„Dedame visas pastangas, kad būsimas šildymo sezonas nebūtų brangesnis, bet viską lems energijos išteklių kainos, kurios susiformuos artėjant šildymo sezonui (...) Besiformuojančio rinkoje kainos optimistinių džiugių naujienų nerodo, jos išlieka aukštos. Tikėtis, kad šildymo sezonas bus ženkliai pigesni nei praėjęs, dar negalime“, – trečiadienį Seimo Ekonomikos komitete teigė jis.

Tuo metu VERT vadovas Renatas Pocius sako, kad į Lietuvą atsivežti pigesnių dujų galima, tačiau tiekėjai turi būti aktyvesni. Jo teigimu, kuriama tvarka, kuri skatintų reguliuojamas įmones ieškoti pigesnių kuro alternatyvų.

„Gamtinių dujų sektoriuje tikrai matome potencialo, matome, kad pasinaudojant įvairiais instrumentais būtų galima šiandien importuoti pigesnių dujų. Turime skirtumus tarp skirtingų biržų – britų ir TTF (Nyderlandų dujų indeksas), tai tiekėjai turi galimybę susitarti ir pasidalinant naudą tarp eksportuotojų, kurie išveža dujas į britų biržą, atsivežti pigesnių dujų į Klaipėdą. Yra tokių galimybių, tik šitoje vietoje reikalingi aktyvesni tiekėjų veiksmai ir bandymas vis tik nebijoti įgalinti finansinius instrumentus. Nauda būtų Lietuvos vartotojams“, – komitete kalbėjo R. Pocius.

Ekonomikos komiteto pirmininkas Kazio Starkevičiaus teigimu, valstybės parama šilumininkams gali juos paveikti neigiamai: „Ar tai neskatina „Igničio“ ir visų kitų bendrovių gerai jaustis – jie nepatirs didesnių nuostolių, bet ar rinkoje intensyviai ieškos pigesnių žaliavų“.

Gegužės pabaigoje energijos išteklių biržos operatorė „Baltpool“ nurodė, kad pasibaigęs šildymo sezonas buvo vienas brangiausių per dešimtmetį – vidutinė centralizuotos šilumos kaina didėjo daugiau nei 70 proc.

Šildymo brangimą lėmė permainos globaliose žaliavų rinkose, pirmiausia sumažintas Rusijos gamtinių dujų tiekimas Europai ir išaugusi jų kaina, o vėliau – ir karas Ukrainoje.

Valdžia siekdama iš dalies sumažinti žmonių finansinę naštą dėl išaugusių šilumos sąskaitų kompensavo 9 proc. PVM šildymui nuo šių metų sausio iki šildymo sezono pabaigos. Taip pat daugiau žmonių galėjo kreiptis dėl kompensacijų už šildymą.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją