„Delfi“ kalbinti keturi populiariausi rinkos dalyviai ir dalis ekspertų sako, kad elektros kainų mažėjimui šiuo metu prielaidų nėra, – yra tik sąlygos, kurias realizavus, būtų galima pradėti spausti kainas žemyn.

„Kurie galvoja iš anksto, laimi“

„Trečiojo etapo vartotojams rekomenduojame pasirinkti tiekėją ir fiksuoti kainą dabar elektros tiekimui nuo sausio mėnesio. Šiems gyventojams iki metų pabaigos elektrą tiekia visuomeninis tiekėjas, o visuomeninio tiekimo kaina yra mažesnė nei dabar siūlomi elektros tiekėjų tarifai ir šiandien vartotojas mokės mažesnį mokestį būdamas visuomeniniame tiekime. Tik svarbu pasirinkti tiekėją, užfiksuoti kainą ir ramiai laukti“, – komentuoja „Elektrum Lietuva“ vadovas Martynas Giga.

Anot jo, ateities tendencijos elektros pigimo nežada, todėl laukti neverta, o tie gyventojai, kurie jau turi užfiksavę kainas, išvengia brangimo rizikos.

Elektra

„Tie, kurie neskuba, jau moka daugiau už garantinį tiekimą arba vėliau rašysis elektros tiekimo sutartis stipriai aukštesnėmis kainomis (...). Turime klientų, kurie fiksavo kainą dar 2020 metais ir šiandien moka po 14 ct už kWh, kai dabartinė rinkos kaina yra tris kartus didesnė. Jie laiku priėmė teisingą sprendimą ir išlošė“, – sako jis.

Enefit“ privačių klientų rinkodaros vadovas Deividas Kranauskas įsitikinęs, kad elektra ir toliau brangs.

„Trečio etapo ir garantiniame tiekime likusiems rekomenduojame pasirinkti tiekėją anksčiau, palyginti tiekėjus pagal elektros kainą galima VERT skaičiuoklėje.

Gera žinia ta, kad sutartį galima pasirašyti dabar ir užsifiksuoti kainą, o tiekimas su užfiksuota kaina prasidės tik nuo 2023-iųjų sausio 1 dienos. Tie, kurie galvoja iš anksto, laimi“, – sako D. Kranauskas.

Bendrovė „Ignitis“ taip pat siūlo per daug nedelsti.

„Trečiojo liberalizavimo etapo klientams rekomenduojame sutartį sudaryti jau dabar, tačiau pasirinkti atidėtą tiekimą nuo 2023 metų sausio 1 dienos, o iki tol ir toliau naudotis visuomeninio tiekimo paslauga“, – teigia bendrovės „Ignitis“ komunikacijos atstovė Laura Beganskienė.

„Ignitis“ yra kartu ir visuomeninio elektros tiekimo bendrovė.

Perlas Energija“ vadovas Vilius Juraitis sako, kad sprendimą, ar tiekimą pradėti iškart, ar vėliau, turi priimti kiekvienas asmeniškai, nes iš šiandienos perspektyvos pasakyti, kas vyks su elektros rinka per artėjantį pusmetį, yra labai sudėtinga ir tai būtų labiau būrimas iš tirščių nei reali prognozė.

„Šiandien, kai gyvename visiškai chaotiškoje energetikos rinkoje, dėl rusų užsukamų dujų kranelių stipriai kylant dujų ir kartu elektros kainoms, žinoti teisingą atsakymą, kaip elgtis, yra beveik neįmanoma.

Todėl ir vienareikšmės rekomendacijos pateikti negalime. Žinoma, kaip ir per pirmąjį ir antrąjį etapus, raginame nelaukti paskutinių dienų ir pradėti dairytis tiekėjo jau dabar, netempti gumos“, – sakė V. Juraitis.

Vilius Juraitis

Jis priduria, kad pasirašę sutartį vartotojai turės galimybę pakeisti nuomonę. Tad dabar, kai yra tiek nežinios dėl ateities, vertėtų pasirašyti sutartį ir tuomet vertinti viską pagal aplinkybes.

„Reikia nepamiršti, kad jeigu trečias etapas pasirašo sutartį dabar, nuo Naujų metų, pavyzdžiui, – tai jeigu situacija pagerės, trečias etapas gali paimti ir persirašyti sutartį su kitu tiekėju. Kaip ir nėra rizikos, nes sutartis arba jos sąlygos dėl visų nutraukimų įsigalioja tiktai tada, kada sutartis realiai įsigalioja“, – sakė V. Juraitis.

Siūlo vadovautis oficialia informacija

Socialiniuose tinkluose kai kurie entuziastai pateikia, jų teigimu, tiekėjų kainas, įskaitant ir kai kurias kainas nuo 2023-iųjų metų. Tačiau bendrovės ragina naudotis jų oficialiomis svetainėmis.

„Kadangi kainos keičiasi kas savaitę, rekomenduojame naudoti šį šaltinį, nes neoficialūs kainų palyginimo puslapiai ir savadarbiai exceliukai dažnai pateikia neaktualią, neteisingą informaciją“, – įspėja „Ignitis“ atstovė L. Beganskienė, primindama apie bendrovės kainų skaičiuoklę.

Ji atkreipia dėmesį, kad šiuo metu šio tiekėjo kainos, lyginant įsigaliojimą „Kuo greičiau“ ir įsigaliojimą nuo 2023 metų sausio 1 dienos, panašiuose kainos fiksavimo pasiūlymuose smarkiai skiriasi.

„Atidėto įsigaliojimo pasiūlymai pigesni net apie 7 ct už kWh. O tai daugiausia lemia prognozės dėl itin brangios šių metų pabaigos, kuri šiuo metu neturi įtakos pasiūlymams nuo 2023 metų sausio 1 dienos“, – sako L. Beganskienė.

„Elektrum Lietuva“ taip pat sako, kad gyventojai jau gali pasirašyti elektros tiekimo sutartis kitiems metams, o kainos šiek tiek mažesnės lyginant su tomis, kurios galiotų pasirašant sutartį dabar su tiekimu nuo artimiausios galimos datos.

Elektra

Gali tekti laukti kelerius metus

„Ignitis“ atstovai teigia, kad kainų pokyčių, ypač tokioje įtemptoje energetinėje ir politinėje situacijoje, tiksliai prognozuoti niekas negali. Tačiau pastaruoju metu kainos beveik nesustojamai didėjo ir bendrovė nemato indikacijų, jog šios tendencijos artimiausiu metu galėtų pasikeisti.

„Enefit“ atstovas D. Kranauskas sako, kad kainų augimui yra visos „neigiamos priežastys“.

„Rusijos veiksmai mažinant dujų pasiūlą, artėjantis šildymo sezonas, antroje metų pusėje sumažėjanti elektros generacija iš atsinaujinančių energijos išteklių lems kainos didėjimą“, – sako jis.

„Mūsų analitikai prognozuoja, kad mažiausiai iki 2026 metų elektros kainos išsilaikys aukštos. Kol kas greitų alternatyvų, kuo pakeisti rusiškas dujas, Europa nerado, tad reikia ruoštis didesnėms, nei įpratome, elektros ir dujų kainoms“, – perspektyvą nusakė specialistas.

„Elektrum Lietuvos“ prognozė taip pat nėra paguodžianti.

„Šiuo metu dar nematome veiksnių, dėl kurių kaina galėtų mažėti, – matome labai daug rizikos ir tikimybės, kad jos toliau didės, ypač artėjant šaltajam sezonui. Kol kas mūsų regione kainas nuo dar didesnio augimo gelbsti saulės ir vėjo jėgainių gamyba bei tai, kad vasara yra pakankamai vėsi, todėl mažiau energijos sunaudojama vėsinimui“, – sako M. Giga.

Tačiau jis priduria, kad jeigu tik užkluptų tokia karščio banga, kokią matėme vakarų Europoje, – yra rizika kainoms stipriai išaugti.

„Apibendrinant, labai tikėtina, kad tikrai aukštas elektros kainas matysime bent kelis metus (...). Gyventojus ir verslus, kurie pasirinkę su biržos kaina susietus elektros planus, ragintume iš naujo apsvarstyti savo rizikos toleranciją“, – įspėja bendrovės vadovas.

