Skaičiavimai pateikti „Standartiniam“ vienos laiko zonos planui, jie atlikti įvertinus rekordinę liepos mėnesio biržos kainą.

Taigi, rugpjūtį garantinio tiekimo kilovatvalandė (kWh) kainuos 55,5 cento, o su valstybės 9 centų kompensacija – 46,5 cento. Tai 12,4 cento arba 28,8 proc. ir 36,5 proc. daugiau negu liepą (atitinkamai, 43,1 cento ir 34,1 cento už kWh).


Jeigu suvartojate 150 kWh elektros per mėnesį, garantinio tiekimo sąskaita už rugpjūtį turėtų siekti 69,79 euro su kompensacija, o be jos būtų 83,29 euro (už liepą – 51,15 euro, be subsidijos – 64,65 euro).

Įvertinome ir „Standartinio“ plano dvi laiko zonas, taip pat plano „Namai“ vieną ir dvi zonas: rugpjūtį kainos (be kompensacijos) turėtų siekti maždaug 51-56 centus už kWh, o palyginti su liepa pokytis yra apie 28-32 proc.

Detalias kainas mėnesio pradžioje paskelbia „Energijos skirstymo operatorius“ (ESO).

Lietuvos energetikos agentūra (LEA) kas savaitę skelbia nepriklausomų elektros tiekėjų kainų palyginimą, į jį įtrauktas ir garantinis tiekimas.

Remiantis jos liepos 26 dienos skaičiavimais, planų su fiksuota elektros kaina (viena laiko zona) prognozuojama mėnesio sąskaita 150 kWh suvartojimui svyruoja nuo 60,52 iki 74,85 euro. Tuo metu garantinio tiekimo atitinkama sąskaita už liepą – 64,65 euro.

Kartu LEA pateikė ir 1 kWh kainas. Iš palyginimo matyti, kad tiekėjų intervalas yra apie 40,3-49,9 cento. Tuo metu garantinis tiekimas liepą kainuoja 43,1 cento (visos kainos be kompensacijos).
Elektra

Toks palyginimas šiuo atveju tėra orientacinis, nes jeigu sutartis su tiekėju – pagal to meto kainas – įsigalioja tik nuo kito ar dar kito mėnesio, tuomet garantinis tiekimas jau bus, tikėtina, pabrangęs.

Kita vertus, pastaruoju metu tiekėjų kainos auga (bent dalyje atvejų). Todėl įmanoma situacija, kai kylant rinkos kainai tiekėjų vėlesnės sąskaitos bus lygios ar net didesnės nei dabartinės garantinio tiekimo sąskaitos. Bet tuomet dar labiau brangs ir pastaroji paslauga, nes ji tiesiogiai susieta su rinkos kaina.

Šiuo metu garantiniam tiekimui priklauso apie 80 tūkst. vartotojų, nurodo Valstybinė energetikos reguliavimo taryba (VERT), pateikdama ESO liepos 25 dienos duomenis. Pagal galiojančią tvarką garantinis tiekimas yra laikina paslauga ir po 6 mėnesių gali būti atjungta, vis dėlto ja naudojasi dar apie 900 namų ūkių ir iš pirmojo etapo, nors liberalizacija jau trunka daugiau nei 1,5 metų.

ESO atstovas Paulius Kalmantas teigė, kad bendrovė nuolatos informuoja garantinio tiekimo klientus, siųsdama visą aktualią informaciją ir primindama, jog jiems reikės pasirinkti nepriklausomą tiekėją. Jis šį mėnesį yra sakęs, kad „nuo rugpjūčio mėn. iš garantinio tiekimo klientų „išeina“ beveik 13 tūkst. vartotojų“.

Tiekėjo nepasirinkę antrojo etapo vartotojai rugpjūtį gaus pirmąsias garantinio tiekimo sąskaitas (už liepą), jas jie turės apmokėti ESO.

Garantinio tiekimo kaina priklauso nuo praėjusio mėnesio biržos kainos. „Delfi“ skaičiavimu, liepą vidutinė didmeninė elektros kaina Lietuvoje, palyginti su birželiu, augo 36,8 proc. iki 305,36 euro už MWh (30,5 cento už kWh).

Praėjusią savaitę užfiksuota 2100 eurų už MWh (2,1 euro už kWh) valandinė didmeninė kaina Lietuvos kainų zonoje. Tai yra aukščiausios kainos per visą dešimtmetį, kai šalis yra „Nord Pool Spot“ biržos narė.