„Turime nemažą skaičių klientų, kurie turės pasirinkti iki birželio 18 dienos. 25 dienos liko, turėtų būti 12-13 tūkst. pasirinkimas padieniui, skaičiuojant ir savaitgalius“, – žurnalistams sakė ESO Paslaugų tarnybos vadovas Renaldas Radvila.

Pristatydamas rinkos liberalizavimo proceso eigą jis sakė, kad dabartiniai rekordai – 4-7 tūkst. tiekėjo pasirinkimų per dieną.

Anot ESO atstovo, geriau nelaukti termino pabaigos, nes nepriklausomiems tiekėjams gali būti sunkiau suspėti atsiliepti į skambučius, suteikiant informaciją.

„Raginame nelaukti paskutinės savaitės. Pasirinkime nebus problemų, mano vertinimu. Bus problemų gauti atsakymų į klausimus, pavyzdžiui, „o tai kaip su naktine (kaina), nuo kurios čia valandos, kuriam terminui, o kas bus, jeigu nutrauksiu (sutartį) anksčiau“, – pridūrė jis.

Antrajame dabar vykstančiame liberalizacijos etape šiandien nepriklausomą tiekėją pasirinkę 52,4 proc. namų ūkių, tai yra, iš 741 tūkst. pasirinko 384 tūkst., o to nepadarė dar 357 tūkst. gyventojų.

Trečiojo etapo klientai, pasak ESO, taip pat jau renkasi tiekėją, nors ir galėtų likti visuomeniniame tiekime.

„Priežastis ta, kad tiekėjai siūlo planus, kai tekimas įsigalioja nuo tam tikros datos. Pasirašote sutartį dabar, bet, tarkime, sutartis pradės veikti nuo 2023 metų sausio 1 dienos“, – kalbėjo R. Radvila.

Visame liberalizavimo procese dabar tiekėją jau pasirinkę 44,3 proc. klientų (731 tūkst.), tačiau dar lieka 935 tūkst., kurie turi pasirinkti.

„Mažiau nei milijonas iki metų pabaigos“, – komentavo R. Radvila.

Įvertino garantinio tiekimo rizikas

Nuo liepos 1 dienos vartotojams bus taikomas garantinis tiekimas, jeigu jie antrajame etape nepasirinks tiekėjo iki birželio 18 dienos. R. Radvila sakė, kad nevertėtų dėti vilčių į šį atsarginį variantą, nes jis bus brangesnis.

„Labai paprastai sakant, tai praėjusio mėnesio biržos vidutinė kaina padauginta iš 1,25. Tai vienas dalykas yra kaina, kuri apibrėžia garantinį tiekimą, kitas – trukmė. Pagal įstatymą, jis tiekiamas šešis mėnesį“, – sakė ESO atstovas.

Paklaustas, ar kai kurie klientai negalėtų išlošti pasirinkdami garantinį tiekimą, o ne nepriklausomų tiekėjų planus, R. Radvila teigė, kad geriau jau tuomet rinktis tiekėjų nefiksuotos kainos (tai yra, susietos su biržos kaina) planus, jie bus pigesni nei garantinis tiekimas.

„Mes turėtume lyginti turbūt ne fiksuotus planus, o garantinį tiekimą lyginti su tiekėjų planais, kurie „pririšti“ prie biržos ir mes turėsime garantinį tiekimą, kuris yra brangesnis.

Tai jeigu svarstoma galimybė, ar pasirinkti garantinį tiekimą, ar pasirinkti tiekėjo fiksuotą pasiūlymą, aš tada patarčiau rinktis tiekėjo pasiūlymą su prie biržos „pririštais“ planais, tarkime, kilovatvalandės kaina plius 0,5 cento arba 0,8 cento“, – sakė R. Radvila.

Jis pripažino, kad 1,1 tūkst. klientų iš pirmojo liberalizavimo etapo tebegauna garantinį tiekimą. ESO nesiima iškart jį išjungti po pusmečio.

„Vyksta dereguliavimo procesas, jis naujas. Šis perėjimas toks pakankamai sudėtingas galbūt suvokimo, pasirinkimo prasme. Kad nediskredituotume paties proceso, netaikome atjungimo klientams ir stengiamės labiau suprasti, kas tie klientai, kurie nepasirinko.

Turime klientų, kurie moka savo mirusių giminaičių tėvų vardu, nėra persirašę sutarčių. Stengiamės išsigryninti tikrąsias priežastis, kodėl nėra pasirinkę nepriklausomo tiekėjo“, – sakė R. Radvila.

Gyventojai klausia, ar reikės keisti laidus

Operatoriaus atstovai pristatė kelis „mitus“ arba neaiškumus dėl liberalizacijos. Pavyzdžiui, ar reikės keisti elektros laidus keičiant tiekėją. R. Radvila sakė, kad už visą infrastruktūrą atsakingas ESO, tad jokių laidų keisti nereikės.

„Naudoju pavyzdį su logistika, jeigu kalbėtume apie kelią ir transportą, kuris vežioja prekes tuo keliu. Tai kelias yra ESO (...). Tiekėjas – tas sunkvežimis, ta transporto priemonė, kuri veža prekes iki jūsų namų (tai yra, elektrą – red.)“, – kalbėjo R. Radvila.

„Jokių laidų, automatų keitimų dėl tiekėjo pasirinkimo nereikės“, – kalbėjo jis.

Dar vienas iš klausimų – ar visas daugiabutis turi rinktis tą patį tiekėją. Bendrovė teigia, kad kiekvienas butas gali rinktis kokį nori tiekėją.

Būna, kad gyventojai nori rinktis tiekėju ESO, tačiau operatorius paaiškino, jog pats atsako tik už garantinį tiekimą ir „proaktyviai pasirinkti ESO kaip savo tiekėjo negalima“.

Dar viena klaida yra manyti, kad operatorius, aptarnaudamas tinklus, teiks pirmenybę nepriklausomo tiekėjo „Ignitis“ klientams. ESO patikino, kad bet kokie gedimai taisomi nepriklausomai nuo tiekėjo.

R. Radvila įsitikinęs, kad nepriklausomi tiekėjai nepiktnaudžiaus kainomis ir konkurencija veiks.

„Konkurencija yra pakankama ir vieno tiekėjo noras pasipelnyti būtų nubaustas kitų tiekėjų. Šeši tiekėjai, mano vertinimu, yra pakankama konkurencija. (...) Konkurencijos taryba prižiūri, kaip ir kitus sektorius“, – sakė R. Radvila.

Diskusijoje kilo klausimų, kodėl bendrovės „Ignitis“, kuri šiuo metu vykdo ir visuomeninio tiekimo funkciją, kaina nepriklausomo tiekėjo pasiūlymuose yra aukščiausia (bent jau dalyje pasiūlymų). R. Radvila teigė, kad vartotojai laisvi pasirinkti tokį tiekėją, kokį nori.

„Kodėl jų planai šiandien aukštesnį negu konkurentų? Tai čia atsakymas ir į prieš tai buvusį klausimą, ar yra konkurencija. Mes matome skirtumą tarp kainų, tai akivaizdu, kad konkurencija yra. Preziumuoti, kad tikrai visi ar 70 proc. pasirinks „Ignitis“, tai čia yra žmonių pasirinkimas, jie daro jį laisva valia“, – sakė R. Radvila.

„Detaliau turbūt „Ignitis“ galėtų pakomentuoti. Aš manau, kad kelios sąlygos: prognozavimas rinkoje, kokia bus situacija, (elektros) įsigijimo kaštai. O jeigu šiandien fiksuoti planai atrodo per aukšti (...), tai siūlyčiau rinktis prie rinkos „pririštą“ planą“, – kalbėjo ESO atstovas.

Vyriausybei planuojant artimiausiu metu konkretizuoti elektros kainos kompensavimo schemą vartotojams, R. Radvila pabrėžė, kad kompensavimo mechanizmas bus numatytas nepriklausomai nuo tiekėjo pasirinkimo etapo ar garantinio tiekimo – visoms kategorijoms bus taikomos kompensacijos.

„Pasirinkus tiekėją, jūs bet kuriuo atveju gausite kompensaciją“, – sakė R. Radvila.

Anot jo, kompensacijos ilgainiui atsispindės ir tiekėjų planuose.

„Kai tik bus paskelbtos kainos ir kompensacijų sumos, jos bus atvaizduotos tiekėjų pasiūlymuose (...). Tiekėjai tikrai stengsis parodyti, kokią kainą jums reikės mokėti tą pusmetį“, – sako R. Radvila.

Gyventojai dabar gali pasirinkti iš šių nepriklausomų elektros tiekėjų: „Ignitis“, „Elektrum Lietuva“, „Perlas Energija“, „Enefit“, „EGTO energija“, „Birštono elektra“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)