras.

Lietuva birželio pabaigoje įstatymu uždraudė į šalį importuoti rusiškas gamtines dujas, išskyrus jų tranzitą į Kaliningrado sritį. Rusiškų dujų importas į Lietuvą nutrauktas nuo balandžio.

Tuo metu Latvijos parlamentas anksčiau šį mėnesį po paskutinio svarstymo priėmė Energetikos įstatymo pakeitimus, kuriais nuo 2023 metų sausio 1 dienos uždraudžiamas gamtinių dujų importas iš Rusijos.

A. Zananavičiaus teigimu, Lietuva žinojo apie Latvijos ketinimus šiemet įsigyti rusiškų gamtinių dujų.

„Žinojome, kad jie pirks, žinojome, kad buvo dujotiekio remontas. Tai čia mums jokio siurprizo nėra. Žinau, kad yra įstatymas, draudžiantis nuo sausio 1-os latviams pirkti dujas ir dėl šito, aišku, Latvija spręs klausimą, kur tų dujų gauti“, – teigė energetikos viceministras.

Paklaustas, kaip vertybiniu požiūriu vertina Latvijos sprendimą pirkti dujas iš Rusijos, A. Zananavičius teigė negalintis komentuoti kitos šalies sprendimų.

„Europos institucijose, diskusijose Tarptautinėje energijos agentūroje visi sutaria, kad geriau yra pasiruošti žiemai ir saugiai peržiemoti, ir nesukelti rimtų tiek socialinių, tiek ekonominių pasekmių, ir toliau atlikti daryti diversifikacijos veiksmus“, – sakė jis.

Ketvirtadienį Latvijos visuomeninė televizija pranešė, kad Latvijos dujų bendrovė „Latvijas gaze“ atnaujino gamtinių dujų pirkimą iš Rusijos. Bendrovės vadovas Aigaras Kalvitis pareiškė, kad „Latvijas gaze“ už dujas mokas eurais, o ne rubliais.

Per pastarąjį mėnesį į Latviją iš Rusijos buvo patiekta maždaug 1 teravatvalandė (TWh) dujų.

Pasak „Latvijas gaze“ vadovo A. Kalvičio, dujos nėra perkamos iš Rusijos dujų koncerno „Gazprom“, tačiau nurodyti naują tiekėją, iš kurio Rusijoje perkamos dujos, jis atsisakė.

34 proc. „Latvijas Gaze“ akcijų valdo Rusijos koncernas „Gazprom“, 28,97 proc. – Europos energetikos, klimato kaitos ir infrastruktūros investicijų fondas „Marguerite“, 18,26 proc. – Vokietijos koncernas „Uniper Ruhrgas International“, 16 proc. – bendrovė „Itera Latvija“, 2,77 proc. – smulkieji akcininkai.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją