„365 mln. eurų – svarbiausias skaičius. Tai susidarė reguliuojamų vartotojų gamtinių dujų ir elektros energijos srityje.

Vienas suskystintųjų gamtinių dujų krovinys gali kainuoti 100 mln. ar 200 mln. eurų. Šios lėšos sugrįžta gerokai vėliau negu įsigijimas krovinys. Dar yra visos kitos skolos, kurios susidaro dėl vėluojančių vartotojų atsiskaitymų. Tai apie 100 mln. eurų.

Jei šitas kompensavimo mechanizmas nebūtų patvirtintas, neįsigaliotų, tada skolos toliau kauptųsi. Apibendrinant, galime kalbėti, kad „Ignitis grupė“ kalba apie skolas, kurios jau yra netoli 1 mlrd. eurų. Tokio dydžio įmonei tokia skola jau yra sunkiai pakeliama“, – ketvirtadienį Seimo Ekonomikos komiteto posėdyje sakė jis.

Arūnas Molis

Pateikė pavyzdžių

Posėdyje dalyvavusi energetikos viceministrė Inga Žilienė pranešė, kad iki 2022 metų liepos 1 dienos susikaupusi elektros visuomeninio tiekėjo vartotojų skola „Ignitis“ siekia 215 mln. eurų, o susikaupusi buitinių dujų vartotojų skola „Ignitis“ – 150 mln. eurų.

Elektrai kompensacijoms (įskaitant skolos padengimą) reikia 380 mln. eurų, o dujų kompensacijoms (taip pat su skolos padengimu) – 190 mln. eurų.

„Ignitis“ nepadengtas sąnaudas dengia imdami kreditą iš bankų, tačiau kiekviena įmonė turi tam tikrą skolinimosi ribą ir bankai jau sunkiai skolina tokiu atveju, kai šie rodikliai viršijami.

Jiems būtinas didžiulis kiekis apyvartinių lėšų, kad būtų galima apsirūpinti gamtinėmis dujomis per terminalą, kad būtų pasiruošta artėjančiam šildymo sezonui žiemos metu“, – sakė ji.

Viceministrė pateikė pavyzdžių, kaip keistųsi dabartinės vartotojų sąskaitos su kompensacijomis ir be jų.

Suvartojant 56 kWh elektros per mėnesį (Lietuvos vidurkis), be kompensacijos 2022 metų antrąjį pusmetį sąskaita siektų 27,4 euro, t. y. 198 proc. daugiau nei dabar (9,2 euro). Su kompensacija sąskaita būtų 12,9 euro, t. y. 40 proc. daugiau nei dabar.

Suvartojant 150 kWh elektros, dabar sąskaita siekia 24,6 euro. Be kompensacijos siektų 73,5 euro, su – 34,5 euro.

Suvartojant 300 kWh, dabar sąskaita siekia 49,2 euro. Be kompensacijos siektų 147 eurus, su – 69 eurus.

Dujas naudojantiems maisto ruošai, dabar vidutinė sąskaita (4,6 kub. m) siekia 3,7 euro. Be kompensacijos siektų 11,7 euro (218 proc. daugiau), o su – 4,7 euro (27 proc. daugiau).

Dujas naudojantiems šildymui, dabar vidutinė sąskaita (103,1 kub. m) siekia 56,7 euro. Be kompensacijos siektų 236,1 euro (316 proc. daugiau), su kompensacija – 79,4 euro (40 proc. daugiau).

Kompensacijos visiems

Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ narė Laima Mogenienė pastebėjo, kad „Ignitis“ taip pat turėtų parodyti solidarumą karo metu.

„Neturėtų būti taip, kad visos pageidaujamos sąnaudos būtų dengiamos iš valstybės biudžeto. Galvojant į ateitį, šią subsidiją numatyti neribotam laikui biudžete – būtų pažeista daugybė svarbių dalykų socialinėje ir kitose srityse. Nes subsidiją gaus ir turtingiausi Lietuvos piliečiai, kuriems net ir šimtą kartų pakilusi kaina nebūtų problema susimokėti.

Tačiau mes iš biudžeto subsidiją duodame visiems. Jei laikome, kad kainos yra nepakeliamos, taip yra tik tam tikrai visuomenės grupei. Tada galvokime. Nepasiturintis žmogus gavęs gal varškei išleis, gal vaistams.

Dabar bendrinė subsidija už visą elektrą ir visas dujas automatiškai iš biudžeto pervedama į „Ignitis“ sąskaitą, tikrai nėra socialiai teisinga ar logiška“, – sakė ji.

Tuo metu I. Žilienė pastebėjo, kad nors keičiami Energetikos, Gamtinių dujų ir Elektros energetikos įstatymai yra universalūs ir galėtų galioti ateityje, vis tiek būtų atsižvelgiama į finansavimo galimybes.

„Kiek laiko bus subsidija, tai biudžeto klausimas. Aišku, atsižvelgiama į finansavimo galimybes. Tačiau įstatymai yra universalūs ir galiotų į ateitį.

Yra skiriama iš šių metų bendrųjų valstybės biudžeto asignavimų didesnioji dalis. Dar dalis skiriama iš skolinimosi lėšų“, – sakė ji.

Komitetas posėdyje pritarė siūlomiems įstatymų pakeitimams. Taip pat pritarė Valstybinės energetikos reguliavimo tarybos pasiūlymui, kad nepriklausomiems tiekėjams būtų kompensuojama tik elektros energijos įsigijimo sąnaudų dalis.

Tačiau komitetas nepalaikė VERT pasiūlymo dėl to, kad auditus nepriklausomi tiekėjai privalėtų atlikti patys. Nuspręsta, kad auditai turėtų būti užsakomi centralizuotai, t. y. paties VERT.

Kompensacijų paketas Seimo plenariniame posėdyje skubos tvarka turėtų būti svarstomas kitą savaitę.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)