„Energetinė nepriklausomybė nuo Rusijos turi tapti strateginiu Europos Sąjungos tikslu. Sinchronizacija – svarbi šio proceso dalis. Kuo spartesnis susijungimas su Europos elektros tinklais kilsteltų Baltijos šalių ir visos ES energetinį saugumą“, – pranešime pirmadienį teigė prezidentas, po susitikimo su už energetiką atsakinga Europos Komisijos nare Kadri Simson.

Prezidentas susitikime teigė, kad Lietuva jau atsisakė rusiškų dujų ir naftos importo, tačiau vis dar yra sujungta su Rusijos elektros energijos tinklais. Pasak šalies vadovo, Lietuvos siekis yra iki 2024 metų užbaigti sinchronizacijos projektą ir susijungti su Europos elektros tinklais, o Europos Komisijos politinė, techninė ir finansinė parama šiame procese yra labai svarbi.

Jis taip pat pabrėžė, kad didinant ES nepriklausomybę nuo Rusijos energijos importo svarbu šalinti infrastruktūros trūkumą, pasirūpinti dujų atsargomis ir investuoti į atsinaujinančius energijos šaltinius.

Prezidentas teigė, kad ES lygmeniu svarbu spręsti klausimus, susijusius su energijos kainų gyventojams augimu ir jų įtaka kitų prekių kainoms. Be to, būtina užtikrinti energijos tiekimo diversifikavimą bei saugumą.

Pasak G. Nausėdos, kuo mažesnė priklausomybė nuo dujų ir atsinaujinančių energijos šaltinių dalies valstybių energetikos sistemoje didinimas padėtų išspręsti su kainomis ir saugumu susijusias problemas.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją