Nelauktas rezultatas

Liepą garantinis tiekimas („Standartinis“, viena laiko zona) kainuoja apie 43,1 cento už kWh. Jam taip pat taikoma valstybės 9 centų kompensacija, tad galutinė kaina liepą siekia 34,1 cento. 150 kWh suvartojimas garantiniame tiekime šį mėnesį generuotų 64,65 eurų sąskaitą be kompensacijos arba 51,15 euro su ja.

Lietuvos energetikos agentūra (LEA) trečiadienį paskelbė atnaujintą kassavaitinį nepriklausomų tiekėjų palyginimą, į kurį pirmą kartą įtraukė ir garantinį tiekimą.

Remiantis agentūros liepos 19 dienos skaičiavimais, 150 kWh mėnesio suvartojimas su fiksuota kaina ir viena laiko zona keturių didžiausių nepriklausomų tiekėjų atveju gali svyruoti 59-66 eurų sąskaitų intervale, o dviejų laiko zonų atveju – 61-71 eurų intervale (abu atvejai įvertinti be 9 centų kompensacijos). Vis dėlto nefiksuota, tai yra, su birža susieta kaina, leidžia turėti mažesnes sąskaitas (išsamesni skaičiavimai – agentūros puslapyje).

Šis palyginimas tik orientacinis, nes tuo atveju, jeigu tiekėjo sutartis įsigalioja nuo kito ar dar kito mėnesio, tuomet garantinio tiekimo kaina jau būna pasikeitusi ir, tikėtina, – į didesnę pusę.

O rizika, kad garantinis tiekimas rugpjūtį dar pabrangs, reali: „Nord Pool“ duomenimis, praėjusią savaitę elektra Lietuvoje kainavo 304,24 euro už megavatvalandę (MWh), tai 12 proc. daugiau nei ankstesnę savaitę ir tai yra aukščiausia savaitinė kaina per 12 mėnesių laikotarpį.

Šią savaitę užfiksuota didžiausia kada nors valandinė didmeninė kaina Lietuvos kainų zonoje – 2100 eurai už MWh (2,1 euro už kWh). Tai turės įtakos ir rugpjūčio garantinio tiekimo kainos skaičiavimui.

Kita vertus, nėra garantijos, kad lygiagrečiai rinkos kainos augimui nebrangs ir tiekėjų pasiūlymai naujiems klientams arba kad rinkos kaina ilgainiui nekris (smukimui priežasčių kol kas nematyti).

Per visą garantinio tiekimo taikymą liberalizacijos laikotarpiu šios paslaugos kaina dabar yra aukščiausia (jeigu skaičiuojame be 9 centų valstybės kompensacijos). Jeigu šiai paslaugai nebūtų taikoma kompensacija, tiekėjų pasiūlymai išloštų labiau.

Garantinio tiekimo kaina apskaičiuojama prie praėjusio mėnesio (šiuo atveju, birželio) vidutinės „Nord Pool“ biržos kainos Lietuvoje pridėjus 25 proc. ir kartu suskaičiavus visas kitas dedamąsias bei PVM.

Šią savaitę internete kalbinti keli garantinio tiekimo paslaugos naudotojai „Delfi“ atsakė į klausimą, kodėl apsistojo ties šiuo sprendimu ir ką ketina daryti toliau (visi vardai pakeisti, redakcijai žinomi).

Lukrecija iš Klaipėdos buvo kategoriška ir liberalizavimą vadina pasipelnymu iš paprastų žmonių.

„Nebežino kaip iš paprasto žmogaus atimti paskutinius pinigus. Viską brangina, kad paprastas žmogelis visiškai nuskurstų. Su vyru nusprendėme laukti, ir žiūrėsim, kas bus toliau. Ar nebus taip, kaip su skiepais. Visus suvarė į kampą dėl skiepų, kad gautų galimybių pasą, o paskui viską atšaukė.

Tai matysim, ar taip nebus su elektros energijos tiekėjais. Gi visur tik ir bando „išdurti“ silpnesnį žmogų. Lauksim, kaip bus, po pusmečio matysim“, – sakė jauna moteris.

Tautvydas iš Vilniaus sako, kad norėtų palaukti kitų metų.

„Labai daug neturiu, ko komentuoti. Objekto Lietuvoje, kuriam turiu pasirinkti elektros tiekėją, elektros sąnaudos nėra didelės, todėl nebūtų labai skaudu, jeigu tektų kažkiek brangiau mokėti kažkurį laiką, bent jau kol matysis, kaip čia viskas atrodys kitais metais.

Skeptiškai žiūriu į visą šitą nepriklausomų tiekėjų pasirinkimo procesą. Juk teoriškai yra galimybė, kad elektros kaina kris ir situacija su tiekėjų pasiūlymais pasikeis. Aišku, nemaža tikimybė, kad bus ir atvirkščiai, bet čia jau rizika, su kuria susitaikiau“, – teigė vilnietis.

Sandra iš Vilniaus sakė, kad jai apmaudu, jog „visi puolė pasirašinėti pas skirtingus tiekėjus“, ji stebisi, kad name yra 20 butų ir visi gauna elektrą tą pačią, „tik į skirtingas kišenes“.

„Kiekvieną dieną sekiau pasiūlymus ir kasdien jų (tiekėjų – red.) kaina buvo vis didesnė. Esu įsitikinusi, kad ta kaina kris, o žmonės mokės daugiau nei garantiniame tiekime. Tai tik laiko klausimas (...). Skaidrumo tame jokio. Vieni moka 0,24 Eur, kiti 0,28 Eur, keli kolegos paskutinėmis dienomis pasirašę gavo 0,31 Eur. Vienas namas, skirtingi tiekėjai“, – sakė Sandra.

Elektra

„Mano mama gyvena Jungtinėje Karalystėje. Pas juos kaina taipogi pakilo, bet ne tiek. Visi gavo nemažas kompensacijas už tai. Mūsų valdžiai mes visai nerūpime“, – sakė pašnekovė.

Dar vienas kalbintas gyventojas sakė kol kas neturintis nuomonės.

Aktyvumas prislopo, bet tikisi, kad sugrįš

Energijos skirstymo operatorius“ (ESO) komentuoja, kad vartotojai, kurie pateko į garantinį tiekimą, tikrai aktyviai renkasi nepriklausomą tiekėją.

„Nuo rugpjūčio mėn. iš garantinio tiekimo klientų „išeina“ beveik 13 tūkst. vartotojų. Natūralu, kad baigiantis terminui (birželį – red.) matėme išties didelius srautus, jie šiuo metu yra sumažėję“, – sako ESO atstovas Paulius Kalmantas.

Lietuvos nepriklausomų elektros tiekėjų asociacijos vadovas Vilius Juraitis sako, kad elektros vartotojai dabar mažiau aktyvūs.

„Jaučiasi vasara. Susidomėjimas mažas, po birželio 26 dienos drastiškai krito. Turbūt kitas susidomėjimo pikas laukia tada, kai žmonės gaus garantinio sąskaitas ir kai pamatys, kad ta garantinio tiekimo kaina iš tiesų bus gerokai didesnė negu tie buvę 24 centai. Tai galėtų būti kita banga. Bet čia kol kas spėlionės“, – teigė V. Juraitis.

Jis tikisi, kad biržos kainos paskatins žmones apsispręsti greičiau.

„Mes manome, kad procesas bus labai panašus, koks buvo su pirmu etapu, kai pradžioje buvo likę apie 10 proc. (garantiniame tiekime – red.), kurie paskui per tris, keturis mėnesius po truputėlį subėgo. Turbūt procesas bus šitoje vietoje greitesnis, nes biržinės kainos šiuo metu yra fantastinės, blogąja to žodžio prasme“, – sakė V. Juraitis.

Garantinis tiekimas rugpjūtį bus taikomas apie 90 tūkst. buitinių vartotojų. Už jį atsakingas ESO yra komentavęs, kad ši paslauga yra laikina, o be to, jos kaina neprognozuojama.

Pasak ESO, iki mėnesio paskutinės dienos imtinai, šiuo atveju liepos 31 dienos, reikės deklaruoti skaitiklio rodmenis, reikalingus sąskaitos pateikimui, o rugpjūčio 1–10 dienomis vartotojai apmokėjimui gaus pirmą garantinio tiekimo paslaugos sąskaitą iš ESO.

Dėl elektros tiekėjo pasirinkimo šiuo metu turintys apsispręsti gyventojai turėjo galimybę iki liepos 18 dienos, pirmadienio, pasirašyti sutartį su tiekėju ir išvengti garantinio tiekimo rugpjūtį.

Dabar artimiausias laikotarpis pasirinkti tiekėją yra iki rugpjūčio 18 dienos – tuomet nepriklausomas tiekėjas elektrą tiektų jau nuo rugsėjo.

Saulės moduliai

Valstybinė energetikos reguliavimo taryba (VERT) pateikia naujausius ESO duomenis, kuriais remiantis iš pirmojo etapo tiekėją yra pasirinkę 99 proc. vartotojų (96,8 tūkst.), iš antrojo – 88 proc. (654 tūkst., o dar liko apsispręsti maždaug 85,3 tūkst.), trečiajame etape tiekėją pasirinko 48 proc. (391,6 tūkst.) gyventojų.

Gyventojai gali pasirinkti iš šių tiekėjų: „Ignitis“, „Elektrum Lietuva“, „Enefit“, „Perlas Energija“, „EGTO energija“, „Birštono elektra“.

Iš viso buitinių vartotojų yra apie 1,6 mln. (69 proc., arba 1,147 mln. jų jau yra pasirinkę tiekėją). Tiekimo rinkos liberalizavimą planuojama baigti šiemet.