Martynas Giga

M. Giga teigia, kad remiantis turima informacija matyti, jog „mūsų regiono laukia labai sunki antra šių metų pusė ir labai sunkūs kiti metai“. Ypač rizikingas atrodo šaltasis sezonas.

„Savo esamiems ir būsimiems klientams siūlome kainas fiksuoti ir fiksuoti kuo greičiau“, – sakė M. Giga.

Anot vadovo, neaišku, ar bus pratęstos valstybės subsidijos ar bus taikomi kokie nors kiti paramos mechanizmai. Iš kitos pusės, vertinant dabartines kainų prognozes, „tikimybė, kad subsidijos gali būti pratęstos, yra. Tačiau tai, tikėtina, paaiškės tik metų gale“, kalbėjo jis.

Pagrindinė sąlyga kainų mažėjimui: karo pabaiga

Lietuvos atsinaujinančių išteklių energetikos konfederacijos (LAIEK) prezidentas Martynas Nagevičius, paklaustas, ar tiekėjų prognozės dėl rinkos kainų nėra pernelyg niūrios, sako, kad pagrindo didesniam optimizmui kol kas mažai. Jo teigimu, reikšmingiausias veiksnys: karas Ukrainoje. Svarbu, kiek jis tęsis, kiek laiko bus aukštos dujų kainos, kurios, savo ruožtu, lemia elektros kainas.

„Tiekėjai paprastai žiūri į ateities sandorius ir pagal tai sprendžia. (...) Žiūrint į tai, ką siūlo tiekėjai, kokie yra ateities sandoriai, matyti, kad pagrindiniai rinkos dalyviai netiki, jog karas greitai baigsis“, – sakė M. Nagevičius.

Martynas Nagevičius

Tarp veiksnių, kurie gali daryti įtakos kainoms, jis nurodė ir Europos Sąjungos pastangas mažinti dujų vartojimą bei riboti priklausomybę nuo Rusijos, o kartu ir žaliosios energetikos plėtrą.

„Kaip greitai vystysis elektros gamybos pasiūla, kaip greitai bus pastatytos saulės, vėjo elektrinės. Dabar masiškai statomos Europoje, viršijami visi rekordai, nes labai pelninga investicija, valstybės visos remia. Kai jos visos pasistatys ir padidins pasiūlą, tai pagal rinkos dėsnius kaina šiek tiek turėtų sumažėti. Klausimas, kaip greitai tai bus“, – sakė ekspertas.

Lietuvos energetikos agentūros (LEA) specialistai liepą sakė nematantys tendencijų, jog elektra rinkoje artimiausiu metu pigs. Jie teigiamai įvertino dalies trečiojo etapo atstovų sprendimą jau dabar rinktis tiekėją.

„Šiuo metu, nepaisant atsinaujinančių išteklių plėtros, elektros kainą lemia tai, kas yra brangiausias resursas (dujos – red.). Čia Lietuva nėra išimtis. (...) Iki 2023 metų, pagal dabartines tendencijas, jeigu neįvyks dar kažkokių kataklizmų, tendencijų mažėjimui nėra“, – tuomet komentavo LEA patarėja Agnė Bagočiutė.

Valstybinė energetikos reguliavimo taryba (VERT), remdamasi bendrovės „Energijos skirstymo operatorius“ (ESO) liepos 25 dienos duomenimis, nurodo, kad iš maždaug 1,6 mln. buitinių vartotojų tiekėją yra pasirinkę (69 proc., arba 1,16 mln.), nepasirinko 31 proc. (512 tūkst.).

Dauguma pastarųjų yra trečiojo etapo vartotojai (426,1 tūkst. žmonių). Dar apie 400 tūkst. iš trečiosios grupės jau yra pasirinkę tiekėją, nors to kol kas neprivalo daryti. Trečiajam etapui priklauso vartotojai, sunaudojantys iki 1 tūkst. kWh per metus bei namų bendrijos, būsto administratoriai ir visi likę vartotojai.

Gyventojai dabar gali pasirinkti iš šių nepriklausomų elektros tiekėjų: „Ignitis“, „Elektrum Lietuva“, „Perlas Energija“, „Enefit“, „EGTO energija“, „Birštono elektra“.