„Mums yra svarbu, kad visos ES šalys–narės rodytų žingsnius, kaip jos atsisakys rusiškos naftos ir dujų. Taip pat žiūrime į priekį, kaip bus su dujomis, nes Vokietija, Vengrija, Austrija ir Slovakija yra priklausomos nuo rusiškų dujų“, – antradienį „Žinių radijui“ teigė A. Skaisgirytė.

Prezidento užsienio politikos grupės vadovė tikina, kad taip pat reikalingas planas, pereinamasis periodas, kaip atsisakyti didelės kai kurių ES šalių priklausomybės nuo rusiškų dujų, nes tokios šalys, kaip Austrija, ligi šiol importuoja apie 80 proc. rusiškų dujų. Anot jos, po truputį einama to link, kad planas rusiškų dujų importo atsisakymui būtų sukurtas.

„Apie tai Europos Vadovų Taryboje kalba Gitanas Nausėda ir jo yra klausomasi, nes Lietuva turi moralinę teisę apie tai kalbėti, pati perėjusi šį atsisakymo kelią“, – sakė A. Skaisgirytė.

Prezidento patarėja mano, kad kai kurios ES šalys yra priklausomos nuo Rusijos energetikos produkcijos todėl, kad neturėjo tokių istorinių patirčių kaip Lietuva, kai dėl politinių priežasčių Rusija nustodavo tiekti naftą. Pasak jos, tokios šalys neturėjo įžvalgos, kad kada nors kontraktai su Rusija gali smarkiai apkarsti.

Iki karo Rusija vykdė tuos kontraktus bei aprūpindavo šalis nafta ir dujomis. Tos šalys galbūt neturi patirties, kurią turi Lietuva ir Baltijos šalys, kai dėl politinių priežasčių buvo užsuktas Lietuvai naftos vamzdis ir 1990 metais Lietuva atsidūrė labai nepavydėtinoje situacijoje“, – tvirtino prezidento užsienio politikos grupės vadovė.

„Mes savo pamoką turėjome progą išmokti labai anksti ir todėl buvo pastatytas Būtingės naftos terminalas, ir tas mus įgalino pirkti naftą nepriklausomai nuo Rusijos. Kiek vėliau panašiai įvyko su dujomis ir buvo pastatytas suskystintųjų dujų terminalas“, – pridūrė ji.

ELTA primena, kad, atsižvelgdama į Rusijos vykdomą karinę agresiją Ukrainoje, Europos Sąjunga (ES) jau yra priėmusi penkis sankcijų Rusijai paketus.

Naujausiame pakete buvo priimtas anglių importo draudimas. Taip pat į Europos uostus nebeleidžiama įplaukti Rusijos laivams.

Penktajame sankcijų pakete buvo išplėstas asmenų, kuriems taikomos sankcijos, sąrašas bei įvestos sankcijos dar keturiems svarbiems Rusijos bankams, įskaitant antrą pagal dydį šios šalies banką VTB.

Taip pat įtrauktas draudimas daugumai Rusijos sunkvežimių ir laivų patekti į ES, išskyrus žemės ūkio produktus, humanitarinę pagalbą ir energetinius išteklius.

Į sankcijų paketą nėra įtrauktas draudimas importuoti naftą bei dujas iš Rusijos.

Europos Sąjunga (ES) siūlys laipsniškai atsisakyti Rusijos naftos importo šeštajame sankcijų pakete Rusijai dėl jos invazijos į Ukrainą, sekmadienį pranešė šaltiniai.

Europos Komisija šiuo metu rengia tekstą, kuris 27 ES valstybėms narėms galėtų būti pateiktas jau trečiadienį, pranešė diplomatai. Keli diplomatai teigė, kad naftos importo atsisakymas tapo įmanomas po Vokietijos politinio posūkio. Ji iki šiol priešinosi tokiai priemonei, laikydama ją žalinga savo ekonomikai.

Šeštasis priemonių prieš Rusiją paketas taip pat bus nukreiptas į didžiausią šalies banką „Sberbank“, kuris bus pašalintas iš tarptautinės „Swift“ pranešimų sistemos, sakė diplomatai.

Ignas Dobrovolskas (ELTA)