Agentūros „Bloomberg“ skaičiavimais, įsigaliojus ES draudimui importuoti Rusijos laivais tiekiamą naftą, tvirtos valiutos srautai į Rusiją sunyks iki 10 mlrd. JAV dolerių per metus.

Tokia tikėtina praradimų suma nustatyta įvertinant ir tai, kad dėl šio embargo Rusija bus priversta siūlyti savo naftą pirkėjams Azijoje su solidžia nuolaida. Rusiška nafta Azijos rinkoje jau dabar yra maždaug 34 JAV doleriais už barelį pigesnė bei Šiaurės jūros „Brent“ nafta.

Europos Sąjungos lyderiai, pasiekę kompromisą su Vengrija, antradienio naktį pritarė tam, kad būtų uždraustas kone visas rusiškos naftos importas, taip baudžiant Maskvą už karą Ukrainoje. Kompromisiniu susitarimu numatyta išimtis dėl rusiškos naftos tiekimo „Družba“ vamzdynu Vengrijos kryptimi, kuris sudaro apie dešimtadalį viso.

„Tai iškart apima daugiau kaip du trečdalius naftos importo iš Rusijos, atkertant didžiulį finansavimo šaltinį jos karo mašinai“, – pareiškė Europos Vadovų Tarybos (EVT) pirmininkas Charles'is Michelis.

„Iki metų pabaigos bus nutraukta maždaug 90 proc. naftos importo iš Rusijos į ES“, – pridūrė Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją