Pasiūlymui „negali būti atsakingai pritarta tokios formos, mes negalime už jį atsakingai balsuoti“, – savo feisbuko paskyroje paskelbtoje vaizdo žinutėje sakė užsienio reikalų ministras Peteris Szijjartas.

„Šis sankcijų paketas visiškai sunaikintų Vengrijos energijos tiekimo saugumą“, – sakė jis.

Pagal ES pasiūlymą per ateinančius šešis mėnesius palaipsniui būtų uždrausta importuoti iš Rusijos žalią naftą ir perdirbtus degalus iki metų pabaigos, tačiau Vengrija ir Slovakija, abi labai priklausomos nuo Maskvos naftos eksporto, tai turėtų padaryti iki 2023 metų pabaigos.

27 Europos Sąjungos šalių ambasadoriai trečiadienį susitiko įvertinti šį planą, kuriam prieš įsigaliojant reikės pritarimo visais balsais. P. Szijjartas pareiškė, kad Budapeštas pritartų pasiūlymui, jei ES draudimas nebūtų taikomas vamzdynais tiekiamai žaliai naftai. „Tai nėra politinės valios, ketinimų ar laiko trūkumo klausimas, o tiesiog fizinė, geografinė ir infrastruktūros realybė“, – sakė jis.

Pasak vyriausybės, 65 proc. Vengrijos naftos ir 85 proc. dujų tiekiama iš Rusijos. Vengrija jau seniai atmeta galimybę paremti bet kokį importo draudimą, jos ministras pirmininkas Viktoras Orbanas, pastaraisiais metais palaikęs glaudžius ryšius su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu, tai motyvuoja šios Vidurio Europos šalies priklausomumu nuo Rusijos dujų ir naftos.

„Pagal dabartinį pasiūlymą nematome jokio plano ar garantijos, kaip būtų galima tai suvaldyti net ir su pereinamuoju laikotarpiu ir kas garantuotų Vengrijos energetinį saugumą“, – sakoma Vengrijos vyriausybės spaudos tarnybos pranešime, anksčiau trečiadienį atsiųstame naujienų agentūrai AFP.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)