Pirmadienį ES per viršūnių susitikimą susitarė dėl šeštojo sankcijų Maskvai paketo, numatančio draudimą importuoti didžiąją dalį rusiškos naftos. Vis dėlto, Bendrijai padarius nuolaidą Vengrijai, išimtis bus taikoma tiekimui vamzdynais.

„Sankcijos padarys neigiamą poveikį Europai, mums ir visai pasaulinei energetikos rinkai“, – žurnalistams sakė Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas.

D. Peskovas pridūrė, kad šiuo metu vyksta „persiorientavimas“, siekiant rasti alternatyvių rinkų naftai, kuri nebebus parduodama Europai.

„Tai tikslingi, sistemingi veiksmai, leisiantys mums iki minimumo sumažinti neigiamas pasekmes“, – pabrėžė jis.

Vasario 24 dieną prezidentui Vladimirui Putinui pasiuntus kariuomenę į Ukrainą, Rusiją sulaukė sankcijų bangos, paveikusios šalies ekonomiką ir finansų institucijas.

Dienraštis „The Wall Street Journal“ pranešė, kad naftą eksportuojančių šalių organizacija OPEC svarsto galimybę pašalinti Rusiją iš susitarimo riboti gavybos didinimą.

Jeigu Maskva būtų pašalinta, šis susitarimas liautųsi galiojęs anksčiau nei planuota, o didžiosios eksportuotojos, pavyzdžiui, Saudo Arabija, galėtų smarkiai suintensyvinti gavybą, sako analitikai.

Rusijos energetikos milžinė „Gazprom“ trečiadienį atskirai pranešė, kad jos dujų eksportas, neskaitant Maskvos sąjungininkių buvusių sovietinių respublikų, nuo sausio iki gegužės buvo daugiau kaip ketvirtadaliu mažesnis, palyginus su tuo pačiu laikotarpiu praeitais metais. Tai daugiausiai lėmė kelių svarbių klientų Europoje praradimas.

Į šalis už minėto regiono ribų eksportuota iš viso 61 mlrd. kubinių metrų dujų – 27,6 proc. mažiau negu per tą patį laikotarpį praeitais metais, sakoma „Gazprom“ pranešime.

„Gazprom“ pridūrė, kad eksportas į Kiniją dujotiekiu „Sibiro galia“ („Sila Sibiri“) didėjo, bet jokios statistikos nepateikė.

Maskva reikalavo, kad „nedraugiškos šalys“, įskaitant ES nares, už gaunamas rusiškas dujas mokėtų rubliais.

Naujasis reikalavimas laikomas mėginimu apeiti Vakarų šalių finansines sankcijas Rusijos centriniam bankui, įvestas dėl Maskvos karinio puolimo Ukrainoje.

„Gazprom“ jau paskelbė stabdanti dujų tiekimą Lenkijai, Bulgarijai, Suomijai, Nyderlandams ir Danijai, atsisakiusioms mokėti rubliais.

Europos Sąjunga stengiasi sumažinti savo priklausomybę nuo Rusijos gamtinių dujų, tačiau valstybių narių nuomonės dėl galimybės įvesti visišką embargą išsiskyrė.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją