Reguliuotoja paaiškino, kad ji specialius leidimus mokėjimų vykdymui išduoda tik finansų įstaigoms, kurių klientai prašo juos atlikti su į sankcijų sąrašus pateikusiems asmenims, ir tik išskirtiniais atvejais, tačiau tokie leidimai kitokios veiklos bendrovėms neišduodami.

Pranešime pažymima, jog tokio leidimo išdavimas negalimas ir dėl to, kad jo prašoma dėl atsiskaitymo su Rusijos kredito įstaiga, kuri nepatenka į FKRK priežiūros sritį.

Be to, reguliuoja pabrėžia, jog pagal Europos Komisijos bendrąją poziciją gauti gamtinių dujų iš Rusijos dabar yra galima, jei tai daroma vadovaujantis galiojančių sutarčių sąlygomis, tačiau kitos galimybės šiuo metu nesvarstomos, nėra įmanomos ir gali būti vertinamos kaip bandymas apeiti sankcijas.

FKRK akcentuoja, kad už sankcijų laikymąsi atsako ne tik priežiūros institucijos, bet ir kiekviena įmonė atskirai. Sankcijų vengimas gali turėti didelį neigiamą poveikį įmonės veiklai ir reputacijai ateityje. Be to, ES sankcijų pažeidimas užtraukia baudžiamąją atsakomybę.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas nurodė, kad nuo balandžio 1-osios jo šaliai „nedraugiškos“ valstybės, į kurių sąrašą pateko visos ES narės, privalo už rusiškas dujas mokės tik rubliais.

Europos Komisija perspėjo ES importuotojus, kad tai pažeistų Rusijai dėl karo Ukrainoje įvestas sankcijas, paragino šiam spaudimui nepasiduoti ir pažadėjo, jog ES atsakas į „Gazprom“ veiksmus bus „neatidėliotinas, vieningas ir koordinuotas“, o tai liečia ne tik dujų tiekimo Lenkijai bei Bulgarijai nutraukimą nuo balandžio 27-osios.

Latvijos parlamentas (Saeima) praėjusį ketvirtadienį pritarė Energetikos įstatymo pataisoms, kurios uždraustų importuoti gamtines dujas iš Rusijos. Kita vertus, kada šis ribojimas įsigaliotų, kol kas nėra aišku, o vyriausybė mano, kad tai galėtų įvykti nuo kitų metų. Tikimasi, kad įsigaliojimo data bus nustatyta tvirtinant pataisas parlamente per galutinį svarstymą.

Tuo tarpu bendrovės „Latvijas gaze“ valdybos pirmininkas Aigaras Kalvitis, atvirai pasisakantis prieš gamtinių dujų importo iš Rusijos uždraudimą, teigė, kad dujų tiekėjui pakeisti reikia laiko ir išteklių, o skubotas rusiškų dujų atsisakymas būtų per daug drastiškas sprendimas ir pagilintų energetikos krizę.

34 proc. „Latvijas Gaze“ akcijų valdo visą Rusijos dujų eksportą kontroliuojantis koncernas „Gazprom“, 28,97 proc. – Europos energetikos, klimato kaitos ir infrastruktūros investicijų fondas „Marguerite“, 18,26 proc. – Vokietijos koncernas „Uniper Ruhrgas International“, 16 proc. – bendrovė „Itera Latvija“, 2,77 proc. – smulkieji akcininkai.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją