Likusi dalis – apie 200 mln. – bus padalinta gamtinių dujų ir elektros tiekėjams, iš jų 165 mln. eurų – tik elektros tiekėjams, įskaitant ir nepriklausomus.

„Apie 370 milijonų eurų bus dengiamos skolos „Ignitis“, kuriai į sąnaudas nebuvo įtrauktos visos visuomeninio tiekimo bei gamtinių dujų sąnaudos (pirmąjį šių metų pusmetį – BNS), o likusi dalis bus padalinta tarp gamtinių dujų ir elektros energijos vartotojų“, – LRT radijui ketvirtadienį sakė I. Žilienė.

„Elektros energijos likusi dalis – 165 milijonai eurų – bus dengiama tiek visuomeninio tiekimo išaugusioms rinkos kainoms, tiek ir tiems vartotojams, kurie jau šiandien naudojasi nepriklausomų tiekėjų paslaugomis. Taip kad mažesnioji dalis bus perskirstyta per nepriklausomus tiekėjus“, – pridūrė ji.

Pasak viceministrės, vartotojams dėl subsidijų niekur kreiptis nereikės – jos atsispindės sąskaitose.

„Kreiptis niekur nereikės, nes subsidija bus pritaikyta kilovatvalandės kainai. Pavyzdžiui, jeigu gyventojas jau yra pasirinkęs nepriklausomą tiekėją ir moka 30 centų tarifu, tai bus pritaikyta nuolaida iki maždaug 23 centų už kilovatvalandę“, – teigė viceministrė.

„Lygiai tas pats su gamtinių dujų tarifais – niekur kreiptis nereikės, vartotojų sąskaitose atsispindės subsidijos dydis, kuris turės būti aiškiai identifikuotas sąskaitose“, – sakė I. Žilienė.

Pasak viceministrės, kompensacijas antrąjį šių metų pusmetį gaus visi buitiniai elektros ir gamtinių dujų vartotojai.

I. Žilienė balandžio pradžioje sakė, kad patvirtinus kompensacijas tiek elektros, tiek dujų kainos neturėtų augti labiau nei 40-50 proc., o konkrečius jų dydžius nustatys VERT.

Pasak jos, nepriklausomą elektros tiekėją pasirinkusiems vartotojams numatoma subsidijuoti tarifą, kad jis nebūtų didesnis negu 23 centai už kWh.

VERT pirmininkas R. Pocius tuomet teigė, kad valdžiai nesiimant jokių veiksmų pagal dabartines rinkos tendencijas elektros kaina nuo liepos 1 dienos augtų apie 80–90 proc. (iki 31–32 centų už kilovatvalandę). Tuo metu gamtinių dujų kaina augtų 2-2,4 karto.

Buitinių vartotojų kainų kompensavimui siūloma skirti 570 mln. eurų iš valstybės biudžeto, verslui – 120 mln. eurų.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją