Valstybinė energetikos reguliavimo taryba (VERT) komentuoja „Delfi“, kad pasikeitė visiems tiekėjams galiojanti reguliuojama kainos dalis. Taryba sako pastaruoju metu sulaukianti panašaus turinio vartotojų kreipimųsi. Internete taip pat galima rasti gyventojų atsiliepimų apie įvairių tiekėjų siunčiamus pranešimus dėl pakitusios galutinės kainos.

„Delfi“ skaitytojas Orestas (vardas pakeistas, redakcijai žinomas) teigia, kad birželio 10 dieną su bendrove „Ignitis“ pasirašė metų trukmės elektros tiekimo sutartį, įsigaliojančią nuo liepos 1 dienos. Vilniečio planas yra „Minimalus“, viena laiko zona. Tarifas – 0,33101 euro už kilovatvalandę (kWh).

Taigi, su 9 centų valstybės kompensacija jis būtų mokėjęs viešai ne kartą minėtą kainą – 24 centus už kWh.

Tačiau vyrui teko nusivilti, nes po kurio laiko jis gavo pranešimą, kad galutinė kaina jau siekia 0,342 euro už kWh, o su valstybės kompensacija – 0,252 euro už kWh. Tai yra, vienu centu brangiau.

„Rinkausi pasiūlymą, kad kaina būtų 24 centai (kompensavus valstybei) ir ilgesnis sutarties laikas, tai yra, metai, kad nereiktų vėl po pusmečio rinktis, tačiau turėsiu primokėti tą centą. Žinoma, finansiškai labai nenukentėsiu, bet turbūt nesąžiningas pats principas ir, mano nuomone, tuo yra piktnaudžiaujama“, – situaciją nusakė Orestas.

Ignitis grupės“ ryšių su visuomene vadovas Artūras Ketlerius sako, kad nepriklausomi tiekėjai gali atsakyti tik už nereguliuojamą elektros kainos dalį, tuo metu reguliuojamoji nustatoma Valstybinės energetikos reguliavimo tarybos.

Pasak jo, tai reiškia, kad pakeitus reguliuojamą kainos dalį, pasikeis ir klientų mokami tarifai.

„Svarbu atkreipti dėmesį, kad reguliuojama elektros kainos dalis taikoma visiems nepriklausomiems tiekėjams, ne vien „Ignitis“, tad pokytis dėl reguliuojamos kainos dalies pakeitimų būtų pritaikomas nepriklausomai nuo įmonės, su kuria sudaryta sutartis“, – sakė A. Ketlerius.

Elektra

„Informaciją apie elektros energijos kainą nuo liepos 1 dienos gavo visi mūsų klientai“, – pridūrė jis.

Pasidomėjus, kodėl į Oresto birželio 10 dieną pasirašytą sutartį nebuvo įtraukti keliomis dienomis anksčiau, birželio 7 dieną, patvirtinti jau minėti padidėję persiuntimo paslaugos tarifai, A. Ketlerius paaiškino taip:

„VERT ESO kainas tvirtino birželio 7 dieną, tačiau ESO svetainėje bei VERT skaičiuoklėje kainos, mūsų žiniomis, paskelbtos 13 dieną. Atitinkamai, mes savo sistemose naujas kainas anksčiausiai techniškai galėjome įkelti 14 dieną. Naujas ESO kainas įkėlėme 14 dienos vakare ir automatiškai atsinaujino visų mūsų planų kainos“, – komentavo „Ignitis grupės“ atstovas.

VERT sako, kad nepriklausomi elektros tiekėjai (NET) negali daryti įtakos reguliuojamos kainos dalies pokyčiams ir ji yra vienoda jiems visiems.

Energijos skirstymo operatorius“ (ESO) persiuntimo paslaugų kainos, kurios bus taikomos nuo liepos 1 dienos, buvo patvirtintos birželio 7 dieną. Patvirtinus naujas valstybės reguliuojamas kainas atitinkamai pasikeitė ir NET galutinių elektros energijos tiekimo kainų, taikomų nuo liepos 1 dienos, dydis.

Ši dalis keitėsi visiems vartotojams nepriklausomai nuo to, ar vartotojas turi galiojančią sutartį su NET, ar tik ketina pasirašyti sutartį“, – aiškina reguliuotojas.

Gegužės pabaigoje VERT ir Lietuvos energetikos agentūra pateikė patarimų, kaip gyventojai galėtų efektyviau pasirinkti elektros tiekėją. Spaudos konferencijoje viena iš rekomendacijų buvo orientuotis į tiekėjus, kurių planas neviršytų 33 centų už kWh be valstybės kompensacijos, arba 24 centų su ja.

Būtent tiek už elektrą ateinantį pusmetį mokės dauguma likusių reguliuojamų vartotojų, kurie sunaudoja mažiausiai elektros ir priklauso trečiajam liberalizavimo etapui.

Jiems galutinės kainos birželį patvirtintos jau po to, kai buvo nustatyti didesni ESO persiuntimo tarifai, todėl čia jokių netikėtumų kilti neturėtų ir su valstybės kompensacija elektra jiems kainuos 24 centus už kWh (tai visuomeninio tiekėjo „Ignitis“ populiariausias vienos laiko zonos tarifas „Standartinis“).

K. Kupšys: prasminga įsirengti jėgainę

Europos ekonomikos ir socialinių reikalų komiteto narys, Vartotojų aljanso viceprezidentas Kęstutis Kupšys komentuoja, kad veikiausiai ir ateityje bus ne vienas atvejis, kai situacija bus teisiškai paaiškinama, tačiau vartotojas jausis apgautas, todėl reiktų orientuotis į esmę – šiuo atveju, elektros gamybos autonomiją ir jos siūlomą kainą.

Kęstutis Kupšys

„Ne paskirstymo tarifas, bet pati gamybos kaina yra didžiausia problema (...). Jeigu negalime kontroliuoti gamybos kainos, kurią gauname iš išorės, tuomet imkimės iniciatyvos patys ir valdykime savo išlaidas kitu būdu, pasistatydami saulės elektrinę“, – sakė K. Kupšys.

Anot jo, neapsimoka koncentruotis į „papildomus centus, kurie anksčiau ar vėliau vis tiek būtų įdėti mums į tarifą“, tuo labiau, kad gaminantys vartotojai turi galimybę sutaupyti.

„Vietoj to suraskime būdą, kaip ištraukti pinigus iš santaupų arba pasiskolinti banke ir pasistatyti elektrinę patiems. Tai iš karto gerokai sumažina elektros kainą ir sutaupomi didžiuliai pinigai“, – sako K. Kupšys.

VERT komentuoja, kad buitinis vartotojas turi teisę per 14 dienų nuo sutarties sudarymo dienos atsisakyti su tiekėju sudarytos sutarties, apie tai pranešęs tiekėjui. Įsigaliojusią sutartį vartotojas taip pat turi teisę vienašališkai nutraukti.

Anot tarybos, jeigu vartotojas yra sudaręs neterminuotą sutartį, sutartis gali būti nutraukta po dviejų savaičių nuo tos dienos, kai pateiktas pranešimas apie sutarties nutraukimą. Terminuotose sutartyse dažniausiai yra numatytos netesybos (baudos) už sutarties nutraukimą anksčiau laiko.

„Todėl vartotojams prieš ketinant nutraukti terminuotą sutartį rekomenduojama susipažinti su sutarties sąlygomis“, – teigiama komentare.

Reguliuojamą elektros kainos dalį sudaro: persiuntimo tinklais paslaugos kaina, viešuosius interesus atitinkančius paslaugų kaina (VIAP) ir kitos išlaidos.

Nereguliuojamą kainos dalį sudaro: įsigijimo kaina, kurią lemia elektros kaina biržoje, ir tiekimo kaina, kurią pasiūlo tiekėjas, bei tiekėjo marža.

ESO persiuntimo tarifas („Standartinis“ planas, vienos laiko zonos) nuo liepos 1 dienos bus 7,9 cento už kWh (su PVM) (pirmąjį metų pusmetį galioja 6,4 cento tarifas). Tiesa, nuo liepos 1 dienos iki 0 centų mažėja VIAP.

Birželio 26-oji buvo paskutinė diena pasirinkti elektros tiekėją liberalizavimo antrojo etapo vartotojams (tai yra, sunaudojantiems 1-5 tūkst. kWh per metus). To dar nepadarė 97,6 tūkst. vartotojų (13 proc. visų antrojo etapo vartotojų), rodo VERT pateikiami ESO birželio 30-osios duomenys.

Nepasirinkusiems tiekėjo antrojo etapo vartotojams nuo liepos 1 dienos taikomas garantinis tiekimas. Gyventojai gali patys bet kada nuspręsti pasirinkti tiekėją.