Tiesiant šią gegužę pradėjusio veikti strateginio Lietuvos ir Lenkijos dujotiekio (GIPL) lietuviškąją atkarpą, nepaisant draudimo, galėjo būti panaudotos rusiškos detalės iš metalurgijos koncerno, priklausančio į sankcijas įtrauktam oligarchui Dmitrijui Pumpianskiui.

Kaip pranešė portalas lrt.lt, prieš dvejus metus bendrovės „Alvora“ užsakyta Rusijos oligarchų kontroliuojamo Čeliabinsko metalurgijos koncerno „ChelPipe“ produkcija galėjo būti panaudota tiesiant GIPL lietuviškąją atkarpą.

Nors panaudoti rusiškas detales buvo uždrausta, jos galėjo gauti Europos šalių gamintojų sertifikatus, o LRT Tyrimų skyriaus duomenys rodo, kad statybų metu „Alvora“ davė nurodymus panaikinti detalių gamintojų žymas.

„Alvoros“ partnerės GIPL projekte „Šiaulių dujotiekio statyba“ darbuotojai buvo gavę nurodymus nušlifuoti gamintojų numerius nuo jungiamųjų detalių.

Tuo metu dujų perdavimo sistemos operatorė „Amber Grid“ teigė vasarį-kovą atlikto tyrimo metu nustačiusi, jog statant GIPL dujotiekį panaudotos detalės yra tinkamos, taip pat atitinka projektą bei teisės aktų reikalavimus.

Pasak „Amber Grid“, tyrimo metu Europos Sąjungos šalių įmonės patvirtino, kad yra dujotiekyje naudotų detalių gamintojos, o jų sertifikatai yra autentiški – tą patvirtino ir detalių cheminės sudėties tyrimai.

„Tyrimą atlikusi komisija tikrino, ar detalių sertifikatus išdavė Europos Sąjungos įmonės. Tikrinimo metu ES šalių įmonės patvirtino, kad jie yra dujotiekyje naudotų detalių gamintojai, o jų sertifikatai yra autentiški. Atlikus papildomus tyrimus, ekspertai nustatė, kad detalių cheminė sudėtis atitinka išduotus sertifikatus ir pirkimo metu nustatytus techninius reikalavimus“, – teigiama penktadienį „Amber Grid“ išplatintame pranešime.

Dujų perdavimo sistemos operatorės teigimu, dujotiekio patikimumą ir saugumą projekto pabaigoje taip pat patvirtino nepriklausomi ekspertai, o dujotiekio suvirinimo siūlės buvo patikrintos rentgenu bei ultragarsu.

Informacija apie tai, jog dujotiekio statyboje gali būti naudojami Rusijoje pagaminti komponentai žiniasklaidoje pasirodė 2020 metų birželį. Tuomet LRT skelbė, jog tų metų balandį „Alvora“ pasirašė sutartį su Šveicarijos bendrove „Global Pipe Trade“ (dabar „ChelPipe International“), kuri priklauso Rusijos koncernui „ChelPipe Group“, o pagal ją iš Rusijos Čeliabinsko gamyklos turėjo būti perkamos alkūnės ir trišakiai.

„Amber Grid“ vadovas Nemunas Biknius tuomet BNS teigė nežinojęs apie „Alvoros“ pasirašytą sutartį ir tikino, kad rangovė buvo įpareigota rasti kitą tiekėją, atitinkantį nacionalinio saugumo kriterijus.

Lietuvą ir Lenkiją jungiantis magistralinis dujotiekis pradėjo veikti gegužės 1 dieną.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją