Europai situaciją lengvina pavasaris

Swedbank“ vyriausiasis ekonomistas Nerijus Mačiulis mano, jog Rusija savo sprendimu gali siekti įvairių tikslų.

„Visų pirma, turbūt reakcija į tai, kad Lenkija atsisakė mokėti už dujas rubliais ir vakar pritaikė sankcijas dar 50-čiai įmonių ir oligarchų, tai galima interpretuoti kaip tam tikrą Rusijos bausmę Lenkijai.

Bet čia yra bendra Rusijos derybinė pozicija, nes Europos Sąjungos valstybės sutarė nemokėti už dujas rubliais. Tai Rusija bando parodyti, „kas bus, jeigu jūs atsisakysite mokėti už dujas rubliais“, – „Delfi“ komentavo ekonomistas.

Jis pažymi, kad Europos Sąjungos valstybėms situaciją labai lengvina tai, jog jau pavasaris, yra pakankamos gamtinių dujų atsargos, yra perorientuoti suskystintų gamtinių dujų srautai į Europą.

„Tai nieko dramatiško čia artimiausią pusmetį tikrai negresia Europai. Bet tai yra dar vienas signalas, kad laukti kitos žiemos ir tikėtis geriausio, kad Rusija elgsis prognozuojamai ir kažkaip palankiai, – turėtų visiems jau sudužti tos iliuzijos.

Ir Vokietija, ir kitos Europos Sąjungos valstybės turėtų ruoštis daug greičiau gyventi visiškai be Rusijos gamtinių dujų ir be Rusijos naftos“, – komentuoja N. Mačiulis.

Nerijus Mačiulis

Ekspertas įsitikinęs, kad Europos Sąjungai sprendimą visiškai atsisakyti Rusijos naftos importo reikėtų priimti tuoj pat.

„Tą padaryti yra daug lengviau negu atsisakyti Rusijos gamtinių dujų. O Rusijai naftos pardavimų praradimas yra daug skausmingesnis. Tai šitą instrumentą Europos Sąjunga turėtų panaudoti šiuo metu“, – sako N. Mačiulis.

Anot jo, Maskva savo sprendimu siunčia žinią visoms ES šalims, tačiau kai kurioms jų gyventi be rusiškų dujų yra sunkiau.

„Tai čia visoms Europos Sąjungos valstybėms siunčiamas signalas. Bet Vokietijai, aišku, tai yra sudėtingiausia padėtis. Daugelis Europos Sąjungos valstybių gali gyventi be tų (rusiškų) dujų, sunkiau yra Vokietijai, Austrijai, Vengrijai“, – sakė „Swedbank“ vyriausiasis ekonomistas.

Jis pažymėjo, kad nors dėl Rusijos sprendimo dujų kainos Europoje vėl pakilo, tai nėra svarbiausia. Didžiausią reikšmę dabar turi pastangos atsiriboti nuo Rusijos energijos išteklių ir jos šantažo.

„Natūralu, kad sumažėjus alternatyvių pardavėjų kiekiui, sumažėjus dujų srautui į Europą dujų kainos pakyla. Bet kainos dabar nėra lemiamas veiksnys. Europa turi pinigų, bet turbūt pagrindinis klausimas – kaip kuo greičiau perorientuoti tiekimo tinklus“, – komentavo N. Mačiulis.

Ž. Mauricas: Rusija pjauna šaką, ant kurios sėdi

Banko „Luminor“ vyriausiasis ekonomistas Žygimantas Mauricas teigia, kad labai tikėtina, jog dabar ir kitos Europos Sąjungos šalys, siekdamos užbėgti įvykiams už akių, suskubs skelbti atsisakančios rusiškų dujų, nes pati Rusija gali bet kada paskelbti pati nutraukianti joms dujų eksportą.

„Juolab kad formali priežastis, kodėl Rusija nutraukė gamtinių dujų eksportą į Lenkiją yra ta, kad ji atsisakė už dujas mokėti rubliais – bet juk visos ES šalys atsisako mokėti rubliais (išskyrus Vengriją). Tad čia Rusija pjauna šaką, ant kurios pati sėdi, juolab kad Lenkija, kaip ir Lietuva, kuo puikiausiai išsivers be rusiškų dujų“, – feisbuke teigia ekonomistas.

Jis pažymi, kad Lenkijai „Gazpromo“ dujų nebuvimas nėra problema bent dėl penkių priežasčių: 76 proc. užpildytų jos gamtinių dujų saugyklų, savo Svinouščės terminalo, taip pat baigiamo „Baltic Pipe“ dujotiekio, leisiančio dujas importuoti iš Norvegijos.

Ž. Mauricas primena, kad Lenkija taip pat galės importuoti dujas iš Lietuvos per netrukus pradėsiantį veikti GIPL dujotiekį, o kartu turi galimybę laikinai sumažinti dujų vartojimą šalyje daugiau gamindama elektros iš anglių.

Žygimantas Mauricas

Lenkijos gamtinių dujų bendrovė PGNiG pranešė, kad Rusijos valstybinės energetikos milžinė „Gazprom“ nuo trečiadienio ryto stabdo dujų srautus, nes Varšuva atsisakė paklusti Maskvos reikalavimui mokėti už tiekimą rubliais, skelbia ELTA.

Lenkijos pareigūnai teigė, kad šalis rengėsi tokiam scenarijui ir kad šiuo metu dujų saugyklos užpildytos 76 proc., palyginti su 39 proc. prieš metus.

Bulgarijos energetikos ministerija antradienio vakarą informavo, kad Bulgarijos gamtinių dujų tiekimo bendrovė „Bulgargaz“ gavo „Gazpromo“ pranešimą apie dujų tiekimo nutraukimą. Bulgarija imasi veiksmų dėl alternatyvaus dujų tiekimo, sakė ministerija ir pridūrė, jog kol kas riboti dujų vartojimo nereikia.

Ž. Maurico įrašas feisbuke:

N. Mačiulio įrašas feisbuke:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)