Seimo narė, socialdemokratė Rasa Budbergytė įsitikinusi, kad šiam žingsniui yra nepasiruošta, todėl siūlo dar kartą atidėti pasirinkimą.

„Vartotojų teisės, jų informavimas nepasiektas tokio lygio, kurio reikalauja europinės direktyvos. Vartotojų teisių apsauga yra prioritetas, žengiant į tokią liberalizaciją“, – laidoje akcentavo ji.

Parlamentarė pažymi, kad vartotojas gauna šimtus pasirinkimų, iš kurių pasirinkti tinkamą – be galo sunku.

„Informacijos tiek daug, kad jis neturi su kuo palyginti. Manau, kad šiam procesui, kad jis vyktų sklandžiai, yra nepasiruošta. Esu įsitikinusi, kad saugikliai nėra sudėti, kad rinka būtų skaidri, ir kad rinką prižiūrinti institucija – VERT – būtų pasiruošusi, kad viskas vyktų skaidriai, tiekėjas konkuruotų laisvos geros rinkos sąlygomis“, – sako R. Budbergytė.

Jos teigimu, net ir aukštąjį išsilavinimą turintiems asmenims šiandien tai – didžiausias galvos skausmas.

„Vartotojas negali nieko palyginti, ką pasirinkti. Manau, kad būtų labai logiška, jeigu šiandien būtų paruošti tam tikri planai. Tai jau turėjo padaryti mūsų priežiūros institucijos, pagrindinis šios rinkos reguliatorius. <...> Žmogui net su aukštuoju išsilavinimu, o gal net su keliais, tikrai sunku pasirinkti. Tiems, kas mėgsta egzotiką, – prašau, gal jie mėgsta lošti akcijų rinkose ir turi daug pajamų, bet vidutinis žmogus iš tiesų gali nukentėti“, – svarsto opozicijos atstovė.

Vis dėlto, jos vertinimu, ateityje vartotojai iš rinkos liberalizacijos galbūt ir išloš, tačiau tai nebus greitas rezultatas.

„Manau, kad galutiniame rezultate kada nors turi pasisekti. <...> Gali būti, kad tik mūsų anūkai sulauks. Galiu tokiai abejonei pritarti. Šiandien žmonės tikrai nusivils liberalizacija, nes daroma ne laiku, galbūt pavėluotai, gal per anksti – nežinau.

Tačiau tikrai, kai kainos rinkose taip šuoliuoja – kokios jos kosminės ir taip svyruoja – iš tiesų bus padaryta klaidingų pasirinkimų, ir žmonės mokės tikrai daug. Ir galvos, kad jie dėl tos liberalizacijos moka daug, o moka daugiau iš tikrųjų dėl sumaišties rinkose, dėl karo, dujų kainos, atsisakome iškastinio kuro ir t. t.

Manau, kad šiandien praloš daugelis tų, kurie mokės daugiau ir sakys: va, Vyriausybė kokia yra, ir kam čia to reikėjo? Mums svarbu, kad žmonės nenusiviltų ir nebūtų apgauti“, – dėsto R. Budbergytė.

Visą laidą „Iš esmės“ galite žiūrėti ketvirtadienį 17:00 val. per Delfi TV.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)