Lietuva prisidės prie bendro tikslo

Delfi TV laidoje „Iš esmės“ energetikos ministras Dainius Kreivys sako, kad bėdų Lietuvai tai neturėtų kelti, ir mūsų šalis tikrai prisidės prie solidarumo dėl bendro tikslo.

„Komisija rekomenduoja susimažinti penkiolika procentų dujų vartojimą, palyginus su penkerių metų vidurkiu. Jeigu pažiūrėtume, kaip atrodo šie metai, tai vien dėl aukštų kainų Lietuvoje dujų vartojimas yra sumažėjęs dvidešimt penkiais procentais. Tai gan reikšminga. Be to, žiūrint per dujų vartojimo prizmę, galėtume iš viso nemažinti, nes turime visus terminalo pajėgumus, pakankamai dujų sau atsiskyrę, kad užtektų viskam be jokio mažinimo. Žinoma, yra toks žodis kaip „solidarumas“. Mes turime jungtis su Latvija, Estija, Suomija, Lenkija, į tą pačią Vokietiją nedidelis kiekis dujų nueina...

Taigi solidarumas reikalautų, kad prisijungtume, ir mes tikrai pritarsime bendram tikslui. Bet jeigu žvilgtelėsime, iš kur galėtume sutaupyti, kad nereikėtų žymiai prisukti šildymo ir kitur taupyti, pirmiausia, noriu atkreipti dėmesį, kad tam tikrus žingsnius jau padarėme dėl aukštų kainų ir planuojame Vilniuje kartu su Vilniaus šilumos tinklais (VŠT) naudoti pigesnį kurą. Tai yra suskystintas kuras, pirmiausia – mazutas. Kitos Lietuvos savivaldybės, taip pat tos, kurios turės galimybę deginti ar dyzeliną, ar mazutą, taip pat prisijungs – apie dešimt ar devyniolika savivaldybių, tikslaus skaičiaus dar nepasakysiu, kiek iš tų devyniolikos yra pasiruošusių“, – sako ministras.

„Lietuva, vaizdžiai sakant, šiandien naudoja 22 dujų laivus, 15 proc. – trys laivai, iš tų trijų laivų, jeigu mažintume, tai pusantro laivo yra Vilniui šildyti dujomis. Mes juos keičiam į mazutą, taigi jau yra mažėjimas“, – taip šiandien minėjo D. Kreivys.

Jo teigimu, Lietuva palaiko EK pasiūlymą mažinti gamtinių dujų vartojimą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)