Dujų tiekimas dar kartą sumažintas nuo antradienio, kai bendrovė paskelbė, kad sumažins maksimalų tiekiamų dujų kiekį nuo 167 mln. iki 100 mln. kubinių metrų per dieną.

Apskritai naujausias dujų tiekimo sumažinimas reiškia, kad vos per dvi dienas dujų tiekimas Vokietijai sumažėjo maždaug 60 procentų.

Bendrovė „Siemens Energy" antradienį pranešė, kad viena iš „Nord Stream 1“ dujų turbinų, kuri neseniai buvo remontuojama Kanadoje, dėl Rusijai taikomų sankcijų šiuo metu negali būti pargabenta atgal iš Monrealio.

Dujotiekis „Nord Stream 1“ yra pagrindinis Vokietijos dujotiekis rusiškoms dujoms tiekti.

„Gazprom“, kurios kontrolinį akcijų paketą valdo Rusijos valstybė, sumažėjusio dujų tiekimo priežastimi nurodė vėlavimą dėl dujų kompresoriaus bloko remonto, tačiau Vokietijos federalinė tinklų agentūra šį tvirtinimą paneigė.

Vokietijos ekonomikos ministras Robertas Habeckas apkaltino Rusiją, kad taip elgdamasi ji bando sukelti nerimą ir padidinti dujų kainas, ir pridūrė, kad rinkoje vis dar galima apsirūpinti dujomis iš alternatyvių šaltinių, nors ir už didelę kainą. Pasak jo, Vokietijos dujų saugyklos yra užpildytos maždaug 56 procentais.

Pastarosiomis savaitėmis Rusija nutraukė dujų tiekimą kelioms Europos šalims, kilus ginčams dėl sankcijų, įvestų jai dėl invazijos į Ukrainą, ir vėlesnių Europos šalių atsisakymų mokėti už dujas rubliais, kurių Rusija reikalavo siekdama sustiprinti savo valiutą.

Dėl sumažėjusio dujų srauto iš Rusijos į Europą gerokai pakilo energijos kainos, o daugelis energetikos analitikų nuogąstauja, kad Rusija, siekdama daryti spaudimą Europai, gali visiškai užsukti dujų čiaupus.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją