„Man atrodo, kad žinutė yra labai aiški. Rusija, matydama, kad visas procesas juda atsiskyrimo nuo Rusijos energetinių resursų link, bandys sukelti kuo daugiau žalos“, – trečiadienį žurnalistams teigė M. Adomėnas.

Viceministras mano, kad ES šalims yra lengviau priimti sprendimą dėl rusiškos naftos embargo, negu dėl dujų importo draudimo. Anot jo, alternatyvių dujų importo šaltinių paieška reikalauja daugiau pastangų, suskystintų dujų terminalų ir kitų infrastruktūrinių dalykų.

„Naftą pakeisti yra lengviau ir labai tikiuosi, kad politinės valios nepritrūks įtraukti į šeštąjį sankcijų paketą embargą naftai, ką padaryti Lietuva spaudė savo partnerius Vakaruose“, – sakė M. Adomėnas.


ELTA primena, kad Rusijos energetikos milžinė „Gazprom“ trečiadienį pranešė sustabdžiusi visus dujų tiekimus Lenkijai ir labai nuo jų priklausomai Bulgarijai, negavusi iš dviejų Europos Sąjungos narių mokėjimo rubliais.

Prezidentas Vladimiras Putinas praėjusį mėnesį pareiškė, kad Rusija priims atsiskaitymus už tiekimus tik savo nacionaline valiuta, pirkėjų reikalaujama sukurti sąskaitas rubliais, kitaip čiaupai bus užsukti.

„Gazprom“ pranešime nurodė pranešusi Bulgarijos valstybinei dujų operatorei „Bulgargaz“ ir Lenkijos dujų bendrovei PGNiG apie „dujų tiekimo sustabdymą nuo balandžio 27 d., kol bus atliktas apmokėjimas“ rubliais. „Nuo balandžio 1 d. už dujas reikia mokėti naudojant naujus banko duomenis, apie kuriuos partneriai buvo laiku informuoti“, – nurodė „Gazprom“.

Energetikos milžinė taip pat perspėjo, kad jei Bulgarija ar Lenkija „neteisėtai naudos“ rusiškas dujas, kurios tranzitu keliauja į trečiąsias šalis, „tiekimas tranzitui sumažės šiuo kiekiu“.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)