Dėl to reguliuotojas ketina tikrinti šių projektų įgyvendinimą, taip pat aiškintis, ar teisėtai buvo išduoti leidimai prijungti šias elektrines prie tinklo bei ar pagrįstai rezervuotos jų galios. Taryba taip pat tirs, ar ketinimų protokolai rezervuoti galias, skirtas elektrinių prijungimui prie tinklo, išduoti teisėtai, ar galios rezervuotos pagrįstai, penktadienį pranešė VERT.

Pasak tarybos pirmininko Renato Pociaus, 2 GW riba buvo nustatyta, siekiant subalansuotos atsinaujinančių energijos išteklių plėtros bei atsižvelgiant į operatorių technines galimybes.

„Dviejų gigavatų riba saulės elektrinėms buvo nustatyta siekiant subalansuotos atsinaujinančių tinklų vystytojų plėtros, atsižvelgiant į tinklų operatorių maksimaliai galimus prijungti generatorių pajėgumus. Siekiant tvaraus atsinaujinančių generatorių plėtojimosi būtent buvo nustatyta šita riba“, – BNS sakė R. Pocius.

Jo teigimu, šiuo metu pagal ketinimų protokolus rezervuoti dukart didesni pajėgumai nei nustatyta, o tai gali lemti neproporcingą vienos rūšies ištekliaus plėtrą bei išbalansuoti rinką.

„Tokiu atveju pajėgumų tinkluose nebelieka ir kitiems atsinaujinančių šaltinių prijungimams ir plėtrai užsidaro visos galimybės. Kitaip sakant, mes turime neproporcingai vienos technologijos plėtrą, o kitos technologijos lieka apskritai be galimybės plėtotis“, – teigė R. Pocius.

„Jeigu būtų visi leidimai plėtoti išduoti šitai galiai (dukart didesnei – BNS), tai turėtume problemų tiek darnios plėtros prasme, tiek rinkos prasme. Akivaizdu, kad kuomet šviestų saulė, visa šita galia, kuri būtų įgyvendinta, galbūt generuotų neigiamas arba labai mažas kainas, ir tie patys vystytojai, kurie tikisi pakankamai solidžios grąžos iš saulės parkų plėtojimo ir elektros energijos pardavimo, su tokia situacija jų investicijos gali neatsipirkti. Kitaip sakant, rinka gali suvalgyti pati save“, – sakė VERT pirmininkas.

Renatas Pocius

Pasak R. Pociaus, paaiškinti, kodėl saulės parkams galėjo būti išduota neproporcingai daug leidimų, turėtų sistemos operatoriai.

„Čia turbūt klausimas yra operatoriams (...) Sunku pasakyti, kodėl perdavimo sistemos operatoriai taip neribotai išdavinėjo pajėgumus tiems gamintojams, kurie kreipėsi“, – sakė VERT pirmininkas.

Lietuvos saulės energetikos asociacijos prezidentas Vitas Mačiulis sako, kad didesnę nei numatytą elektrinių galios rezervaciją lėmė pernelyg dideli vystytojų lūkesčiai svarstant vadinamąjį atsinaujinančios energetikos „proveržio“ paketą, bei riboti tinklų pajėgumai.

„Baigiant svarstyti „proveržio“ paketą paaiškėjo, kad jis atidaro labai daug galimybių. Ir labai daug investuotojų susidomėjo naujomis galimybėmis, jog bus galima gana paprastai panaudoti žemės sklypus. Dėl to jie puolė išsiiminėti (leidimus – BNS)“, – BNS aiškino V. Mačiulis.

„Jau prieš kokius du mėnesius buvo aišku, kad tinklas taps deficitu – galimybė prie jo prisijungti bus vis mažesnė. Tada atsirado ažiotažas kuo greičiau gauti leidimus prisijungti prie tinklo ir rezervuotis tinklo galią“, – pridūrė jis.

Pasak V. Mačiulio, 2 GW riba buvo nustatyta pamačius, kad ne visi investuotojai buvo pasiryžę realiai investuoti į saulės elektrines.

„Ne visi buvo pasiruošę investuoti realiai, todėl, ministerijos nuomone, reikėjo kažkaip stabdyti tą procesą (prašymus išduoti leidimus – BNS) ir uždėjo dviejų gigavatų lubas. (...) Kilo įtarimas, kad daug investuotojų yra netikri, o tik „galbūt“ investuotojai, kurie dar tik ieškos galimybių“, – aiškino V. Mačiulis.

Liepos 13 dieną reguliuotojas kreipėsi į „Litgrid“ ir Elektros skirstymo operatorių (ESO), prašydamas laikinai neišduoti prijungimo sąlygų, nepasirašyti ketinimų protokolų rezervuoti galias. Iškilus abejonėms VERT žada prašyti vystytojų įrodyti, jog žemės sklypo plotas proporcingas planuojamiems elektrinių pajėgumams.

„Mes turėsime kreiptis į visus rinkos dalyvius – potencialius plėtotojus, kurie kreipėsi dėl leidimo plėtoti (saulės elektrines – BNS) ir paprašyti informacijos apie nuosavybės teisę įrodančius dokumentus, įsitikinti, kad ne tik galios buvo rezervuotos tinkle, bet kad ir vystytojai turi realias galimybes įrengti saulės elektrines pagal pateiktas galias“, – teigė VERT vadovas R. Pocius.

„VERT patikrins, ar visuose pasirašytuose ketinimų protokoluose numatytus projektus realiai yra įmanoma įgyvendinti, atliks vertinimą, ar nurodyto žemės sklypo plote techniškai įmanoma įrengti protokole nurodytos galios saulės elektrines“, – rašoma pranešime.

Pasak V. Mačiulio, sustabdžius ketinimų protokolų pasirašymą nukentės kai kurie potencialūs vystytojai.

„Bus nemažai nuskriaustų. Štai realūs investuotojai susitvarkė visus dokumentus ir leidimus, bet nepadarė paskutinio žingsnio – nepasirašė ketinimų protokolų. (...) Tai tokiems realiems investuotojams, aišku, labai skaudu“, – teigė V. Mačiulis.

Liepos pradžioje priimti Atsinaujinančių išteklių energetikos įstatymo pakeitimai numato, kad bendrai saulės elektrinių galiai pasiekus 2 GW ribą, VERT apie tai turi informuoti Energetikos ministeriją bei elektros tinklo operatorius.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją