„Buvo iškilmingai paskelbta, kad rusiškų dujų nebereikia ir jos nebus perkamos. Tačiau iš tikrųjų taip nėra“, - ketvirtadienį sakė „Gazprom“ atstovas Sergejus Kuprijanovas, kurį cituoja agentūra „Interfax“.

Jo teigimu, „Jamal-Europa“ dujotiekiu kasdien 30 mln. kubinių metrų dujų iš Vokietijos teka atgal į Lenkiją.

„Gazprom“ trečiadienį patvirtino, kad nebetiekia dujų į Lenkiją ir Bulgariją. Rusijos valstybinis koncernas šį sprendimą aiškino tuo, kad šių šalių dujų įmonės laiku neapmokėjo sąskaitų rubliais. Sofija ir Varšuva tuo tarpu tikina, kad savo mokestinius įsipareigojimus įvykdė. Lenkijos premjeras Mateuszas Morawieckis kalbėjo apie „tiesioginį puolimą“ prieš jo šalį. Kartu jis pabrėžė, kad Lenkija turi užtektinai dujų atsargų.

Kovo gale Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pareikalavo, jog Vakarų šalys atsidarytų sąskaitas „Gazprombank“ banke, kad galėtų apmokėti už rusiškų dujų tiekimą. Priešingu atveju dujų tiekimas „nedraugiškoms“ valstybėms esą bus nutrauktas.

Remiantis V. Putino pasirašytu dekretu, mokėjimai į šio banko sąskaitas ir toliau gali būti vykdomi eurais ar doleriais. „Gazprombank“ pinigus tada konvertuoja į rublius ir sumą rusiška valiuta perveda koncernui „Gazprom“.