„Delfi“ kalbinti didieji elektros tiekėjai pakomentavo, kokios sutartys populiariausios bei kokio lankstumo gali tikėtis vartotojai.

Vėliausiai atėjusiems gresia brangimas

Vartotojų aljanso viceprezidentas Kęstutis Kupšys teigia, kad alternatyvos vartotojams šiuo metu nėra – reikia apsispręsti.

„Vartotojas nieko neišloš, jeigu atidės arba kaip nors „dreifuos“, galvos, kad gal nereikia. Tai yra nebeišvengiamas procesas ir geriau atlikti kuo anksčiau, lengviau ir paprasčiau“, – teigia Europos ekonomikos ir socialinių reikalų komiteto narys K. Kupšys.

Tiekėjai sako, kad antrojo liberalizavimo etapo dalyvių laukimas iki pat birželio 18 dienos gali atsisukti prieš pačius vartotojus. Jie atkreipia dėmesį, kad dabar užfiksavus kainą galima nukelti sutarties įsigaliojimą laikotarpiui nuo liepos 1 dienos, kartu išsaugant lankstumą keisti sutartį.

„Patariame nedelsti ir sudaryti sutartį jau dabar, tai padės išvengti eilių, spūsčių ir blogos nuotaikos artėjant birželio 18 dienai, ypač tais atvejais, kai sutartį sudaryti ketinama fiziškai atvykus į klientų aptarnavimo centrą ar telefonu“, – teigia bendrovės „Ignitis“ pasiūlymų klientams vadovas Deividas Rinkevičius.

„Maža to, vienu metu esant itin didelei paklausai užfiksuoti kainą į ateitį, šių elektros produktų pasiūla gali nebespėti patenkinti visų poreikių. Vien dėl šios priežasties paskutinės minutės klientai gali gauti didesnę kainą“, – priduria jis.

Blogas naujienas žmonės nori nustumti kuo toliau į ateitį, nors anksčiau ar vėliau teks pasirinkti
K. Kupšys

Tiekėjo „Perlas Energija“ vadovas Vilius Juraitis pabrėžia, kad šiuo metu energetikos tendencija yra ne į gerąją pusę, tai yra, į brangimą, tad yra tikimybė, kad kuo vėliau pasirašoma sutartis, tuo gali būti brangesnė elektra.

„Jeigu nutiktų atvirkščiai (kaina rinkose kristų – red.), ir kontraktas bus dar neįsigaliojęs – nes didžioji dauguma klientų dabar renkasi kontraktą nuo liepos 1 dienos, kadangi nuo tada užsidaro tas antrasis liberalizacijos etapas, – tai tą sutartį bus galima nutraukti ir pasirašyti su kitu tiekėju. Čia yra labai svarbu“, – sako jis.

Elektrum Lietuva“ vadovas Martynas Giga sako, kad elektros tiekėjo pasirinkimui netinka „paskutinės minutės“ principas, nes į laisvą elektros tiekimo rinką ateina didelė naujų klientų banga.

Anot jo, situacija pasirinkimui dabar yra palankesnė, nes vartotojai gali jau šiandien sudaryti sutartį, tačiau atidėti jos įsigaliojimą iki liepos 1 dienos.

Martynas Giga

„Tokiu būdu gyventojai gali maksimaliai pasinaudoti buvimo visuomeniniame tiekime nauda, kur kaina, kaip žinia, yra subsidijuojama.

Būtent atidėto įsigaliojimo sutartys klientams yra naudingos dėl lankstumo – elektros kainoms rinkoje nukritus, jas bus galima persirašyti palankesniu tarifu“, – komentuoja „Elektrum Lietuvos“ vadovas.

„Elektrum Lietuva“ sako, kad gyventojai visada turi galimybę persirašyti sutartį, keisti elektros tiekėją ar planą. Tiesa, reikia atsiminti, kad kai pasirašant sutartį gaunama tam tikra nuolaida, nutraukiant sutartį gali tekti ją grąžinti.

Patariame nedelsti. Tai padės išvengti eilių, spūsčių ir blogos nuotaikos
D. Rinkevičius

„Ignitis“ atstovas D. Rinkevičius pažymi, jog visos bendrovės sutartys yra neterminuotos ir klientai jas gali koreguoti kada panorėję.

Bendrovės „Enefit“ vadovas Vytenis Koryzna teigia, kad tendencijos, šiuo metu vyraujančios energetikos rinkose, optimizmo neįkvepia.

„Situacijai kardinaliai nesikeičiant, anksčiau fiksuotos kainos sutartis sudarę gyventojai už elektrą mokės ženkliai mažiau, tad vis dar svarstantiems tai padaryti, rekomenduotume nedelsti“, – sako jis.

„Nelemtas sutapimas“

Vartotojų aljanso viceprezidentas K. Kupšys teigia, kad elektros tiekimo rinkos liberalizavimo procesą sunkina ir daro nepatrauklų rinkose išaugusios elektros kainos. Tai sukelia abejonių vartotojams.

„Žinoma, būtų buvę žymiai geriau, jeigu būtume atlikę liberalizaciją kaip tik tokiu metu, kai kainos krenta ir tada kiekvienas vartotojas jau nuo kitos dienos pajunta, kaip jam liberalizacija virsta sutaupytais eurais kišenėje“, – argumentuoja K. Kupšys.

Kęstutis Kupšys

Jis pridūrė, kad šis sutapimas nepalankus nei vartotojams, nei tiekėjams, nes pastariesiems dabar tenka dar aktyviau įrodinėti liberalizavimo naudą.

„Dabar tenka dorotis su dviem baimėmis: viena, kad kainos rinkoje pakils ir dar ne galas tam skausmui, kurį matome. Kita baimė: žmonės apskritai įtarūs pokyčių akivaizdoje (...). Sutapimas tikrai nelemtas“, – sakė K. Kupšys.

„Blogas naujienas žmonės nori nustumti kuo toliau į ateitį, nors anksčiau ar vėliau teks pasirinkti“, – apie vartotojams tenkantį sprendimą kalba ekspertas.

„Perlas Energija“ vadovas V. Juraitis sako, kad dabar nei vartotojams, nei valstybei liberalizavimo nukėlimas nėra naudingas.

Fiksuota ar su birža susieta kaina?

Jau nutarus, kad metas pasirinkti tiekėją, vartotojui gali kilti klausimas, kokį planą rinktis.

„Elektrum Lietuvos“ vadovo teigimu, absoliuti dauguma bendrovės klientų renkasi fiksuotos kainos planus ir perduoda kainų nestabilumo rizikas valdyti įmonei.

„Kainos užfiksavimas gyventojams suteikia ilgalaikio aiškumo ir stabilumo, kas yra ypač svarbu šiais neramiais pokyčių laikais“, – teigia M. Giga.

„Ignitis“ taip pat stebi situaciją, kad fiksuotos tiekimo kainos planai yra itin populiarūs, juos renkasi dauguma klientų.

„Perlas Energija“ vadovas sako, kad neabejotinai daugiau vartotojų pageidauja fiksuotos kainos – jie renkasi pagal tai, „su kuo iki šiol gyveno“, tai yra, su reguliuojamu visuomeniniu tiekimu.

„Su birža susietos kainos variantas realiai tinkamas tiktai tiems, kurie aktyviai domisi energetika. Tai šis variantas turi ir privalumų, ir tam tikrų minusų. Norint juos suprasti, reikia tuo domėtis“, – pataria V. Juraitis.

Vilius Juraitis

Įvertino kompensavimo mechanizmą

Vyriausybė pasiūlė kompensuoti dalį elektros kainos tiek reguliuojamiems, tiek nepriklausomą tiekėją pasirinkusiems vartotojams. Tiekėjai sako, kad tai yra suprantamas sprendimas.

„Ignitis“ šį kompensavimą vadina absoliučiai būtinu.

„Tvirtai pritariame tokiam sprendimui. Kompensavimo tvarka turės tam tikrus saugiklius, o ir pati konkurencija tarp nepriklausomų tiekėjų – viso rinkos liberalizavimo esmė – neleis atsirasti piktnaudžiavimo galimybėms. Klientui tokia tvarka bus aiški ir paprasta“, – sako D. Rinkevičius.

„Neabejojame, jog sąskaitose už liepos mėnesį klientai išvys kompensuojamą sumą ir šios sąskaitos vartotojus pasieks laiku“, – mano jis.

„Perlas Energija“ vadovas sako, kad bendrovė visiškai pritaria norimiems diegti kompensavimo mechanizmams, kurie iš esmės palengvins vartotojų finansinę naštą.

„Dar kartą noriu pabrėžti, kad energetinė krizė yra ištikusi ne Lietuvą ir tai, gink Dieve, nesusiję su liberalizavimu, o energetinė krizė yra ištikusi visą Europą dėl to, kas šiuo metu vyksta Ukrainoje“, – sako V. Juraitis.

Kainos užfiksavimas gyventojams suteikia ilgalaikio aiškumo ir stabilumo
M. Giga

M. Giga sako, kad kainos dalies kompensavimas yra išties geresnis sprendimas nei dar vienas liberalizavimo atidėjimas.

„Laukiame aiškios tvarkos ir patvirtintų dydžių iš VERT, bendradarbiausime ir sieksime, kad klientams būtų kuo paprasčiau ir aiškiau“, – sako jis.

„Elektrum Lietuvos“ vadovas nelinkęs manyti, kad galėtų būti piktnaudžiaujama iš tiekėjų pusės, nes tai yra reputacijos ir vartotojų pasitikėjimo klausimas.

„Be kita ko, visi tiekėjai konkuruojame laisvoje rinkoje, stebime vieni kitų veiksmus, kaip ir vartotojai stebi mus visus“, – pridūrė jis.

„Enefit“ vadovas V. Koryzna sako, kad dalinis elektros kainos kompensavimas iki 23 centų už kilovatvalandę turėtų sumažinti rekordiškai aukštų kainų padarinius gyventojams.

„Vis dėlto, nereikėtų aklai pasikliauti šia trumpalaike priemone ir atidėlioti elektros energijos tiekėjo pasirinkimą. Rinkoje tebevyrauja neapibrėžtumas, o kainų kompensavimo mechanizmas bus nutrauktas jau kitų metų pradžioje“, – sako V. Koryzna.

Pasiūlė, kaip dar susimažinti kainas

Greta kompensavimo mechanizmo Europos ekonomikos ir socialinių reikalų komiteto narys K. Kupšys atkreipia dėmesį, kad ir patys vartotojai gali aktyviai imtis iniciatyvos ir čia padėtų atsinaujinantys energijos šaltiniai.

„Virsdamas tuo laisvos rinkos dalyviu, kuris pirks elektrą už, tikėtina, gerokai aukštesnę kainą, negu pirko iki šiol, vartotojas lygiagrečiai turėtų rūpintis ir paprasčiausiu saulės elektrinės įrengimu“, – sako Vartotojų aljanso viceprezidentas.

Jis primena, kad galimybių gamintis žalią elektrą yra pakankamai: tai gali būti ir sodo sklypas, ir dalis saulės jėgainių parke.

„Tai yra reali alternatyva, kodėl ja nepasinaudoti? Tai padės išvengti to kainų šoko“, – teigia K. Kupšys.

Stebi susidomėjimą

Nepriklausomo tiekėjo dar nėra pasirinkę 995 tūkst. buitinių vartotojų iš 1,66 mln. bendro jų skaičiaus (tai yra, nepasirinkę 60 proc.), rodo Valstybinės energetikos reguliavimo tarybos (VERT) pateikiami „Energijos skirstymo operatoriaus“ (ESO) gegužės 4 dienos duomenys.

Iš šių nepasirinkusiųjų 391 tūkst. yra antrojo etapo vartotojai, kuriems privaloma tai padaryti iki birželio 18 dienos tam, kad nuo liepos 1 dienos jie jau galėtų naudotis nepriklausomo tiekėjo paslaugomis. Tiekėją pasirinkusių antrojo etapo vartotojų iki šiol yra 350 tūkst. – mažiau nei pusė.

VERT diagrama pagal ESO pateiktus gegužės pradžios duomenis

„Perlas Energija“ vadovas sako, kad vartotojų „sujudimas ir augimas“ šiuo metu išties juntamas.

„Dinamika rinkoje šiuo metu maždaug tokia, kad per savaitę, VERT pateiktais duomenimis, pasirašomų sutarčių auga po 50 proc“, – kalba V. Juraitis.

„Enefit“ vadovas V. Koryzna pažymi: jei vasarį per savaitę nepriklausomą tiekėją pasirinkdavo apie 3 tūkst. klientų, tai šiuo metu šis skaičius yra daugiau nei keturis kartus didesnis ir siekia 13 tūkst.

„Ignitis“ pasiūlymų klientams vadovas D. Rinkevičius sako, kad klientų aptarnavimo centruose išties jaučiamas gyventojų suaktyvėjimas, palyginti su kovu ar balandžiu. Tačiau jis primena, jog nepasirinkusių vartotojų tebėra daug.

„Raginame suskubti, nes delsimas nėra naudingas pačiam klientui tiek dėl galimai augsiančios kainos, tiek dėl rizikos patekti į garantinį tiekimą“, – sako „Ignitis“ atstovas.

Su birža susietos kainos variantas tinkamas tiktai tiems, kurie aktyviai domisi energetika
V. Juraitis

„Ignitis“, kuris šiuo metu atsakingas ir už visuomeninį elektros tiekimą, primena, kad iki birželio 18 dienos nepriklausomą tiekėją turi pasirinkti būtent tie bendrovės klientai, kurie per metus suvartoja nuo 1 tūkst. iki 5 tūkst. kilovatvalandžių elektros, ir per mėnesį moka 15-70 Eur.

O tie, kurie suvartoja iki 1 tūkst. kWh per metus, pasirinkti nepriklausomą elektros tiekėją turės iki šių metų gruodžio 18 dienos.

Laiku nenusprendusiems dėl tiekėjo vartotojams bus taikomas garantinis tiekimas, kuris – turint omenyje aukštą elektros biržos kainą – gali būti brangus.

Buitiniai vartotojai dabar gali pasirinkti iš šių nepriklausomų elektros tiekėjų: „Ignitis“, „Elektrum Lietuva“, „Perlas Energija“, „Enefit“, „EGTO energija“, „Birštono elektra“.

Daugiau informacijos apie tiekėjo pasirinkimą galite rasti šių bendrovių interneto tinklapiuose, specializuotoje svetainėje pasirinkitetiekeja.lt ir VERT interneto puslapyje.