Dar nepasirinko maždaug penktadalis gyventojų – iki 150 tūkst. gyventojų.

Tokius duomenis BNS sekmadienį pateikė bendrovė „Energijos skirstymo operatorius“ (ESO).

„Paskutinėmis dienomis, kalbame apie trečiadienį, ketvirtadienį, penktadienį, nepriklausomą tiekėją rinkosi po 20 tūkst. gyventojų. Šeštadienį, nes savaitgalis, rinkosi ne taip aktyviai, kaip darbo dienomis “, – sekmadienis BNS teigė ESO atstovas Paulius Kalmantas.

Šeštadienis turėjo būti paskutinė apsisprendimo diena, bet Energetikos ministerija antrojo liberalizavimo etapo buitiniams vartotojams, nesuspėjusiems pasirinkti nepriklausomo elektros tiekėjo, leido tai padaryti per ateinančią savaitę – iki sekmadienio, birželio 26 dienos imtinai. Iki šios datos tiekėjo nepasirinkusiems, tačiau privalėjusiems tai padaryti vartotojams nuo liepos 1-osios bus užtikrinamas garantinis elektros tiekimas, tačiau jis bus 25 proc. brangesnis.

Birželio 16-osios duomenimis, 68,3 proc. antrojo nepriklausomo elektros energijos tiekėjo pasirinkimo etapo vartotojų pasirinko „Ignitis“, įmonę „Perlas energija“ – 14 proc., o „Elektrum Lietuva“ ir „Enefit“ – po 9-8 proc.

Elektros tiekėjų lenktynėse laiminčios įmonės „Ignitis“ atstovas Artūras Ketlerius BNS pabrėžė, kad šeštadienį klientų kiekis buvo išaugęs kelis kartus.

„Klientų srautas, palyginti su įprastais savaitgaliais, buvo išaugęs kelis kartus. Pavyzdžiui, skambučių srautas buvo net keturis kartus didesnis negu įprastą savaitgalį. Klientų srautas išliko stabilus visą šeštadienį. Nepastebėjome, kad žinia apie galimybę sudaryti sutartis iki kito sekmadienio, būtų paveikusi klientų srautus“, – sekmadienį BNS tvirtino A.Ketlerius.

„Palyginti su penktadieniu, klientų užklausų sulaukėme mažiau. Pavyzdžiui, internetu jungėsi daugiau klientų nei įprastą savaitgalį, tačiau beveik dvigubai mažiau negu penktadienį. Greičiausiai tai lėmė vasariškas oras savaitgalį“, – pridūrė jis.

Seimo Biudžeto ir finansų komitete dirbantis „darbietis“ Vytautas Gapšys BNS tvirtino, kad toks atidėjimas buvo neišvengiamas, nes tiekėjo dar nepasirinko daug gyventojų.

Jis siūlo valstybei jau galvoti, „kaip bus po sausio“, kai baigsis 9 centų kompensacijų skyrimo laikas.

„Greičiausiai kažkoks kompensavimas vis tiek turės būti. Pažiūrėkime, kas dedasi rinkoje. Rusijai primažinus dujų tiekimą, vėl pakilo dujų kainos, kai kur jos imamos iš sukaupto žiemai rezervo. O kai kyla dujų kaina, brangsta ir elektra biržose. Jau gali būti ir ne 30 centų už kilovatvalandę, o ir daugiau“, – aiškino jis.

Seimo narė socialdemokratė Rasa Budbergytė pasigenda tinkamo žmonių informavimo apie pokyčius liberalizuojant elektros tiekimą.

„Giluminė laisvo elektros tiekėjo pasirinkimo ribojimo problema nepamatuotai bandoma spręsti savaitei atidedant tiekėjo pasirinkimą. Žmonės iki galo nebuvo tinkamai informuoti apie tai, kaip teisingai pasirinkti elektros tiekėją, nors europinė direktyva pirmiausia reikalauja užtikrinti kuo didesnį vartotojų informuotumą“, – BNS sakė parlamentarė.

Opozicijai priklausanti Seimo narių grupė Seime registravo Elektros energetikos įstatymo pataisą, kuria siūloma atidėti nepriklausomo elektros tiekėjo pasirinkimo terminą. Gyventojams, kurie elektros suvartoja virš 1 tūkst. kilovatvalandžių per metus, nepriklausomą tiekėją siūloma leisti pasirinkti iki 2024 metų (dabar numatytas terminas iš birželio 18-osios perkeltas į birželio 26-ąją), o kitiems – iki 2024 metų liepos 1-osios (vietoje 2023 metų sausio 1-osios).

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją