„Čia nėra vietos kompromisams – bet kokie mokėjimai už Rusijos energijos importą rubliais būtų Europos silpnumo pripažinimas ir jais būtų toliau finansuojamos nekaltų žmonių žudynės Ukrainoje“, – sakė D. Kreivys.

Pasak jo, siekiant nulinio energijos importo iš Rusijos, būtinas ES solidarumas ir vienybė ne tik žodžiais, bet ir veiksmais: „Reikia tvirtos politinės valios ir konkrečių regioninių susitarimų, kad būtų galima užpildyti regionines gamtinių dujų saugyklas ir visiškai pasirengti kitai žiemai. ES taip pat turėtų raginti sparčiai didinti investicijas į infrastruktūrą, kad būtų užtikrintas gebėjimas diversifikuoti energijos importą“, – kalbėjo D. Kreivys.

Ministras sakė, kad „Lietuvai dujų tiekimo saugumą užtikrina turimas Klaipėdos suskystintųjų gamtinių dujų terminalas – ir tai yra kryptingų ir nuoseklių pastarojo dešimtmečio investicijų į energetinį saugumą rezultatas. Tačiau Baltijos šalys vis dar veikia Rusijos valdomoje IPS-UPS elektros energijos sistemoje. Tai – didelė grėsmė mūsų energetiniam saugumui, todėl turime kuo greičiau įgyvendinti visišką sinchronizaciją su žemyninės Europos tinklais“.

Pasak ministro, siekiant spartesnės, nei planuota, sinchronizacijos, prioritetas turi būti teikiamas tinklo saugumo užtikrinimo projektams, likusias priemones įgyvendinant jau įvykus sinchronizacijai.

Briuselyje pirmadienio vakarą baigėsi neeilinė Energetikos taryba, kurios metu susirinkę Europos Sąjungos (ES) energetikos ministrai aptarė energijos tiekimo padėtį ir pokyčius energetikoje, kai Rusijos Federacijos dujų tiekimo bendrovė „Gazprom“ sustabdė dujų tiekimą į kai kurias valstybes nares. Šalys griežtai pasmerkė vienašalį „Gazprom“ veiksmą, ministrai dar kartą pažymėjo, kad visi privalo vykdyti sutartyse numatytus įsipareigojimus, ir pakartojo savo solidarumą su PL, BG bei pasirengimą pasiūlyti būtiną pagalbą.

Neeilinėje Energetikos taryboje pažymėta, kad susidariusi padėtis sustiprina poreikį kuo greičiau paspartinti planuojamą laipsnišką priklausomybės nuo Rusijos dujų, naftos ir anglies importo panaikinimą. Yra laukiama REPowerEU plano, kurį EK planuoja pateikti gegužę ir kuriame turėtų būti nustatyti konkretūs veiksmai, skirti laipsniškai sumažinti ES priklausomybę nuo Rusijos iškastinio kuro, įskaitant dujų tiekimo diversifikavimą, atsinaujinančių energijos šaltinių panaudojimo spartinimą, tolesnio energijos vartojimo efektyvumo ir energijos taupymo skatinimą. Valstybės narės ir EK taip pat toliau koordinuos ryšius su tarptautiniais partneriais bei patikimais tiekėjais ir tęs darbus dėl bendros ES energijos pirkimo platformos.

Atsižvelgdamos į „Gazprom“ nutrauktą dujų tiekimą kelioms valstybėms narėms, visos valstybės narės dar kartą patvirtino savo pasiryžimą sustiprinti savo pasirengimą ir laikytis solidariai bei vieningai.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją