Kaip „Delfi“ paaiškino ESO ryšių su visuomene projektų vadovas Paulius Kalmantas, jie tiesiogiai tiekėjams vartotojų duomenų neperduoda.

„Pagal tvarką, vartotojams neišreiškus nesutikimo, ESO duoda prieigą prie duomenų nepriklausomo elektros energijos tiekimo licencijas/leidimus turinčioms įmonėms. Tai numato teisės aktai“, – sakė jis.

Oficialioje svetainėje pasirinkitetiekeja.lt nurodoma, kad šiuo metu Lietuvoje savo paslaugas teikia šeši nepriklausomi tiekėjai. „Citrus alba“ tarp jų nėra.

Tačiau Valstybinės energetikos reguliavimo tarybos tinklapyje galima rasti visą nepriklausomo elektros energijos tiekimo licencijas/leidimus turinčioms įmonių sąrašą. Šiuo metu jų iš viso yra 100, tarp jų – ir „Citrus alba“.

Ta pati akcininkė

Elektros vartotojai (taip pat ir šio teksto autorius) laišką „Elektra – išvenkite didelių kainų“ gauna ir siuntėjo „Nepriklausomas tiekėjas Citrus alba“.

Jame aiškinama, kad atėjo laikas privalomai pasirinkti nepriklausomą elektros tiekėją. „Primename, kad antrajame etape nepriklausomą elektros tiekėją būtina pasirinkti iki šių metų birželio 18 dienos. Tačiau elektros kainos nenumaldomai kyla ir pasirinkti anksčiau gali padėti sutaupyti“, – rašoma laiške.

Paspaudus ant nuorodos „Sužinokite daugiau“, skaitytojas patenka į tinklapį springapp.eu. Šios platformos taisyklėse nurodoma, kad jį valdo įmonė „EPV 7“.

Citrus alba

Juridinių asmenų registro duomenimis, laišką siuntusios įmonės „Citrus alba“ vadovė ir vienintelė akcininkė yra Reda Štarė. Ši įmonė įregistruota 2014 metais.

2021 metų įstatuose rašoma, kad bendrovės veiklos objektas yra internetinė platformos www.plateculture.com kūrimas, vystymas ir plėtra bei naujų vartotojų pritraukimas. Tačiau šiuo metu minimas puslapis neveikia.

Naujausia pateikta „Citrus alba“ finansinė ataskaita – 2019 metų. Tada įmonė gavo 624 eurus pardavimo pajamų ir patyrė 45 tūkst. eurų nuostolį. „Sodros“ duomenimis, įmonė turi 2 darbuotojus.

Jau minėta R. Štarė yra ir tarp įmonės „EPV 7“ akcininkų, ji taip pat yra šios įmonės vadovė. Kiti „EPV 7“ savininkai: Augustas Štaras (tiesiogiai ir per įmonę „Superposition technologies“), Vytautas Kubilius (per „MB 42 Ventures“), Vytautas Dilba ir Suomijoje registruota „Digital Heart Capital“.

„EPV 7“ įregistruota 2020 metų gruodį.

Augustas Štaras

„Delfi“ su R. Štare susisiekė telefonu, tačiau ji nurodė, kad į klausimus apie „Spring“ platformą atsakys raštu. „Sodros“ duomenimis, „EPV 7“ turi vieną darbuotoją.

Neturi tikslo palyginti visų

Klausimus pateikus bendru pašto adresu, gautas atsakymas iš „Spring komandos“.

„Elektros rinkos liberalizacija Lietuvoje tęsiasi jau 2 metai, tačiau vartotojams vis dar kyla daug klausimų ir sunkumų tiek renkantis nepriklausomą tiekėją, tiek pasirašant sutartį. Platformos „Spring“ misija – padėti vartotojui susigaudyti painiame nepriklausomo elektros tiekėjo pasirinkimo procese, rasti tinkamiausią tiekėją ir pasirašyti sutartį“, – aiškinama laiške.

Ten pat aiškinama, kad ESO su platforma „Spring“ ir ja valdančia įmone „EPV 7“ vartotojų kontaktais nesidalino. „Šiais duomenimis įmonė „EPV 7“ nedisponuoja. Platforma „Spring“ laiškus siunčia tik registruotiems „Spring“ platformos vartotojams, kurie sutiko gauti naujienlaiškį“, – rašoma atsakyme.

Jame dar nurodoma, kad „Spring“ platforma visuose savo laiškuose registruotiems platformos vartotojams prisistato kaip „Spring“, o ne kaip „Nepriklausomas tiekėjas Citrus alba“.

Pastebėjus, kad „Citrus alba“ vartotojams išsiuntinėjo laišką su nuorodą į „Spring“, platformos atstovai nurodė, kad šis nepriklausomas tiekėjas, kaip ir kiti jų nepriklausomi tiekėjai partneriai, naudoja „Spring“ platformą automatizuotam sutarčių sudarymui su klientais.

Pasiteiravus, kiek „Citrus alba“ yra sudariusi sutarčių per „Spring“ platformą, atsakymo nebesulaukta.

„Spring“ tinklapyje, be kita ko, nurodoma, kad jų teikiama paslauga vartotojams yra nemokama. Platformos atstovai atsakė, kad nepriklausomi tiekėjai už sutarties pasirašymą jiems moka komisinį mokestį.

„Spring komanda“ dar pakomentavo, kad jų tikslas nėra palyginti visų elektros tiekėjų pasiūlymų, kadangi tai padaryti ne visada yra įmanoma dėl skirtingų tiekėjų pasiūlymų, sutarčių terminų ir nuolat besikeičiančių sąlygų elektros rinkoje.

„Platforma „Spring“ siekia nepriklausomą elektros tiekėjo pasirinkimo ir sutarties pasirašymo procesą padaryti kuo įmanoma lengvesniu ir paprastesniu, ir siekia, kad platformoje būtų visi veikiantys nepriklausomi elektros tiekėjai, todėl platformoje lyginami ne tik „Perlas“ bei „Ignitis“ pasiūlymai“, – rašoma jų komentare.

Nieko nežino

VERT duomenimis, gegužės 4 dieną nepriklausomą tiekėją „Ignitis“ buvo pasirinkę 244 tūkst. antrojo etapo elektros vartotojų, „Perlas Energija“ – 52 tūkst., „Elektrum Lietuva“ – 30 tūkst., „Enefit“ – 22 tūkst., „Egto energija“ – 1,5 tūkst., „Birštono elektra“ – 127.

L. Beganskienė „Delfi“ sakė, kad nors „Ignitis“ pasiūlymai platformoje „Spring“ ir yra lyginami, tačiau jie duomenų apie šio puslapio veiklą neturi.

„Su šio puslapio iniciatoriais nebendradarbiaujame. Mūsų žiniomis, minima įmonė nevykdo nepriklausomo elektros tiekėjo veiklos.

Gyventojams rekomenduojame pasitikėti VERT internetiniame puslapyje skelbiama informacija, o taip pat oficialių nepriklausomų elektros tiekėjų internetiniuose puslapiuose skelbiama informacija, o ne abejotinos kilmės interneto puslapiais“, – sakė ji.

„Perlas Energija“ vadovas Vilius Juraitis sakė, kad jiems rinkodaros tikslais yra svarbu būti visuose panašiuose kanaluose, kad besirinkdami vartotojai galėtų priimti pasvertus sprendimus, matydami visą rinkos vaizdą.

„Matome, kad tokį patį sprendimą priėmė ir keli kiti nepriklausomi elektros tiekėjai – šiuo metu platformoje galima palyginti „Perlas Energija“, „Ignitis“ ir „Elektrum Lietuva“ kainas“, – sakė jis.

Vis dėlto, „Elektrum Lietuva“ komunikacijos projektų vadovė Jūratė Rupšienė, kaip ir L. Beganskienė, tvirtino, kad su „Spring“ nebendradarbiauja.

„Mūsų žiniomis, ši įmonė turėjo planų sukurti nepriklausomų elektros tiekėjų palyginimo platformą ir planavo pardavinėti visų tiekėjų paslaugas. Turėdami nepriklausomo tiekėjo licenciją jie gavo gyventojų duomenų bazę iš ESO ir matomai ketino kviesti vartotojus į savo puslapį.

Anksčiau ten buvo ir daugiau tiekėjų, dabar beliko tik du. Kreipėsi jie ir į mus, bendravome, tačiau į jokį bendradarbiavimą tai neišaugo, nematėme šioje partnerystėje didelės vertės“, – sakė ji.

Vytenis Koryzna

Griežčiausiai apie „Spring“ veiklą pasisakė V. Koryzna.

„Jūsų minimas puslapis lygina dviejų tiekėjų kainas, todėl manome neatspindi visos situacijos elektros rinkoje. Vartotojai, kurie nori pasilyginti elektros tiekėjų pasiūlymus, turi galimybę tai padaryti oficialioje VERT skaičiuoklėje (skaiciuokle.vert.lt), kuri lygina visų Lietuvoje veikiančių nepriklausomų tiekėjų elektros tarifus ir pateikia visas kainos dedamąsias. Manome, kad VERT skaičiuoklė yra saugus ir patikimas būdas kainų palyginimui.

Dėl elektros vartotojams siunčiamų laiškų verta paminėti, kad remiantis BDAR nuostatomis ir papildomais Duomenų apsaugos inspekcijos išaiškinimai elektroniniai laiškai su elektros tiekėjų pasiūlymais gali būti siunčiami tik su tikslu pateikti konkretų elektros tiekimo pasiūlymą – kuriame nurodyta pasiūlymo galiojimo laikas, kaina ir išsiuntimo data. Kvietimas apsilankyti palyginimo platformoje, nepateikus konkretaus pasiūlymo, galimai pažeidžia šias nuostatas, tačiau paliksime tai vertinti atsakingoms institucijoms“, – sakė „Enefit“ vadovas.

„Delfi“ apie aprašytą situaciją informavo Valstybinę duomenų apsaugos inspekciją. Jos atstovė Raminta Sinkevičiūtė-Šečkuvienė atsakė, kad šiuo metu inspekcija nėra gavusi asmenų kreipimųsi su skundais dėl minimų kompanijų, kad būtų gavę naujienlaiškių, kurių nebūtų užsiprenumeravę, ar kitais būdais davę sutikimą, kad jų elektroniniu paštu būtų siunčiami naujienlaiškiai.

„Naujienlaiškių siuntimas yra laikomas tiesiogine rinkodara – veikla, kurios tikslas paštu, telefonu arba kitokiu tiesioginiu būdu siūlyti asmenims prekes ar paslaugas ir (arba) teirautis jų nuomonės dėl siūlomų prekių ar paslaugų. Pagal Elektroninių ryšių įstatymą, bendroji taisyklė, kad tiesioginės rinkodaros pranešimų siuntimas elektroniniu paštu leidžiamas tik gavus išankstinį asmens sutikimą. Naujienlaiškių siuntimas be asmens sutikimo laikomas Elektroninių ryšių įstatymo reikalavimų pažeidimu ir tokią veiklą asmuo gali skųsti inspekcijai, kad priežiūros institucija atliktų tyrimą“, – sakė ji.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją