Liepą pranešta, kad „Energijos skirstymo operatoriaus“ su tiekėju „Sagecom“ sudarytos sutarties vertė išaugo 13,7 proc. arba apie 10,5 mln. eurų, iki 105.496.726,92 euro su PVM.

Ar dėl padidėjimo skaitikliai vartotojams kainuos brangiau? ESO ryšių su visuomene projektų vadovas Paulius Kalmantas kartojo, kad bendros investicijos į išmaniosios apskaitos diegimo projektą bus apie 150 mln. eurų.

„Investicijos suderintos su Valstybine energetikos reguliavimo taryba ir ji nustatys kaip ir kada investicijos bus įtraukiamos į tarifą.

Investicijas sudaro ne tik sutartis su tiekėju dėl prekių ir paslaugų teikimo, bet ir esamų sistemų vystymo bei integracijų su nauja sistema realizavimas, skaitiklių diegimo kaštai, projekto valdymas ir komunikacija“, – sakė jis.

Taigi, VERT, kas pusmetį nustatydama elektros tarifus, numatys, kaip per aibę metų vartotojams bus paskirstyta minėta 150 mln. eurų kaina.

Anksčiau skelbta, kad vidutinis skirstymo tarifo pokytis dėl išmaniųjų skaitiklių diegimo 2022–2037 metų laikotarpiu pagal kaštų naudos analizę gali sudaryti apie 0,05 cento už kilovatvalandę.

Galima suskaičiuoti, kad jei vartotojas per metus suvartoja 1 tūkst. kWh, tuomet iš jo sumokėtos sumos skaitikliams teks 0,5 euro.

„Ši investicija yra reguliuojamos ESO veiklos dalis, atitinkamai per investicijos tarnavimo laikotarpį finansuojama kaip bendro tarifo dalis. Priklausomai nuo patirtų ir planuojamų išlaidų investicijos kasmet vertinamos nustatant elektros energijos skirstymo kainas.

Atskirai gyventojams už išmaniųjų skaitiklių diegimą mokėti nereikės. Svarbu pažymėti, kad atlikta kaštų naudų analizė parodė, kad ši investicija ilgainiui atsipirks, dėl išmaniosios apskaitos suteikiamų naudų“, – dėstė P. Kalmantas.

Kaip nurodoma ESO tinklapyje, elektros kaina sudeda iš kelių sudedamųjų dalių. Tai – perdavimo ir sisteminių paslaugų, viešuosius interesus atitinkančių paslaugų, skirstymo paslaugų papildomos dedamosios ir skirstymo žemosios ir vidutinės įtampos tinklais kainos. Būtent pastarosios dvi dalys atitenka ESO. Už elektrą taip pat mokamas PVM.

Dėl ko pabrango

ESO pranešė, kad pernai su Prancūzijos bendrove „Sagemcom Energy and Telecom“ SAS pasirašyta išmaniosios apskaitos infrastruktūros pirkimo sutartis buvo peržiūrėta dėl globalių tendencijų ir naujai paaiškėjusių aplinkybių.

„Įvertinta tai, kad pastaraisiais metais elektronikos verslo sektorius patiria globalų žaliavų, tokių kaip varis, plienas, plastikas ir kiti elementai trūkumą, dėl kurio fiksuojamas žymus elektronikos įrenginių bei atskirų jų komponentų trūkumas.

Pasaulinė COVID-19 pandemija ir su ja susiję suvaržymai šalyse bei pasaulinių tiekimo grandinių sutrikimai, kuriuos daugiausia paveikė Rusijos invazija į Ukrainą, lėmė verslo pramonės sulėtėjimą ir mažesnius gamybos pajėgumus, nors tuo pat metu elektronikos priemonių bei komponentų poreikis pasaulinėje rinkoje padidėjo.

Tokia situacija lėmė precedento neturintį elektronikos prietaisų komponentų trūkumą visame pasaulyje ir pasaulinį kainų padidėjimą. Bendras Europos pramonės kainų indeksas per šį laiką išaugo apie 30 proc.“, – dėstoma pranešime.

Taip pat įvardinta, jog atsirado būtinybė įtraukti papildomas valandas išmaniųjų elektros skaitiklių vystymui visam sutarties galiojimo laikotarpiui.

Pradės netrukus

P. Kalmantas dar sakė, kad pirmoji naujųjų, išmaniųjų elektros energijos skaitiklių siunta į Lietuvą jau atvyko.

„Šie apskaitos prietaisai pradedami diegti realiomis sąlygomis, t. y. prijungiami prie bendrovės valdomo skirstomojo tinklo ir bus stebimas jų darbas. Sėkmingai įvertinus skaitiklių ir jų sistemų darbą, tikimasi, kad didelės apimties diegimo darbai bus pradėti artimiausiu metu“, – sakė jis.

„Delfi“ rašė, kad pirmas diegimo etapas, suvartojantiems daugiau nei 1 tūkst. kilovatvalandžių per metus, vyks nuo šių metų pirmo pusmečio iki 2026 metų. Antras – suvartojantiems mažiau, vyks nuo 2026 metų.

Remiantis VERT patvirtinta kaštų ir naudų analize išmanieji skaitikliai visiems vartotojams bus įdiegti iki 2037 metų.

„Išmanusis skaitiklis fiksuoja ir perduoda duomenis saugiu, šifruojamu ir patikimu ryšiu. Duomenys iš išmanaus skaitiklio keliaus į informacines sistemas, esančias „Ignitis grupė“ naudojamuose duomenų centruose. Čia jie bus apdorojami, vėliau suvartojimo ir gamybos duomenys bus saugiai perduodami nepriklausomiems tiekėjams, kuris parengs sąskaitą. Suvartojimo duomenys klientams taip pat bus pateikiami ESO savitarnos portale.

Duomenis apie techninius elektros tinklo parametrus naudos ESO darbuotojai greitesniam tinklo gedimų identifikavimui ir šalinimui, energijos nuostolių mažinimui, tikslingam investicijų į tinklo įrangą planavimui ir kitiems elektros tinklo parametrų stebėsenos bei tinklo tobulinimo uždaviniams spręsti“, – sakė P. Kalmantas.

Anksčiau kalbėta, kad tikslūs suvartojamos elektros energijos duomenys leis nepriklausomiems tiekėjams geriau įvertinti kiekvieno vartotojo poreikius ir atsižvelgiant į tai, siūlyti labiausiai tinkamas paslaugas ir mokėjimo planus gyventojams.

Remiantis Europos Sąjungos teisės aktais, iki 2025 metų 80 proc. vartotojų turėtų naudotis išmaniaisiais skaitikliais. Tai padės pasiekti ir įgyvendinti Europos energijos vartojimo efektyvumo planus bei tikslus.

„Visos Europos šalys jau pradėjo išmaniųjų skaitiklių diegimą arba atlieka bandomuosius projektus. Maždaug 44 proc. Europos elektros vartotojų 2018 metų pabaigoje turėjo išmanųjį skaitiklį. Skaičiuojama, kad iki 2023 metų pabaigos išmaniuosius skaitiklius turės daugiau nei 70 proc. Europos elektros vartotojų.

Šiose gretose turėtų būti ir Lietuvos namų ūkiai, nes ESO planuojami diegti išmanieji skaitikliai turėtų apskaityti apie 90 proc. naudojamos elektros energijos“, – nurodė ESO.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)