Išvadas dėl garantijų įgyvendinimo TATENA teikia remdamasi atliktais TATENA šalių narių branduolinių objektų, deklaruotų branduolinių medžiagų bei veiklos branduolinės energijos panaudojimo srityje patikrinimų rezultatais. Taip pat yra pasitelkiami nuotolinio stebėjimo ir kontrolės sistemų duomenys.

2021 m. TATENA inspektoriai Lietuvoje lankėsi pasirinktose įmonėse ir organizacijose, deklaravusiose veiklą su branduolinėmis medžiagomis ar tokios veiklos nutraukimą. Vizitų metu, kaip pažymima Valstybinės atominės energetikos saugos inspekcijos (VATESI) pranešime, inspektoriai tikrino, ar įmonės ir organizacijos vykdo tik taikiems tikslams skirtą veiklą, ar visos branduolinės medžiagos yra tinkamai apskaitytos, taip pat ar nevykdoma jokia kita nedeklaruota veikla su branduolinėmis ar branduolinio kuro ciklo medžiagomis.

Tarptautiniai TATENA ir Europos Komisijos inspektoriai kartu su VATESI specialistais atliko fizinės inventorizacijos patikrinimą Ignalinos AE aikštelėje ir panaudoto branduolinio kuro sausojo tipo saugyklose. Patikrinimo metu tikrintas nepanaudotas ir panaudotas branduolinis kuras, pakeistos tikimybine statistine metodika pasirinktos konteinerių plombos. Patikrinimo metu pažeidimų nenustatyta, nurodo VATESI.

Tarptautinės garantijos yra taikomos 185 šalyse. Lietuva yra tarp 72 pasaulio šalių, kurios yra pasirašiusios susitarimą su TATENA dėl garantijų taikymo ir jo papildomąjį protokolą, ir dėl kurių TATENA paskelbė teigiamą išvadą, kad 2021 m. visos branduolinės medžiagos ir veikla branduolinės energijos panaudojimo srityje šiose šalyse buvo skirta tik taikiems tikslams ir nėra įrodymų apie nedeklaruotas branduolines medžiagas bei veiklą. Ši teigiama išvada Lietuvai pakartojama kasmet nuo 2003 m.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją