„Žaibiškai rusiškų dujų pakeisti suskystintomis dujomis nepavyks, todėl, kad dauguma suskystintų dujų tiekėjų yra sudarę kontraktus iki 2027-2028 m., jie laisvų pajėgumų turi nedaug, išimtis nebent Jungtinės Amerikos Valstijos, kurios didina dujų gavybą ir eksportą. Bet, žinoma, ne tokiais kiekiais, kokių reikia, kad būtų galima pakeisti visą Rusijos eksportą ES“, – pirmadienį „Žinių radijui“ teigė R. Rudzkis.

Profesorius aiškina, kad šiuo metu yra priimama daug sprendimų, kurie yra neapibrėžti, t.y. neaišku, kiek jie bus griežtai įgyvendinti ir kaip pavyks persiskirstyti srautams. Jo manymu, jeigu Europa rytoj atsisakytų rusiškų dujų, jų kaina Europoje iš karto šoktų į viršų.

„Jos ir šiuo metu yra labai aukštos, apie 1,2 tūkst. dolerių už tūkst. kubų ir tai yra kokius šešis kartus didesnė kaina, negu buvo 2019 metais. Dar iki karo, t.y. 2021 m. rudenį, buvo momentai, kai tos kainos buvo pasiekusios 2,3 tūkst. dolerių, tai yra dar du kartus daugiau“, – sakė R. Rudzkis.

Ekonomistas tvirtina, kad šiuo metu ekonominius rodiklius prognozuoti yra ganėtinai sunku, nes juos priimant dominuoja politiniai siekiai, o ne ekonominė logika.

„Šiuo metu vyksta karas ne tiek Rusijos su Ukraina, kiek Rusijos su Vakarų pasauliu, nes Rusija metė iššūkį visai Vakarų civilizacijai“, – aiškino profesorius.

ELTA primena, kad, atsižvelgdama į Rusijos vykdomą karinę agresiją Ukrainoje, Europos Sąjunga (ES) jau yra priėmusi penkis sankcijų Rusijai paketus.

Naujausiame pakete buvo priimtas anglių importo draudimas. Taip pat į Europos uostus nebeleidžiama įplaukti Rusijos laivams.

Penktajame sankcijų pakete buvo išplėstas asmenų, kuriems taikomos sankcijos, sąrašas bei įvestos sankcijos dar keturiems svarbiems Rusijos bankams, įskaitant antrą pagal dydį šios šalies banką VTB.

Taip pat įtrauktas draudimas daugumai Rusijos sunkvežimių ir laivų patekti į ES, išskyrus žemės ūkio produktus, humanitarinę pagalbą ir energetinius išteklius.

Į sankcijų paketą nėra įtrauktas draudimas importuoti naftą bei dujas iš Rusijos.

Europos Komisija (EK) trečiadienį pristatė šeštąjį sankcijų Rusijai paketą, kuriame pateikė atitinkamą siūlymą. EK šaltiniai naujienų agentūrai dpa patvirtino, kad savo nepritarimą rusiškos naftos embargui prieš tai pareiškusioms Slovakijai ir Vengrijai gali būti pritaikyta išimtis.

Tačiau Vengrijos ministras pirmininkas Viktoras Orbanas kategoriškai atmeta Europos Komisijos pasiūlymą dėl sankcijų naftos importui iš Rusijos. „Tai prilygtų branduolinei bombai, numestai ant Vengrijos ekonomikos“, - pareiškė jis penktadienį valstybiniam radijui. Jo šalis esą negalės pakeisti rusiškos naftos ir per 20 mėnesių laikotarpį, kuris specialiai numatytas Vengrijai.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją