Sekmadienį virtualų susitikimą surengę G-7 šalių lyderiai paskelbė įsipareigojimą palaipsniui nutraukti arba uždrausti rusiškos naftos importą – tai naujausios jų pastangos daryti spaudimą Maskvai, kad ši nutrauktų agresiją Ukrainoje.

„Šaliai, kuri daugiausia priklauso nuo energijos, įskaitant naftą, importo, tai labai sunkus sprendimas“, – pirmadienį žurnalistams sakė F. Kishida.

„Tačiau šiuo metu svarbiausia yra G-7 vienybė“, – pridūrė jis.

F. Kishida sakė, kad Rusijos naftos importo nutraukimas bus laipsniškas ir lėtas procesas, o dėl detalių ir terminų bus nuspręsta vėliau, nes šiam procesui reikia užsitikrinti alternatyvius energijos šaltinius.

Apie 4 proc. naftos Japonija importuoja iš Rusijos. Japonija taip pat paskelbė palaipsniui nutrauksianti rusiškų anglių importą.

Japonija neuždraus importo iš savų naftos ir gamtinių dujų projektų Rusijoje, įskaitant projektus Sachaline, sakė F. Kishida.

Baltieji rūmai išvakarėse paskelbė, kad visas Didžiojo septyneto valstybių klubas „įsipareigojo palaipsniui nutraukti arba uždrausti rusiškos naftos importą“.

„Tai stipriai smogs pagrindinei Putino ekonomikos arterijai ir atims iš jo pajamas, kurių jam reikia karui finansuoti“, – teigiama prezidento Joe Bideno administracijos pareiškime, tiksliai nenurodant, kokius įsipareigojimus prisiėmė G-7 narės – Prancūzija, Vokietija, Kanada, Italija, Japonija, Jungtinė Karalystė ir JAV.

Vakarai iki šiol demonstravo koordinuotumą skelbdami sankcijas Rusijai, tačiau nesiėmė tokių pat veiksmų, kai tai liesdavo Rusijos naftą ir gamtines dujas.

Jungtinės Valstijos, kurios nebuvo svari Rusijos angliavandenilių vartotoja, jau uždraudė jų importą.

Tačiau Europa yra daug labiau priklausoma nuo rusiškos naftos. Europos Sąjunga jau pareiškė, kad šiais metais siekia dviem trečdaliais sumažinti savo priklausomybę nuo rusiškų dujų, nors Vokietija pasipriešino raginimams visiškai jas boikotuoti, o valstybės narės sekmadienį tęsė intensyvias derybas embargo rusiškai naftai.

Sekmadienį per vaizdo konferenciją įvyko trečiasis šiais metais G-7 lyderių susitikimas, į kurį taip pat buvo pakviestas Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis.

Ši data pasirinkta labai simboliškai: gegužės 8-ąją europiečiai mini Antrojo pasaulinio karo Europoje pabaigą.

Šis susitikimas organizuotas Rusijoje gegužės 9-ąją tradiciškai vyksiančio karinio parado, skirto Sovietų Sąjungos pergalei prieš nacistinę Vokietiją paminėti, išvakarėse.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją