Rajono Savivaldybės taryba šio daugiabučio gyventojams padalijo beveik 11 300 eurų, reikalingų įsirengti individualius elektros apskaitos prietaisus. Iki šiol algirdiškėnai net nežinojo, kiek konkrečiai išnaudodavo elektros energijos. Už ją mokėjo tiek, kiek nurodydavo bendrovės „Panevėžio veislininkystė“, kurios kontoros pašonėje ir stovi daugiabutis, buhalterė.

Žmonės tvirtina, kad mokesčiai buvo nepakeliami.

Gyvena be skaitiklių

Algirdiškis – kelių namų kaimas Naujamiesčio seniūnijoje, šalia Panevėžio–Šiaulių kelio. Ilgą laiką ši vietovė buvo garsi rugsėjo mėnesį rengtomis veislinių gyvūnų parodomis. Jas organizuodavo Žemės ūkio ministerijai priklausanti bendrovė „Panevėžio veislininkystė“. Pernai tikrintojams bendrovės veikloje aptikus nemenkų pažeidimų, kaip sako daugiabučio gyventojai, prasidėjo juodos dienos.

Algirdiškėnų žiniomis, dabar bendrovė likviduojama, o ateityje veikiausiai bus privatizuota. Šią žinią patvirtino ir Naujamiesčio seniūnas Jonas Sankaitis. Pačios „Panevėžio veislininkystės“ viešai skelbiamais telefonais prisiskambinti nepavyko.

„Mes niekada neturėjome savo elektros skaitiklių, o kiek jos sunaudojame, mums apskaičiuodavo „Panevėžio veislininkystės“ buhalterė. Nurodomos sumos būdavo didžiulės“, – pasakojo Algirdiškio daugiabučio gyventoja Valerija Pažemeckienė.

Ji tuomečiame Algirdiškyje įkurtame Panevėžio veislinių gyvulių supirkimo tarprajoniniame susivienijime, vėliau pervadintame „Panevėžio veislininkystė“, dirbo ketvirtį amžiaus, gyveno vadinamajame žinybiniame bute, kurį, atkūrus nepriklausomybę, leista privatizuoti.

„Butas tapo privatus, bet elektra mums iki šiol vis dar tiekiama bendrai, elektros skaitiklių neturime. Daug metų bandėme spręsti problemą, kreipėmės į įvairaus lygio valdžias, bet tik šiemet Panevėžio rajono valdžia ėmėsi mums padėti. Tikimės, kad Savivaldybė skirs pinigų įsivesti individualiems elektros įvadams“, – kalbėjo V. Pažemeckienė.

Algirdiškis (P. Židonio nuotr.)

Nebeįkandama elektra

V. Pažemeckienės žodžius atkartojo to paties namo gyventojai Vladas Bieliūnas ir Aldona Rudzianskienė. Kai bendravome, šių žmonių ūkinius pastatus kaip tik buvo užgriuvęs stipraus vėjo nulaužtas medis, kurį jie bandė sudoroti. Žmonės guodėsi, kad griūvančio medžio nutrauktus elektros laidus sutvirtino atvykę elektrikai, tad elektra ir toliau tiekiama, o nulūžusiu medžiu tenka patiems rūpintis.

Pasak A. Rudzianskienės, jiems „Panevėžio veislininkystės“ tiekiamos elektros energijos kainos tapo nebeįkandamos.

„Už 120 kilovatų sumokėjau 52 eurus. Niekas tiek nemoka“, – atsiduso A. Rudzianskienė.

V. Bieliūnas teigė skaičiavęs, kad jiems elektros energija kainuoja maždaug du kartus daugiau nei gyventojams, turintiems savus elektros apskaitos prietaisus. Anot jo, pastaruoju metu, kai gyventojai masiškai sudarinėjo sutartis su pasirinktais elektros tiekėjais, iš jų tokia galimybė buvo atimta.

Pasak A. Bieliūno, Algirdiškių žmonės jau senokai kėlė klausimą, kad būtina turėti savus elektros įvadus, įsirengti skaitiklius, tačiau reikalai pajudėjo tik dabar.

Algirdiškis (P. Židonio nuotr.)

Išskirtinis prašymas

Algirdiškio daugiabutyje gyvenanti Nijolė Sadauskienė pamena, kad iki butų privatizavimo bendrovė daugiabučiui tiekė ne tik elektrą, bet ir šildymą, ir vandenį. Tačiau išsipirkus butus, gyventojams teko savo būstuose statyti krosnis, vandentiekis dabar irgi toks, kad tai, kas kanalizuojama, patenka į individualias talpyklas, vėliau jas tenka išsiurbti. Bendras liko tik elektros tiekimas.

„Bent elektros reikalus norime susitvarkyti, nes tiek, kiek dabar mokame, yra neįtikėtinai daug“, – tvirtino N. Sadauskienė.

Ji pasakojo, jog daugiabučio gyventojai kreipėsi į Panevėžio rajono savivaldybę prašydami finansinės paramos. Panevėžio rajono savivaldybės Socialinės paramos skyriaus vedėja Virginija Savickienė patikino, jog Algirdiškio gyventojų finansinės paramos prašymas vertinamas kaip išskirtinis. Komisija, skaičiavusi, kiek gyventojams kainuotų įsirengti individualius elektros energijos įvadus, kiekvienam iš šešių butų pasiūlė skirti po 1882,93 euro.

„Kad už elektros energiją pagaliau mokėtume tiek, kiek moka visi žmonės, Savivaldybės skirtų pinigų neužteks. Už darbus įsirengiant individualius elektros įvadus reikės mokėti ir savomis lėšomis“, – teigė N. Sadauskienė.

Anot jos, bus rengiami techniniai planai, juos turint, tiesiami nauji elektros kabeliai, atliekami kiti inžineriniai darbai, o kiekvienas butas privalės įsirengti po elektros apskaitos prietaisą.