Toks Rusijos energetikos milžinės „Gazprom“ žingsnis „yra šiurkštus sutarties pažeidimas ir šantažas (...) Tokiam reketui nepasiduosime“, – sakė K. Petkovas ir pridūrė, jog tai - „nepriimtina“.

Savo ruožtu Bulgarija, pasak jo, peržiūri visas sutartis su „Gazprom“, įskaitant sutartį dėl tranzito per šią Balkanų šalį. Jis taip pat patikino bulgarus, kad vyriausybė „jokiu būdu“ nesumažins dujų tiekimo vartotojams. „Bulgarijos vyriausybė pasirengusi tokiam scenarijui“, – sakė jis žurnalistams prieš įprastą vyriausybės posėdį. „Energetikos ministerija turi aiškų tiekimo planą, įskaitant parengtą alternatyvių šaltinių planą“.

„Gazprom“ trečiadienį pranešė sustabdžiusi visus dujų tiekimus Lenkijai ir labai nuo jų priklausomai Bulgarijai, negavusi iš dviejų ES narių mokėjimo rubliais. Prezidentas Vladimiras Putinas praėjusį mėnesį pareiškė, kad Rusija priims atsiskaitymus už tiekimus tik savo nacionaline valiuta, pirkėjų reikalaujama sukurti sąskaitas rubliais, kitaip čiaupai bus užsukti.

ES trečiadienį pareiškė esanti „pasirengusi“, jei Maskva sustabdytų dujų tiekimą 27 valstybių blokui, ir planuojanti „koordinuotą“ atsaką.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją