„Vengrai teisėtai tikisi pasiūlymo“ iš Europos Komisijos šiam smūgiui sušvelninti, sakė užsienio reikalų ministras Peteris Szijjarto jo feisbuko puslapyje paskelbtuose komentaruose. „Reikalinga visiška Vengrijos energetikos infrastruktūros modernizacija, kuri atsieis nuo 15 mlrd. iki 18 mlrd. eurų, jei Vengrija atsisakys Rusijos naftos importo“, – sakė P. Szijjarto, dalyvaujantis ES užsienio reikalų ministrų susitikime Briuselyje.

Gegužės 4 d. ES vadovė Ursula von der Leyen paskelbė, kad Europos Komisija siūlo „visiškai uždrausti visą Rusijos naftos importą“ į 27 valstybių bloką, tai įeina į šeštąjį sankcijų paketą Maskvai už jos įsiveržimą į Ukrainą. Tačiau Vengrija, labai priklausoma nuo Rusijos naftos ir kurios lyderis Viktoras Orbanas palaiko gerus santykius su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu, sulaiko šią priemonę. Kitos ES šalys išreiškė vis didesnį nusivylimą Budapeštu, o kai kurios taip pat suabejojo ​​ES taisyklėmis, kurios reikalauja priimti sprendimus dėl sankcijų visais balsais.

„Turime įveikti vienbalsiškumo taisyklę, kuri šiandien leidžia vos vienai šaliai blokuoti bet kokį sprendimą, dėl kurio sutinka visos kitos“, – sakė Italijos užsienio reikalų ministras Luigi Di Maio.

ES užsienio politikos vadovas Josepas Borrellis praėjusią savaitę sakė tikįs, kad užsienio reikalų ministrų susitikimas „suteiks politinį postūmį“ išeiti iš aklavietės dėl sankcijų Rusijos naftai.

Siūlomas šeštasis sankcijų paketas taip pat stiprina ankstesnius paketus pridedant daugiau pavardžių į ES juodąjį sąrašą, į kurį įtraukti asmenys iš V. Putinui artimo rato. Taip pat siekiama uždrausti daugiau Rusijos žiniasklaidos priemonių, laikomų Kremliaus propagandos organais, transliuoti Europos Sąjungoje.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)