Per Rygos „Nasdaq“ vertybinių popierių biržą „Latvijas gaze“ išplatintame pranešime cituojamas bendrovės vadovas Aigaras Kalvitis tvirtina, jog gamtinių dujų atsargos šalyje šiuo metu yra pakankamos, kad bendrovė galėtų sau leisti laukti palankesnių jų kainų, o importą atnaujins, kai tik leis padėtis rinkoje.

Pranešime pažymima, kad „Latvijas gaze“ su „Gazprom“ yra pasirašiusi ilgalaikę gamtinių dujų tiekimo sutartį – 2000-2030 metų laikotarpiui. Pagal jos sąlygas atsikaitymai iki šiol buvo atliekami eurais.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas nurodė, kad nuo balandžio 1-osios jo šaliai „nedraugiškos“ valstybės, į kurių sąrašą pateko visos Europos Sąjungos narės, privalo už rusiškas dujas mokės tik rubliais.

Europos Komisija perspėjo ES importuotojus, kad tai pažeistų Rusijai dėl karo Ukrainoje įvestas sankcijas, paragino šiam spaudimui nepasiduoti ir pažadėjo, jog ES atsakas į „Gazprom“ veiksmus bus „neatidėliotinas, vieningas ir koordinuotas“, o tai liečia ne tik dujų tiekimo Lenkijai bei Bulgarijai nutraukimą nuo balandžio 27-osios.

34 proc. „Latvijas Gaze“ akcijų valdo Rusijos koncernas „Gazprom“, 28,97 proc. – Europos energetikos, klimato kaitos ir infrastruktūros investicijų fondas „Marguerite“, 18,26 proc. – Vokietijos koncernas „Uniper Ruhrgas International“, 16 proc. – bendrovė „Itera Latvija“, 2,77 proc. – smulkieji akcininkai.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją