Taryba jau nusiuntė siūlymus Vyriausybei, kuri turėtų patvirtinti konkrečią kompensavimo schemą. Artimiausiu metu VERT nustatys visuomeninio tiekimo kainas.

„Nuo liepos 1 dienos, planuojame, kad visuomeninio tiekimo kaina bus 33 centai už kilovatvalandę. Taip pat kompensacija, kurią esame paskaičiavę ir nusiuntę Vyriausybei, – ji turės patvirtinti – yra 9 centai už kWh. Tai reiškia, kad kitą pusmetį kainos visiems vartotojams nebus didesnės negu 24 centai kilovatvalandę“, – sako VERT pirmininkas Renatas Pocius.

Bet jis pabrėžė, kad kompensacija taikoma iki „grindų“ – iki 24 centų.

„Kitaip sakant, jeigu būtų sudaromas nepriklausomo tiekėjo kontraktas 33 centai, taikoma kompensacija 9 centai, – vartotojas mokėtų 24 centus. Jeigu, pavyzdžiui, sudaromas kontraktas 27 centai, tai kompensacija būtų 3 centai. Bet kokiu atveju, ne žemiau nustatytų „grindų“, – aiškino VERT pirmininkas.

„Jeigu vartotojas gautų siūlymą 35 centus, tai minus 9 centai, – vartotojas mokėtų 26 centus, tai reiškia, dviem centais brangiau negu „grindys“. Tad vartotojas turėtų ieškoti siūlymų, kurie neviršija 33 centų“, – paaiškino R. Pocius.

Anot jo, kartu reikia žiūrėti planų, kad nebūtų papildomų didesnių mokesčių, pavyzdžiui, abonentinio mokesčio, nes tam nebus taikoma minėta pusmečio trukmės valstybės kompensacija.

„Dar vienas labai svarbus dalykas. Vartotojai turėtų rinktis planus, kurie yra kintami. Turėtų ieškoti planų, kurie susieti tik su kilovatvalande“, – šį kriterijų paaiškino R. Pocius.

Renatas Pocius

„Į ką norėčiau atkreipti dėmesį, kad VERT sukūrė elektros energijos palyginimo skaičiuoklę, kuri iš esmės yra pagrindinis instrumentas, kuris leidžia paprastai, suprantamai, aiškiai, įvedus vieną skaičių – elektros vartojimą per metus – gauti visų tiekėjų pasiūlymus“, – sako R. Pocius.

R. Pocius akcentavo tris kriterijus: kainą, sutarties trukmę, „išėjimo“ sąlygas.

„Tai pirmiausia kaina, nes VERT dar prieš gerus metus buvome atlikę apklausą, daugiau kaip 80 proc. vartotojų pasakė, kad kaina yra svarbiausia. Skaičiuoklė surikiuoja tiekėjus pagal mažiausios kainos kriterijų“, – sakė R. Pocius.

Antrasis kriterijus yra sutarties trukmė: trumpalaikė, terminuota arba neterminuota: „Tu gali užfiksuoti kontraktą penkeriems metams, ir kaina būtų nekintanti“.

Jis vėliau pridūrė, kad šiuo metu rekomenduoja rinktis trumpesnį kontaktą, kol galios kompensacija, sekti naujienas ir vėliau pasirinkti naują planą.

„Mes nesiūlome susieti su biržos kaina, mes sakome, kad galima sutartį sudaryti trumpesniam laikotarpiui“, – akcentavo reguliuotojo vadovas.

R. Pocius pateikė ir kitų kriterijų, kurie palengvintų tiekėjo pasirinkimą.

„Trečias dalykas yra labai svarbus: vartotojų išėjimo sąlygos, pasirinkus kontraktą. Tai labiausiai liečia kontraktus, kurie yra terminuoti arba kuriems galioja įvairios nuolaidos“, – kalbėjo VERT vadovas.

Pasak jo, vartotojams gali tekti grąžinti nuolaidas, kurias jie gavo, tad reikia atkreipti dėmesį, kad tiekėjai taiko „baudas“, jeigu būtų nutraukta sutartis anksčiau laiko.

„Yra ir kitų sąlygų, nes vartotojų mąstymas auga, daug jų tampa atsakingi, kas susiję su aplinkosauga, renkasi, kas susiję su žaliu planu, bet čia turbūt nėra patys svarbiausi kriterijai renkantis tiekėją“, – sakė R. Pocius.

Lietuvos energetikos agentūros vadovas Virgilijus Poderys siūlo nedramatizuoti situacijos ir žmonėms, kurie mažiau domisi rinka ar energetika, tiesiog orientuotis į vienos laiko zonos fiksuotą tarifą ir kuo trumpesnę sutartį.

V. Poderys sako, kad mėnesio sąskaita, renkantis dabar iš keturių populiariausių tiekėjų, svyruotų maždaug tarp 47-49 Eur.

„Kad suprastume, dėl ko nervinamasi, dėl ko karščiuojamasi. Ta suma nėra tokia didelė. Jeigu, tarkime, atmestume patį brangiausią, tai tas skirtumas tarp trijų populiariausių yra euro ribose ar pusantro euro“, – kalbėjo agentūros vadovas.

Anot jo, jeigu vartotojas bijo apsirikti, jis turėtų rinktis trumpesnį sutarties laikotarpį – metus ar pusantrų. Jeigu vartojimas yra daugiausia dieninis, o ne naktinis, tai reikia rinktis vienos laiko zonos. Ir dar vienas kriterijus – fiksuotas tarifas.

„Dviejų laiko zonų planai apsimoka tiktai tada, kai naktį maždaug suvartojama 40 proc. paros energijos. Kitaip sakant, jeigu neturi elektromobilio, tau greičiausiai reikia vienos laiko zonos“, – aiškino V. Poderys.

„Žmonės per daug karščiuojasi (…). Sąskaitų skirtumas už pusmetį gali būti apie 10 Eur. Čia, man atrodo, ne karvę pirkti. Reikia prisirišti prie paprastų taisyklių“, – sakė V. Poderys.

Iki birželio 18 dienos nepriklausomą elektros tiekėją turi pasirinkti tie namų ūkiai, kurie suvartoja 1-5 tūkst. kilovatvalandžių (kWh) elektros per metus (arba 100–400 kWh per mėnesį).

Virgilijus Poderys

To nepadarius, nuo liepos pradžios jiems bus taikomas garantinis tiekimas, kurį užtikrins „Energijos skirstymo operatorius“ (ESO), pažymintis, kad šis variantas gali būti finansiškai nepatrauklus, o be to, dar ir laikinas.

R. Pocius taip pat tikino, kad nepasirinkusiems tiekėjo laiku, gresia garantinis tiekimas ir tokio varianto rinktis neapsimoka.

„Jeigu garantinis tiekimas kainuos 36 centai, vartotojas moka 27 centus. Vadinasi 3 centus vartotojas permokės“, – sakė VERT pirmininkas, turėdamas omenyje, kad valstybės kompensacija bus 9 centai.

R. Pocius pripažino, kad nepriklausomo tiekimo rinkoje veikianti bendrovė „Ignitis“ siūlo brangiausius planus, galimai, naudodamasi tuo, kad yra geriausiai pažįstama vartotojams ir dabar, statistiškai, dauguma klientų kaip tiekėją renkasi būtent ją.

„Įžvelgėme tam tikrų dalykų, kad tiekėjas, kuris paprastai prieš tai tiekė elektrą vartotojams, užima didžiausią rinkos dalį, galimai piktnaudžiauja savo padėtimi rinkoje, nes išties siūlo didžiausius planus. Ir neaišku, kodėl.

Planuojama pasiklausti ir pabandyti pasiaiškinti tiekėjo kainodarą. Vartotojai, kaip sakote, yra inertiški, jie renkasi tiekėją ir tiekėjas gali tuo piktnaudžiauti, žinodamas tokią vartotojų elgseną“, – sako R. Pocius.

Trečiojo etapo vartotojai, kuriems dabar nėra būtina (bet galima) pasirinkti tiekėją, toliau priklausys visuomeniniam tiekimui, kurį užtikrina „Ignitis“.

Šie reguliuojami vartotojai nuo liepos mokės taip pat daugiau nei dabar, kaip minėta, preliminariai, 33 centus už kWh, o su valstybės kompensacija ateinantį pusmetį – 24 centus (dabar visuomeninis tiekimas, „Standartinis“ planas kainuoja 16,7 cento už kWh).

„Greičiausiai dujų tarifai bus patvirtinti iki gegužės 31 dienos, bent jau mes planuojame, jeigu bus atitinkamas Vyriausybės sprendimas (dėl kompensacijos – red.). O elektros – planas yra per pirmą birželio savaitę“, – komentavo R. Pocius.

Seimas gegužę priėmė sprendimą subsidijuoti elektros ir dujų kainas. Teigiama, kad be jo energijos kainos vartotojams nuo liepos 1 dienos būtų didėjusios du kartus, o su šiuo subsidijų paketu tikimasi daugiausiai 40 proc. augimo. Kompensacijos bus skiriamos visiems namų ūkiams, nepriklausomai nuo tiekėjo, jas gaus ir vartotojai, gaunantys garantinį tiekimą.

VERT skelbiamais ESO gegužės 25 dienos duomenimis, dabar vykstančiame antrajame liberalizacijos etape nepriklausomą tiekėją pasirinkę 52 proc. namų ūkių, tai yra, 386 tūkst. iš 741 tūkst., o nepasirinko 355 tūkst. gyventojų.

Visame liberalizavimo procese dabar tiekėją jau pasirinkę 44 proc. klientų (beveik 735 tūkst.), tačiau dar lieka 931 tūkst., kurie turi pasirinkti.

Gyventojai dabar gali pasirinkti iš šių nepriklausomų elektros tiekėjų: „Ignitis“, „Elektrum Lietuva“, „Perlas Energija“, „Enefit“, „EGTO energija“, „Birštono elektra“.