„Luminor“ vyr. ekonomistas Žygimantas Mauricas laidoje kalbėjo, kad paprasti gyventojai nelabai gali pakeisti situacijos dėl pabrangusios energetikos.

„Daug pinigų sumokame už energetinių išteklių importą, ypač Lietuva. Šių metų pirmą ketvirtį ta suma siekė beveik 10 proc. BVP, kai įprastai siekdavo 2-3 proc. Reikėtų daugiau dėmesio skirti tam, kaip mes efektyviai naudojame tuos išteklius: tai ir lėčiau vairuoti automobilį, stengtis neturėti tiek daug kelionių, nes asmeniškai ką nors pakeisti mes nelabai galime“, – sako jis.

Ekonomistas sutinka, kad naftos kainos greitu metu gali nemažėti.

„Rusija vykdo prieš ES ir Vakarų pasaulį energetinį karą. Su dujų rinka mus užspaudė į kampą – didino daug metų priklausomybę, pakėlė kainą, panašu, kad tą patį ji jau padariusi ir naftos rinkoje. Kas pasveikino Rusiją su Rusijos diena: ten buvo ir Artimųjų Rytų šalys, kurios išgauna daugiausia naftos. Tai reiškia koaliciją.

Saudo Arabija nedidina pasiūlos, nemažina naftos kainos. Neseniai buvo žinia, kad JAV degalų kainos pasiekė 5 dolerius už galoną“, – pasakoja Ž. Mauricas.

Žygimantas Mauricas

Paklaustas, ar dar mato gerų naujienų ateityje, ekonomistas prognozuoja, kad sudėtinga situacija gali būti rudenį ir žiemą: „Manau, kad Rusija bandys šaudyti paskutinius šovinius rudenį ir žiemą, tad šis laikas gali būti sudėtingas.“

„Ką kiekvienas iš mūsų gali padaryti: žiūrėti, kaip pereiti prie atsinaujinančios energetikos, investuoti, pradedant nuo savo būsto, baigiant, jei nėra galimybės įsigyti elektromobilį ar hibridinį automobilį, tada ramiau važiuoti“, – pataria Ž. Mauricas.

„Norfos“ savininkas Dainius Dundulis taip pat kalba apie augančias energetikos kainas ir to pasekmes maisto produktų kainoms.

„Jei energetikos kainos toliau kyla, prekių sudedamoji kaina privalomai turi augti. Vienu metu energetikos kainos stipriai krito, aišku, nuo rekordinių aukštumų, tačiau dabar ir vėl pradėjo stiebtis į rekordines aukštumas.

Matome, kad naftos produktų kainos – rekordinėse aukštumose, tai turi įtakos produktų kainoms“, – laidoje pažymėjo jis.

Dainius Dundulis

Kalbėdamas apie maisto produktų kainas D. Dundulis sako, kad kai kurie produktai dar brangs.

„Pieno produktų pigimo tendencijos nėra. Šiokia tokia brangimo tendencija yra, bet ji tikrai nebus didelė. Duonos produktai dar turėtų stipriai brangti. Duonos kepime sudedamoji energetikos dalis – labai didelė. Brango dujos ir t. t., kepėjai nesukėlė dar kainų iki tos vietos, ypač pigiausių produktų.

Jei žaliavinė mėsa nebrangtų, manau, kad jos kaina panašiai ir stovėtų. Kiek žinau, kiaulių augintojai nėra pasiekę savo savikainos“, – laidoje sakė verslininkas.

Visą laidą „Iš esmės“ galite žiūrėti antradienį 17:00 val. per Delfi TV.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją